G4Media.ro

Autoritățile din Sectorul 4 al Capitalei solicită Primăriei Generale deratizare și dezinsecție…

Autoritățile din Sectorul 4 al Capitalei solicită Primăriei Generale deratizare și dezinsecție în curțile unităților de învățământ, din cauza invaziei șobolanilor / Tratamentele, dificil de realizat din cauza fondurilor insuficiente

Autoritățile din Sectorul 4 al Capitalei solicită Primăriei Generale să realizeze tratamente de deratizare și dezinsecție în curțile unităților de învățământ din sector, fiind o obligație legală să se efectueze aceste acțiuni de curățare. Solicitarea vine în urma plângerilor tot mai dese ale cetățenilor în legătură cu apariția șobolanilor pe străzile din București.

Însă, tratamentele sunt greu de realizat din cauza tăierii fondurilor din Programul Unitar de Acțiune pentru Deratizare și Dezinsecție pe anul 2021.

La data de 22 iulie, Direcţia Generală de Administrare a Unităţilor de Învăţământ şi de Sport Sector 4 a transmis o adresă către Primăria Generală a Capitalei în care solicită realizarea tratamentelor de deratizarea și dezinsecție.

„Vă rugăm să demaraţi procedurile necesare în vederea aplicării tratamentelor pentru combaterea ţânţarilor, căpuşelor şi şobolanilor în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar de statde pe raza Sectorului 4”, se arată în documentul citat.

Surse din Primărie au transmis că autoritatea locală solicită de drept deratizare în curţile şcolilor din sectorul 4, potrivit News.ro.

„PMB are o obligaţie legală în a le trata, însă, în acest moment, nu are cum să facă aceste tratamente pentru că în Programului Unitar de Acţiune pentru Deratizare şi Dezinsecţie pe anul 2021 au fost tăiate nejustificat 87% din suprafeţe (suprafata redusă de la 5,5 mil m2 la 790 mii m2)”, au mai precizat sursele citate.

Potrivit acelorași surse, amendamentul propus de primarul general, Nicușor Dan, a redus cu 65% suprafaţa parcurilor în care se fac tratamente în anul 2021 şi cu 87% suprafaţa curţilor unităților de învățământ vizate de acţiuni.

Locuitorii din Sectorul 4, la fel ca cei din zone ale Bucureștiului, se plâng de apariția tot mai deasă a şobolanilor şi de faptul că nu mai pot face faţă invaziei acestora.

De asemenea, inclusiv alte primării s-au plâns, în ultima perioadă, de efectele negative ale reducerilor din cadrul Programului Unitar de Acţiune pentru Deratizare şi Dezinsecţie pe anul 2021.

Pe 19 mai, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea finanţării de la bugetul Municipiului Bucureşti a Programului Unitar de Acţiune pentru Deratizare şi Dezinsecţie în anul 2021. Proiectul a fost aprobat cu 51 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Un amendament propus de primarul general, Nicușor Dan, prevede ca în anul 2021 costul total pentru deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie va fi de 16,7 milioane de lei, la jumătate faţă de suma propusă de prestatorul acestor servicii, compania municipală Eco-Igienizare.

Tratamentele de deratizare se vor aplica în perioada iunie – noiembrie, în următoarele locuri:

–        Spaţii deschise din domeniul public şi privat al PMB – parcuri, spaţii verzi, Grădina Zoologică;

–        Cimitire;

–        Terenuri ale instituţiilor publice locale, inclusiv depouri, parcări publice, etc.;

–        Terenul aferent imobilelor cu spaţii destinate locuinţelor colective – asociaţii de proprietari/locatari, cămine studenţeşti, cămine de elevi, locuinţe sociale, parcări de reşedinţe, etc.;

–        Clădiri care aparţin instituţiilor publice şi entităţilor subordonate PMB (subsol şi spaţii tehnice, de producţie, supraterane);

–        Clădiri care aparţin instituţiilor publice ale autorităţilor locale, altele decât PMB;

–        Imobile cu spaţii destinate locuinţelor de tip condominiu (asociaţii de locatari/proprietari, cămine de elevi, locuinţe sociale -subsol);

–        Alte spaţii din interiorul spaţiilor deschise din domeniul public şi privat al Municipiului Bucureşti;

–        Cămine şi canale aferente reţelelor tehnico-edilitare;

–        Sistemul de monitorizare a traficului in Bucureşti- cemerete, dulapuri, echipamente, cămine.

„Aş fi vrut să începem aceste operaţiuni mai devreme, dar situaţia financiară a primăriei (datoriile curente de 3 miliarde, conturile poprite, investiţiile blocate) ne-a forţat să decidem tăieri sau amânări de cheltuieli. Nu e plăcut atunci când scoţi gunoiul de sub preş, dar acum suntem pe un drum bun, iar primăria îşi va îndeplini obligaţiile faţă de bucureşteni”, a declarat Nicușor Dan, pe 8 iunie, la începerea acţiunilor de dezinsecţie şi deratizare din Capitală.

Într-o conferinţă de presă de joi, Nicuşor Dan a susţinut că nu există o creştere semnificativă a numărului de rozătoare faţă de anii precedenţi şi a anunţat că demarează primul tratament pentru deratizare.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. Opriti deratizarea, nu vreau sa mor!!!
  Nu -i omorati pe fratii mei!!!

 2. Ce drăguț e!!!!

  • :))) 🐭 Mascota Bucurestiului.

  • te-ai uitat in oglinda ?

  • Care o fi? Barna sau Csolos?

  • Inteleptule, hai ca esti un șobolan naiv! Despre mine se știe ca sunt foxy 🦊

  • nu stiu cum e pe la altii, dar la noi, in Tarascon au dus o familie de vulpi. statistic, pe date, numarul şobolanilor a scazut. am un prieten care a si filmat, intr-o seara de tozmna tarzie, o vulpe cu şobolanul in gura. foxy lady dont’t kill that nice rat, please!

  • Sunt capricioasa, nu m-am uitat in viața mea la un șobolan! Zic ca mai bine hrăniți pisicile maidaneze 😺

 3. Nici o șansă, nu se va aproba pt că tocmai ăsta e scopul și interesul neocomuniștilor USR+iști, să trăim la comun cu șobolanii, șerpii, căpușele, să stăm în gunoaie ca să ne învățăm minte

 4. „Invazie de s0b0lani?”, probabil este expresie preluata de la membrii de partid. Nicusor Dan, cand a redus cheltuielile se astepta probabil la ceva ajutor din partea pisicilor, dar uite ca ele au mancare suficienta si nu au nevoie. Ar mai trebui strans si gunoiul ala de unde nu-i strans, e drept. Nu stiu ce sa spun, posibil sa aiba si Nicusor Dan dreptatea lui, dar mai bine ar iesi in teren sa vada despre ce este vorba, pentru ca dupa atata timp in care nu a ingrijit orasul, tot ce se poate sa aiba si celalalt primar dreptate in privinta scolilor.

 5. Nu uita borcanul ?

 6. Esti colectionar ?

 7. Nu vă bazați pe pisici că s au emancipat și oricum vânează șoricei nu șobolani sau guzgani mai mari ca ele, cum sunt în sectorul 1 altoiți, crescuți bine de CROCOTILDA

  • Ce zici tu acolo, e cele mai fericite cazuri. Acum majoritatea sunt pisici de apartament și nu mănâncă orice bobite sau orice hrană umedă :)))))

 8. Primarul general a cam lasat orasul asta de izbeliste. Unde este orasul ala in care sa ne faca placere sa iesim? Ca asa ne-a promis la inceputuri, ca va face din Bucuresti un oras in care oamenii sa iasa, iar nu din care sa fuga la fiecare sfarsit de saptamana. Diplomatul!

 9. Baluta cheama CLANUL SPORTIVILOR daca nu te asculta sonolani.
  Defapt Mircea.nebunu este sef la primaria sector 4

 10. Ce zici tu acolo, e în cele mai fericite cazuri. Acum majoritatea sunt pisici de apartament și nu mănâncă orice bobite sau orice hrană umedă :)))))

 11. Cine se aseamana, se aduna.

 12. L-ați votat pe Nicușor, așa că mucles!
  Învățați-vă să trăiți cu șobolanii, că problema va dura.
  Firea nu era bună, că ținea orașul curat, era o plăcere să te plimbi prin el.

  Ați vrut jeg, acum aveți jeg și cocleală.

 13. Curatenia si siguranta sanitara nu este progresista !

  Sobolanii, paduchii, capusele, parazitii si gunoaiele sunt progresiste, liberale, ecologiste si europene !

  #USRistLivesMatters

 14. şobolani din toate sectoarele, uniti-va! altfel confirm ca o pisica, motan de talie medie nu ataca un sobolan adult.
  in satul meu provensal, Tarascon, am putut filma intr-un parc un motan incercand un atac mortal asupra unui sobolan grasunel. prima lui incercare, ratata, sobolanul l-a amenintat cu o muscatura, eschive de spadasini iscusiti de o parte si de cealalta. de mai multe ori sobolanul a iesit nestingherit din tufis, a mai luat o bucata dintr-un sandwich aruncat si s-a intors chiar di cu spatele cand a stiut ca bagase frica in motan. de restul lumii nu-i pasa. foamea e stapana lumii animale.
  am aratat filmuletul si unui expert in domeniu. mi-a spus ca sobolanii cei mai slabi, batrani, ultimii in ierarhie ies ziua. ceilalti desi mai puternici prefera sa fie discreti si sa nu-si riste pielea. to be continued ..or not?

 15. Nicușor e la mare, iar bucureștenii sunt în stomacul șobolanilor.

 16. Dacă nu are de gând Nicușor Dan să treacă la treabă, să facă un pas înapoi și să-i lase pe Băluță sau pe Piedone în locul lui.

 17. În sfârșit, un primar cu c..ie! Baluță, viitor primar al Capitalei!