G4Media.ro

Autoritatea de reglementare din SUA aprobă 11 ETF-uri bitcoin / Decizia ar…

sursa foto: Unsplash

Autoritatea de reglementare din SUA aprobă 11 ETF-uri bitcoin / Decizia ar putea marca un punct de cotitură pentru piața criptomonedelor

Autoritatea de supraveghere a piețelor financiare din SUA, SEC, a dat miercuri undă verde tranzacționării a 11 ETF-uri spot pentru Bitcoin, o decizie considerată un pas major pentru piața criptomonedelor, care ar putea zgudui sectorul, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Produsul autorizat miercuri este un ETF (Exchange Traded Fund), un fond indexat care permite investitorilor să profite de evoluția bitcoin fără a-și plasa banii direct în moneda digitală.

Practic, investitorii cumpără acțiuni ale fondului, pe care le pot vinde în orice moment, și nu bitcoin, întrucât valoarea activelor lor rămâne exprimată în dolari. Activele fondului sunt investite în criptomonede.

Lansate la începutul anilor 1990, ETF-urile au luat avânt la începutul anilor 2000, seducând investitorii prin simplitatea lor, oferind posibilitatea de a urmări performanța aurului, a petrolului, a unui indice bursier sau a unui sector industrial.

Potrivit unui raport realizat de Oliver Wyman, aproximativ 6.700 de miliarde de dolari erau investite în ETF-uri la sfârșitul anului 2022.

Miercuri, SEC a dat undă verde pentru ca 11 companii diferite să își lanseze propriile produse, inclusiv nume grele de pe Wall Street, Fidelity și BlackRock, potrivit documentului publicat pe site-ul autorității de reglementare.

Vestea a făcut ca bitcoin să crească, dar cu o sumă mică, deoarece criptomoneda vedetă a urcat deja puternic în ultimele săptămâni.

În jurul orei 22:50 GMT, era în creștere cu 1,37%, la 46.576 dolari.

Piața atinsese deja o etapă importantă în octombrie 2021, odată cu listarea primului ETF investit nu direct în bitcoin, ci în contracte futures legate de criptomonedă.

Până acum, accesul la monedele digitale presupunea deschiderea unui cont pe o platformă de tranzacționare de criptomonede și conversia unei monede tradiționale (emisă de o bancă centrală), cum ar fi dolarul.

„Un punct de cotitură”

Piața specula de mai multe săptămâni cu privire la aprobarea acestui nou ETF, ceea ce a crescut puternic volatilitatea bitcoinului, deja cunoscut pentru oscilațiile sale foarte mari.

Marți, moneda digitală a urcat pentru scurt timp la cel mai ridicat nivel din ultimele 22 de luni, la 47,914 dolari bucata, după publicarea a ceea ce s-a dovedit a fi o publicație falsă pe X (fostul Twitter) de către SEC, care anunța aprobarea ETF-ului bitcoin.

SEC a indicat apoi că contul său a fost piratat.

În trecut, SEC a respins în repetate rânduri cererile de tranzacționare a unor produse similare, dar o evoluție recentă a schimbat toate acestea.

La sfârșitul lunii octombrie, o curte de apel federală din Washington a confirmat că decizia SEC de a refuza omologarea unui ETF Bitcoin pentru Grayscale nu a fost justificată.

În lumina acestei jurisprudențe, „cred că cea mai sustenabilă decizie este să aprobăm listarea” acestor ETF-uri, a declarat președintele SEC, Gary Gensler, într-un comunicat.

Lansarea acestor ETF-uri reprezintă „un punct de cotitură pentru activele digitale și semnalează o evoluție către adoptarea de către marele public și legitimitatea (acestora)”, a comentat Thomas Tang, vicepreședinte al firmei de private equity Ryze Labs.

„Prin simpla lor existență într-un cadru reglementat, ETF-urile bitcoin vor conferi credibilitate instituțională activelor digitale”, a adăugat el.

În ultimii ani, mulți finanțiști și lideri de afaceri de prim rang și-au exprimat public scepticismul sau chiar opoziția față de aceste monede digitale.

„Singura utilizare reală” a criptomonedelor este aceea că de acestea profită „infractorii, traficanții de droguri”, pentru „spălare de bani și evaziune fiscală”, a declarat la începutul lunii decembrie Jamie Dimon, CEO al celei mai mari bănci din lume, JPMorgan Chase. „Dacă aș fi în locul guvernului, aș pune capăt acestui fenomen”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Este frustrant sa vezi cat se mai perpetueaza mizeria asta, un MLM obosit, o schema clasica Ponzy, in care un prost trebuie sa convinga alt prost sa investeasca ca nimicul din mana lui sa valoreze ceva, si la sfarsit de zi, cand tragi linie, acel nimic oricum nu valoreaza nimic.
    Eu zic sa va vindeti apartamele si masinile si sa investiti in crypto. Acum e momentul! To the moooonn!!! McDonalds va asteapta oricum