G4Media.ro

Autoritățile de la Stockholm protestează împotriva sancțiunilor impuse de Moscova unei cercetătoare…

sursa foto: Facebook

Autoritățile de la Stockholm protestează împotriva sancțiunilor impuse de Moscova unei cercetătoare suedeze care a confirmat otrăvirea lui Aleksei Navalnîi/ Ambasdorul Rusiei, convocat la Ministerul de Externe

Ministerul suedez al Afacerilor Externe a denunţat sâmbătă sancţiunile ruse împotriva unor responsabili europeni, printre care şi o cercetătoare suedeză, şi a anunţat că l-a convocat pe ambasadorul rus, relatează AFP.

„Am decis să convocăm ambasadorul pentru a-i transmite protestele noastre împotriva măsurilor ruse”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al diplomaţiei suedeze, Mats Samuelsson.

„Contrar sancţiunilor UE (…) sancţiunile ruse sunt arbitrare, juridic nesigure şi sunt expresia unor motivaţii politice”, a estimat ministerul.

Asa Scott, responsabila unui laborator specializat în substanţe puternice toxice din Suedia care a confirmat concluziile unui laborator german privind otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi se numără printre persoanele vizate de sancţiunile anunţate vineri de Moscova.

„Este cu totul inacceptabil că Rusia instituie sancţiuni fără fundament împotriva unei cercetătoare care îşi face treaba”, a precizat într-un comunicat Jens Mattsson, director general al Institutului de cercetări pentru apărare FOI, de care ţine laboratorul Asei Scott.

„Sancţiunea nu va influenţa activitatea institutului”, a afirmat el.

Pe lista de sancţiuni se află şi preşedintele PE David Sassoli, vicepreşedinta Comisiei Europene Vera Jourova, procurorul din Berlin Jorg Raupach şi deputatul francez Jacques Maire, raportor special privind otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Vineri, Uniunea Europeană a condamnat deja decizia „inacceptabilă” şi nejustificată a autorităţilor ruse de a sancţiona opt cetăţeni europeni şi a anunţat „măsuri adecvate” drept răspuns la aceste sancţiuni.

Suedia şi-a exprimat „regretul că Rusia a ales să deterioreze şi mai mult relaţiile sale cu UE”.

„Noi luăm foarte în serios deteriorarea situaţiei democraţiei, a drepturilor omului şi a statului de drept în Rusia”, a precizat diplomaţia suedeză într-un comunicat.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Rușii au ajuns de râsul curcilor!

    • Nici o țară nordica nu ii iubesc pe ruși din același motiv ca și noi. Karelia(partea de nord dacă nu mă înșel), o rană deschisă în special pentru Finlandezi, dar și pentru Suedia deopotrivă, la fel cum e Basarabia pentru noi. Doar că ei nu se lasă călcați în picioare și ripostează la orice mizerie a rușilor.

  2. Ziggy…..de acord cu tine.