G4Media.ro

Autoritatea Electorală Permanentă: Datele colectate de la cetățenii cu drept de vot…

Autoritatea Electorală Permanentă: Datele colectate de la cetățenii cu drept de vot din străinătate vor fi utilizate numai în procesul electoral, nicidecum la nivel fiscal, pentru impozitare

Datele colectate de la cetăţenii români cu drept de vot în străinătate vor fi utilizate numai cu privire la procesul electoral, pentru diverse cercetări administrative sau penale şi „nicidecum cu privire la autorităţile de nivel fiscal pentru impozitarea sau pentru accesarea acestora”, a declarat joi preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, citat de Agerpres.

„Începând din 2016, acest sistem informatic a colectat date inclusiv în format electronic, inclusiv cu privire la prezenţa la vot şi avem acest informaţii stocate şi puteam să le punem la dispoziţie, dacă era cazul, încă din 2016. Nu am făcut-o, pentru că dispoziţiile legale spun că toate informaţiile deţinute de AEP cu privire la alegători sunt puse la dispoziţie doar cu privire la procesul electoral. De la alegerile parlamentare avem această informaţie cu cei care s-au prezentat la vot: în străinătate, aproape 400.000 de cetăţeni. Nu le-am pus, nu le punem şi nu le vom pune la dispoziţia organelor competente decât cu privire la desfăşurarea procesului electoral, diverse cercetări fie administrative, fie penale, dar nicidecum cu privire la autorităţile de nivel fiscal pentru impozitarea sau pentru accesarea acestora, pentru a identifica cetăţenii unde se află sau unde au votat în străinătate. Nu am pus, nu punem şi nu vom pune la dispoziţie, deoarece instrumentele legale ne spun că nu avem voie. Registrul Electoral este la dispoziţia Autorităţii Electorale, cât şi informaţiile după procesul de votare. Noi utilizăm din acel sistem informatic date doar cu privire la statisticile care sunt publice şi nu cu privire la persoane din acele evidenţe electorale”, a precizat Mituleţu-Buică la o conferinţă de presă.

În context, Ovidiu Oproaica, director în cadrul AEP, a declarat că datele se folosesc numai de Ministerul de Externe şi de Poşta Română. „MAE, în vederea creării de secţii, şi Poşta Română, pentru trimiterea plicurilor. Acestea sunt singurele instituţii care beneficiază de aceste date”, a precizat Oproaica.

El a adăugat că de joi începe maparea secţiilor de vot din străinătate.

„Au fost trimise primele exporturi către MAE, în vederea identificării locurilor sau oraşelor care deja au strâns suficiente voturi în vederea creării de secţii de vot şi avem, la fel, Poşta Română – primele exporturi pe care le vom face în vederea creării codurilor de bare. CNP-ul nu va fi la vedere, va fi un cod de bare care va identifica persoana respectivă. Deci sub nicio formă datele nu vor fi divulgate sau vor ajunge public”, a mai precizat oficialul AEP.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. :))))) prea tare stirea asta. Ce-i ba? va e frica sa va platiti impozitele? Parca era cu „statul care ne fura”, cand de fapt era invers.

  • Nu e suficient că trimit acasă 5 miliarde de euro pe an? Să îi mai impoziteze inca o dată sa aibe PSD de unde să plătească pensii speciale.

  • Orice cifră relevantă de acest gen e per capita. Daca o iei asa s-ar vedea că suma trimisă acasă e de fix 59 de dolari pe an, conform estimării foarte aproximative a Băncii Mondiale, deci o sumă de nimic.

  • De fapt eu ma astept sa-mi returneze din impozitul platit in strainatate, avand in vedere
   1. evitarea dublei impozitari
   2. „zero” taxe pentru IT in RO

   N-ar fi rau sa echivaleze si niste pensii speciale pentru diaspora, ca astea oricum nu se dau pe contributivitate – si constitutia spune „egalitatea in fata legii” ( a legilor pentru pensii speciale pentru cei mai egali decat ceilalti, ma gandesc).

  • @Sandokan.

   5 mld / 59$ (per capita) = 84.745.762 capita (capete).
   Deci 84 milioane migranti ??
   Hmm, e mai nasol decat am crezut.

 2. Ministru de externe = un cățel Pesedist
  Posta Romana = condusă tot de pesedisti , ca le împărțeau doar lor pliante campaniei psd pentru europarlamentare .
  Ce încredere să mai aibă romanul de afara in vreo i situație a statului.

 3. Cine sa creda Ciuma Rosie ?

 4. Eu cred că-n titlul acestui articol, se ascunde o mare minciună. Eu cred că-n măsurile luate de actuala conducere a țării, de a „ușura” votarea pentru cei din diasporă, nu se urmărește altceva, decât spionarea acesteia-n cu totu alte scopuri. Și mai cred că individul care scrie mai sus sub numele Sandokan, este un linge blide PSD.

 5. Sandokane ai pus-o.
  59 de euro pe luna dau romanii la cersetori prin strainatate.
  ca faci raportul la toata populatia Romaniei e alta problema.
  deci vrei sa-ti trimit eu bani pentru tine,sotie,copii,nepoti sa manance si gura lor si sa frecati mula e alta.

 6. Nu inteleg treaba cu frica de Fisc. Pai, vrem o tara ca afara, hai sa facem ca afara, lucrezi legal, platesti taxe, asigurari, impozite, ca peste tot.
  Ah,stai ca m-am prins, de fapt diasporezii #căcat, lucreaza afara pe nașpa, fara contracte, fara taxe, fara asigurari, fara acte, fara domiciliu stabil dovedit legal, fara sa contribuie la nici un buget, nici in tara unde lucreaza, nici in Romania, dar sunt tari in clanta, frate, ei au cerinte, vor spitale si autostrazi din banii altora!
  Pai atunci ce sa le dam? Ce merita…placute suedeze, placute suedeze, placute suedeze…….

 7. cata nemernicie. actiunea lui orlandu a fost premeditata. scopul ascuns a fost atins.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.