G4Media.ro

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare prognozează o scădere de 4% a…

Sursa Foto: Facebook/ Gabriela Firea

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare prognozează o scădere de 4% a economiei României în acest an și o creștere tot de 4% anul viitor

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) prognozează o scădere de 4% pentru România în 2020, o proiecție mai pesimistă decât a guvernului (minus 1,9% din PIB), dar mai optimistă decât a Comisiei Europene, care prevăzuse săptămâna trecută o scădere cu 6% a economiei.

În paralel însă, BERD prognozează o revenire rapidă a economiei în 2021, cu o creștere estimată la 4%, potrivit datelor citate în prognoza macroeconomică publicată astăzi.

Cauzele scăderii prognozate de BERD în 2020? Scăderea consumului de servicii și bunuri de utilizare îndelungată, provocată de măsurile de izolare. Pe de altă parte, această scădere ar putea fi compensată într-o oarecare măsură de consumul de alimente, arată analiștii BERD.

O altă cauza a scăderii prognozate a produsului intern brut (PIB) în acest an e scăderea investițiilor – private și publice, la fel ca și presiunea lipsei de lichiditate în economie.

Legăturile masive ale României cu economia Italiei, profund afectată de criză, sunt și ele responsabile pentru scăderea economică din acest an, mai ales că românii din Italia sunt o sursă importantă de valută trimisă în țară.

În ceea ce privește revenirea prognozată pentru 2021, BERD susține că la baza creșterii economice de anul viitor va sta sectorul privat.

Foto: Muncitori în construcții / PMB

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Ati prezenztat motivele scaderii. Dar care sunt motivele creșterii?
    Fericiti sa fiti daca anil asta scadeti cu doar 6% iar la anul cu doar 2-3%

  2. O crestere de 4% nu amnuleaza o scadere de 4%. Deci ne vom aminti cu totii pana in 2022 ca perioada de varf a economiei romanesti a fost pe vremea lui Dragnea… Sper ca tinerii frumosi au bani de terasa pentru ca tocmai Serban Nicolae a facut sa fie din nou liberi si sa poata iesi la o cafea sau o bere… Aia ai lui Iohannis tot ne vor in case dupa un model trasat de Partidul Comunist Chinez.