G4Media.ro

Banca lui Putin se mută la Budapesta, cu toate privilegiile și imunitățile…

Banca lui Putin se mută la Budapesta, cu toate privilegiile și imunitățile posibile. ”Un cal troian al Rusiei” în UE și NATO

Banca Internațională de Investiții cu sediul la Moscova se mută la Budapesta. Parlamentul ungar a dezbătut miercuri acordul internațional de stabilire a noului sediu al băncii, act în care există o serie de detalii alarmante, potrivit publicației Index.hu, preluată de TransylvaniaFreePress.

Propunerea de a introduce noul acord internațional cu Rusia în sistemul juridic maghiar conține o serie de detalii neobișnuite care oferă o serie de drepturi suplimentare Băncii Internaționale de Investiții (IIB), care este succesorul legal al Comecon și al băncii fostei organizații economice sovietice.

În afară de specificațiile clădirilor pe care statul maghiar le oferă pentru a servi ca nou sediu și alte facilități ale IIB, acordul stipulează că toate costurile vor fi plătite de către contribuabilii maghiari – inclusiv renovări, chirie și securitate.

Imunitate diplomatică – fără diplomați

Acordul conține o serie de imunități care să garanteze că statul maghiar nu va putea să intre în clădire fără autorizație prealabilă, deoarece IIB va beneficia de un statut juridic similar cu misiunile diplomatice și birourile organizațiilor internaționale. Statul trebuie să asigure securitatea prin alocarea unui „număr suficient” de polițiști în birouri, dar nu vor putea să intre, atâta timp cât nu sunt invitați în mod specific de către IIB.

Potrivit propunerii, biroul IIB va fi inviolabil și va fi sub controlul complet al IIB și va beneficia de imunitate împotriva tuturor tipurilor de proceduri de confiscare și expropriere împreună cu toate bunurile materiale deținute de Bancă și nici o putere executivă sau judiciară nu poate decide altfel. În plus, toate activele băncii vor fi ” imune la toate restricțiile, reglementările, controalele și moratoriile.”

Autoritățile maghiare vor putea intra în clădire numai cu consimțământul explicit al Băncii, după regulile și în condițiile stabilite de Bancă. Activitățile IIB vor fi scutite de:

• Toate procedurile și investigațiile autorității financiare
• Toate standardele de raportare financiară
• Orice obligație de a se înregistra sau de a obține o autorizație prealabilă pentru activitățile lor.
• Orice procedură juridică efectuată de administrația maghiară sau de sistemul judiciar, cu excepția cazurilor în care Banca a renunțat la imunitate.
• Toate taxele, impozitele sau restricțiile la import-export.

Dacă legea maghiară prevede o autorizație specială pentru o anumită activitate, IIB trebuie considerată ca având „autorizația specială, permisiunea sau statutul juridic necesar”.

Personalul IIB și familiile acestora vor beneficia de o imunitate diplomatică completă, însă Ungaria va trebui să se asigure că invitații IIB („consilieri și experți care acționează în interesul băncii”) vor putea intra în țară „fără a ține cont de cetățenia lor”; împreună cu „invitații( OASPETII) invitați de Bancă, care pot prezenta orice dovadă scrisă a invitației lor, inclusiv dovezi digitale ale unei astfel de invitații”, iar Ungaria va fi obligată să furnizeze imunitate diplomatică celor care se ocupă de bancă.

În practică, aceasta înseamnă că IIB va putea aduce aproape pe oricine în UE.

De ce a acceptat Guvernul maghiar aceste condiții?

Argumentarea detaliată a ofertei nu conține nicio explicație. Potrivit unei știri de la sfârșitul lunii ianuarie, principalul punct pe ordinea de zi a întâlnirii dintre premierul Viktor Orbán și președintele IIB Nikola Kosov a fost condițiile de mutare a IIB la Budapesta. Poziția guvernului este aceea că IIB, care își va stabili noul sediu la Budapesta, va consolida profilurile Budapestei și Ungariei ca un „centru financiar internațional”, deși nu există clarificări suplimentare a ceea ce înseamnă acest lucru.

În primul rând, nu există în prezent o Bancă supranațională de dezvoltare în regiune, iar în al doilea rând, după cum a subliniat reprezentantul opoziției parlamentare Zita Gurmai, totalul bilanțului IIB este de doar 2,5% în comparație cu cea mai mare bancă din Ungaria, OTP, acest fapt făcând din IIB doar a 17-a cea mai mare bancă din Ungaria- si cu toate acestea nici o altă bancă nu beneficiază de astfel de imunități speciale.

Gurmai a numit IIB „calul troian al lui Putin” și a spus că nu există garanții că acest lucru nu va permite oamenilor care pot reprezenta riscuri pentru securitatea națională să aibă acces în Ungaria. Ea a mai susținut că textul doar dovedește că „Fidesz a cedat voinței Rusiei și întinde covorul roșu oamenilor lui Putin. ”

Banca va fi deschisă în a doua jumătate a anului 2019, iar întreaga procedură de mutare va fi încheiată în doi sau trei ani.

Foto: Viktor Orban și Vladimir Putin (Pagina de Facebook a lui Viktor Orban)

Citește tot articolul pe TransylvaniaFreePress

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Cu alte cuvinte orice terorist-spion FSB sau GRU sau alte organizații ,,caritabile” după misiunile de prin Europa, dacă vor fi pe cale de a fi prinși, vor da fuguța în Ungaria, fără control la frontiere să nu uităm, vor scoate leghitimațul după care se va duce să bea o cafea. De ce nu ?? Sau o bere rece în mijloc de vară.

  2. A trecut vremea tancurilor( invazia din 56) .Au luat-o tiptil, vorba lui Lazar.

  3. Gunoaiele Europei își fac bancă din banii furați de la ruși. Și când veți cădea gunoaior…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.