G4Media.ro

Avertisment Europol: Măsurile de izolare ar putea alimenta radicalizarea extremei drepte și…

Avertisment Europol: Măsurile de izolare ar putea alimenta radicalizarea extremei drepte și extremei stângi

Măsurile de izolare adoptate pentru a combate propagarea  ar putea alimenta procesele de radicalizare, apreciază agenţia europenă de poliţie Europol, care evidenţiază amplificarea violenţelor din partea extremei drepte şi a extremei stângi în ultimul an, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Consecinţele economice şi sociale ale pandemiei ar putea ”alimenta radicalizarea indivizilor, indiferent de convingerile lor ideologice”, indică Catherine de Bolle, directoare a Europol în raportul intitulat ‘Situaţia şi tendinţele terorismului’, document făcut public marţi.

”Activităţile extremei drepte, precum şi ale extremei stângi, şi cei implicaţi în terorismul jihadist încearcă să valorifice oportunitatea creată de pandemie”, adaugă reprezentanta Europol.

Ea insistă pe faptul că reţelele de extremă dreapta, chiar dacă nu comit acte violente, promovează intoleranţa. ”Un asemenea climat construit pe xenofobie, pe ură contra evreilor şi musulmanilor şi pe sentimente anti-imigraţie ar putea favoriza folosirea violenţei de către indivizi radicalizaţi, aşa cum am văzut atât de des în ultimele luni”, avertizează raportul Europol.

În anul trecut, nu mai puţin de şase atacuri – reuşite, eşuate sau dejucate – atribuite extremei drepte au fost înregistrate în trei ţări, faţă de numai unul în 2018.

Printre aceste atacuri figurează atentatul de la sinagoga din oraşul german Halle, unde două persoane au fost ucise în octombrie 2019. Acest atac face parte dintre cele care au determinat autorităţile federale de la Berlin să interzică trei grupări neonaziste, dintre care ultima chiar marţi, 23 iunie.

Raportul de 98 de pagini constată, de asemenea, o reducere a atacurilor jihadiste, în special graţie eforturilor forţelor de securitate şi cooperării internaţionale. În 2019, şapte state membre ale Uniunii Europene au documentat şapte atacuri sau tentative în 2019 şi alte 14 dejucate, ceea ce înseamnă un total de 21 de atacuri comise sau dejucate ori tentative de atacuri, faţă de 24 în anul 2018 şi 33 în anul 2017.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. cate atentate comite extrema dreapta si cate comite extrema stanga? n-am auzit de atacuri comise de „extrema stanga”, inafara de ce minte Fox News

  • Comunismul, fascismul si nazismul sunt ideologii de extrema stanga.

  • @Sphinx
   Extrema stanga: comunism
   Extrema dreapta: fascism
   Nazismul este o forma derivata din fascism.

   Extremele astea apar cand clasa politica esueaza in a oferi bunastare populatiei.
   Extremismul si rasismul sunt reactii naturale a populatiei impotriva unor persoane/grupuri de persoane care le fac rau.
   In loc sa criticati aiurea aceste reactii mai bine incercati sa intelegeti din ce motiv apar.

 2. Inspirati de Main Kampf si ideologia fascista, nazistii au comis atrocitati si genocid.
  A fost nevoie de un razboi mondial pentru infrangerea lor si interzicerea ideologiei fasciste.
  Inspirati de Coran si ideologia islamica, jihadistii comit atrocitati si genocid de peste 1400 de ani.
  Va fi oare nevoie de un razboi mondial pentru interzicerea islamului?

 3. No sheet, ati descoperit apa calda? E clar ca dupa orice criza partidele extremiste castiga capital.

 4. Dintre toate aceste organizatii, numai Antifa este protejata Berlinului sa inteleg.

 5. National Sotialistische Deitsche ArbeitersPartei sau partidul muncitoresc național socialist german.După politică și apucături, după planurile de viitor, partid comunist toată ziua.Defapt fuhrerul era mare prieten cu Stalin darr dupărăzboi tătucului a început să-i pută prietenia mai ales că-l punea în poziția de fraier așa că a dat-o pe dreapta iar cobeligeranței politicoșii și indiferenți au lăsat-o așa.Ce nu știți este că Adolf pregătea naționalizarea după război iar Stalin, dacă ar mai fi trăit avea pe listă”complotul medicilor evrei” .Picant, nu?Apropia de naționalism, ați văzut clipurile din China cu chinezi care urlă pestradă „virus” după albi și negri?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.