G4Media.ro

Autorităţile ruse îi aduc noi acuzaţii penale opozantului Aleksei Navalnîi, care execută…

Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Autorităţile ruse îi aduc noi acuzaţii penale opozantului Aleksei Navalnîi, care execută deja o pedeapsă de 19 ani de închisoare

Rusia a angajat noi urmăriri penale împotriva lui Aleksei Navalnîi, a anunţat vineri opozantul care execută deja o pedeapsă de 19 ani de închisoare, în timp ce Moscova îşi înăspreşte represiunea împotriva oricărei disidenţe de la începutul ofensivei sale în Ucraina, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Carismatic militant anticorupţie şi criticul nr.1 împotriva Kremlinului, Navalnîi scăpase ca prin urechile acului de moarte după ce a fost otrăvit în august 2020 cu agent neurotoxic de tip militar, aflându-se timp de mai multe luni în convalescenţă în Germania.

Arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea sa la Moscova, Aleksei Navalnîi, 47 de ani, a fost condamnat de atunci la pedepse grele, între care ultima – în august – la 19 ani de închisoare pentru „extremism”.

Autorităţile îl acuză acum de „vandalism”, ceea ce i-ar putea adăuga trei ani de detenţie pedepsei sale, a afirmat el, citând o scrisoare a Comitetului de anchetă rus pe care a primit-o în închisoare.

„Ei lansează o nouă procedură penală împotriva mea la fiecare trei luni”, a denunţat el pe reţelele de socializare.

„Niciodată un deţinut, plasat în izolare de peste un an, nu a avut o viaţă socială şi politică atât de bogată”, a ironizat opozantul.

Navalnîi comunică în special prin mesaje transmise avocaţilor săi, difuzate apoi pe Internet, mai ales pentru a denunţa invazia în Ucraina şi a-i îndemna pe ruşi să continue să „reziste” Kremlinului.

De peste doi ani şi jumătate, Aleksei Navalnîi alternează sejururile la izolare cu condiţii de detenţie mai mult sau mai puţin stricte, decizii ale administraţiei penitenciare pe care le condamnă de fiecare dată.

Timpul petrecut după gratii a avut deja consecinţe asupra sănătăţii sale, altădată în bună condiţie fizică, Navalnîi apare astăzi slăbit şi îmbătrânit.

Rusia se confruntă de mai mulţi ani cu o represiune crescândă a vocilor critice, represiune care s-a accelerat puternic după începerea invaziei în Ucraina în februarie 2022.

Aproape toţi opozanţii de anvergură au fost încarceraţi sau trimişi în exil, iar mii de ruşi simpli sunt urmăriţi pentru că şi-au exprimat dezacordul faţă de Kremlin, inclusiv pe reţelele de socializare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...