G4Media.ro

Avertisment al Curții de Conturi a UE privind posibile fraude cu fonduri…

sursa foto: Pexels

Avertisment al Curții de Conturi a UE privind posibile fraude cu fonduri europene pentru redresare: Cu cât mai repede ajung banii la oameni, cu atât mai mari sunt riscurile

Curtea de Conturi a Uniunii Europene (CCE) avertizează că există riscul de fraude şi abuzuri legate de fondurile din mecanismul european pentru redresare şi rezilienţă în valoare de 750 de miliarde de euro, destinate combaterii efectelor pandemiei de coronavirus, transmite vineri dpa, citată de Agerpres.

„Cu cât mai repede ajung banii la oameni, cu atât mai mari sunt riscurile. Este inevitabil”, a declarat preşedintele CCE, Klaus-Heiner Lehne, apreciind că este foarte importantă crearea unui sistem eficient de verificare.

Pachetul de stimulente sub formă de împrumuturi şi granturi ar trebui să ajute cele 27 de state membre ale UE să relanseze economiile afectate de epidemie. Comisia Europeană speră că programul va fi funcţional din iulie. Împreună cu bugetul pe termen lung al Uniunii, până în 2027 ar trebui să se ajungă la un total de 1800 de miliarde de euro.

Potrivit lui Lehne, din cauză că bugetul practic se dublează, creşte şi nevoia de monitorizare. În 2022, CCE va avea nevoie de încă 40 de angajaţi, pe lângă cei circa 900 deja angrenaţi în supravegherea modului în care se cheltuiesc fondurile europene.

„Vă asigur însă că vom putea urmări. Avem această îndatorire şi o vom îndeplini”, a asigurat oficialul.

CCE a stabilit în trecut că miliarde de euro din banii europeni se scurg anual pe căi incorecte, însă de cele mai multe ori este vorba de greşeli, nu de fraude.

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Dar nu-i nicio problemă, că nu e nicio grabă 😅

  • Pai io zic sa ii vireze in ultima zi. Asa nu mai e nici un risc

  • Pt cativa hoti sufera toata lumea.

   La fel e si cu plandemia…

   TBC istii sunt mai periculosi.

   A total of 1.4 million people died from TB in 2019 (including 208 000 people with HIV).

   Worldwide, TB is one of the top 10 causes of death and the leading cause from a single infectious agent (above HIV/AIDS).

   In 2019, an estimated

   10 million people fell ill with tuberculosis(TB) worldwide.

   5.6 million men,

   3.2 million women and

   1.2 million children. TB is present in all countries and age groups. But TB is curable and preventable.

   In 2019, 1.2 million children fell ill with TB globally. Child and adolescent TB is often overlooked by health providers and can be difficult to diagnose and treat.

  • Nu-i nici o graba, mai ales ca bugetarii nostri care ating un pic PNRR vor avea SPORURI de 50%!!!!
   Aprobate pe sustache, la SECRET absolut!!

   „OUG prin care zeci de bugetari vor primi 50% în plus la salariu, pentru că lucrează cu PNRR
   01.04.2021 –
   Guvernul Cîțu a aprobat, ieri, o ordonanță de urgență prin care zeci de bugetari vor primi 50% în plus la salariu, pentru că lucrează cu PNRR.
   Din nota de fundamentare LIPSESTE Impactul bugetar.
   De asemenea, nici Ordonanța, nici Nota de fundamentare NU precizează clar câți funcționari vor primi acest spor de 50%.
   În prima formă a notei de fundamentare, acum peste 2 luni, se arăta că, la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – condus de Cristian Ghinea (USR), cel care a inițiat această ordonanță – va exista o structură de 30 de persoane, care va primi acest spor de 50% pentru că lucrează cu proiectele PNRR.

   În ianuarie, Newsweek România a scris că ministerul condus de Cristian Ghinea, al Investițiilor și Proiectelor Europene, a elaborat o ordonanță de urgență prin care va majora salariile a 40 de funcționari – 30 de la acest minister și 10 de la Secretariatul General al Guvernului – întrucât aceștia vor gestiona banii europeni care vin prin programul de reziliență.

   Potrivit datelor din nota de fundamentare a ordonanței, funcționarii subordonați lui Ghinea vor primi în plus peste 5.000 de lei pe lună, în timp ce angajații SGG vor beneficia de 3.788 lei/ lună.

   Acum, nota de fundamentare afirmă doar că: “Ținând cont că forma finală a Planului național de redresare și reziliență urmează a fi stabilită doar în urma negocierilor cu Comisia Europeană se împune și flexibilizarea structurii înființate la nivelul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru gestionarea elaborării, negocierilor și implementarea planului“.

   În plus, la nivelul tuturor ministerelor implicate în PNRR și a SGG se vor înființa NOI Structuri, TOTI angajații urmând să beneficieze de acest SPOR de 50%.

   O altă noutate din această ordonanță este că Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene va primi “un procent din bugetul PNRR, în limita negociată cu Comisia Europeană“. Nici Ordonanța, nici nota de fundamentare, NU precizează cât de mare este acest procent. Din acești bani, se vor acoperi salarii sau “inclusiv acțiunile incluzive de sensibilizare, și comunicarea instituțională a priorităților politice ale Uniunii“ – practic, bani de publicitate, care vor fi gestionați de Cristian Ghinea.

   La finalul Sedinței de guvern, în briefingul care a urmat, nici premierul Cîțu, nici demnitarii care l-au însoțit la întâlnirea cu presa, NU au vorbit despre această Ordonanță. Aprobarea ei a fost ANUNTATA într-un Comunicat, care doar o menționa, împreuna cu alte 2 OUG-uri, care nici NU figuraseră pe lista prezentată presei înainte de ședința e guvern.”

   Bravo, Vasilica, PSD era copil mic pe langa voi!!!

 2. E foame de bani, dar nu caș.
  Consultanța sa trăiasca… Ponta știe.
  O diploma la o facultate obscura produce bani cu nemiluita daca esti prieten cu cine trebuie

 3. Nu la oamenii de rand se referea.