G4Media.ro

Bagheta franceză a fost înscrisă de UNESCO în patrimoniul imaterial al umanităţii…

sursa foto: Pixabay

Bagheta franceză a fost înscrisă de UNESCO în patrimoniul imaterial al umanităţii / Emmanuel Macron: „250 de grame de magie şi perfecţiune în viaţa noastră de zi cu zi. O artă franceză de a trăi”

Bagheta, emblemă în lume a vieţii cotidiene a francezilor ameninţată de industrializare, a fost înscrisă miercuri în patrimoniul imaterial al umanităţii de către UNESCO, relatează AFP.

Organizaţia, care mai presus de toate onorează tradiţiile care trebuie păstrate mai mult decât produsele în sine, a distins astfel măiestria şi cultura din jurul acestui element esenţial al meselor franceze.

Franţa a prezentat în primăvara anului trecut candidatura baghetei sale tradiţionale  pentru a fi înscrisă pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO.

Cu crusta sa crocantă, bagheta, apărută la începutul secolului al XX-lea la Paris, este astăzi prima pâine consumată în Franța.

În fiecare zi, 12 milioane de  francezi deschid uşa unei brutării şi peste şase miliarde de baghete ies anual din brutării. Cumpărarea pâinii este astfel un adevărat obicei social şi prietenos care le încântă viaţa.

„250 de grame de magie şi perfecţiune în viaţa noastră de zi cu zi. O artă franceză de a trăi”, a salutat preşedintele Emmanuel Macron pe Twitter.

„Un act simbolic puternic” pentru Audrey Azoulay, director general al UNESCO şi „o recunoaştere” în opinia lui Dominique Anract, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Panificaţiei şi Patiseriei franceze. Acest eveniment i-ar putea determina pe „tineri să urmeze această meserie”, a declarat el la Rabat, unde UNESCO şi-a anunţat laureaţii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Putem sa bagam si noi frunza de cucuruz cu care ne stergem la wc-ul din fundul curtii?!

    • Sigur ca poti! Rumanul a fost intodeauna un cacacios care s-a multumit si cu cornul de o calitate inferioara care mai nou costa cat nu si-o poate permite zilnic orice pensionar.