G4Media.ro

Balena beluga care s-a rătăcit în fluviul Sena va fi mutată într-un…

Sursa foto: Sea Shepherd France

Balena beluga care s-a rătăcit în fluviul Sena va fi mutată într-un bazin cu apă sărată aproape de mare

O balenă beluga care s-a rătăcit în fluviul Sena, departe de habitatul său obișnuit de ape arctice sau subarctice, va fi mutată marți într-un bazin fluvial cu apă sărată aproape de mare, a anunțat grupul de conservare marină Sea Shepherd France, citat de Reuters.

Beluga, care pare subnutrită, a fost văzută pentru prima dată în Sena săptămâna trecută. În timp ce transferul balenei implică riscuri, Sea Shepherd, care este implicat în operațiunea de salvare, a declarat că aceasta nu ar putea rămâne mult timp în apa caldă și nesărată a râului.

„Mutarea ei într-un bazin cu apă sărată ne va permite să o monitorizăm mai bine și să încercăm să o tratăm”, a declarat Lamya Essemlali, președintele Sea Shepherd Franța, despre beluga slăbită.

Încercările de a hrăni beluga cu calmar și păstrăvi vii au eșuat, iar salvatorii suspectează că beluga este bolnavă, deși autoritățile locale au declarat că aceasta a dat semne de ameliorare după ce a primit un cocktail de vitamine și antibiotice.

„Asta este ceea ce contează cu adevărat: să determinăm dacă poate fi vindecată de ceea ce suferă. Este un pas necesar înainte de a-l elibera în mare”, a declarat Essemlali pentru Reuters.

Beluga a înotat până aproape de jumătatea drumului spre Paris înainte ca autoritățile locale să închidă balena complet albă într-un sistem de ecluze de mari dimensiuni.

Operațiunea de marți presupune mutarea balenei într-o altă ecluză de navigație mai aproape de mare și cu apă sărată.

Nu a fost clar de ce balena s-a îndepărtat atât de mult de habitatul său natural.

La sfârșitul lunii mai, o orcă grav bolnavă a înotat zeci de kilometri în susul Senei și a murit din cauze naturale după ce încercările de a o ghida înapoi în mare au eșuat.

În septembrie 2018, o balenă beluga a fost observată în râul Tamisa, în apropiere de Gravesend, la est de Londra, timp de câteva zile, în ceea ce a fost atunci cea mai sudică observație a unei belugă pe țărmurile britanice.

„Astăzi este o zi mare pentru beluga și pentru toți cei implicați în salvarea ei”, a declarat Sea Shepherd France într-un tweet.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter