G4Media.ro

Austria, Curtea Constituțională: Legea care interzice vălul islamic în școli este discriminatorie

Austria, Curtea Constituțională: Legea care interzice vălul islamic în școli este discriminatorie

Curtea Constituţională a Austriei a hotărât vineri că o lege care interzice portul vălului islamic de către eleve în şcolile elementare este discriminatorie, ordonând anularea ei, relatează Agerpres.

Legea a fost adoptată anul trecut de o majoritate de deputaţi conservatori şi de extremă dreapta, care au argumentat că ea le protejează pe fete de opresiunea sexuală şi de ideologia islamistă politizată.

Doi copii şi părinţii lor au contestat legea, care se aplica doar vălului ce acoperă integral capul, nu şi acoperămintelor religioase de dimensiuni mai mici purtate de credincioşii evrei sau de băieţii sikhşi.

Regula impusă încalcă principiile nediscriminării, libertăţii religioase şi libertăţii de gândire, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Christoph Grabenwarter, dând citire hotărârii.

„Există un risc că (legea) ar putea îngreuna accesul fetelor musulmane la educaţie şi ar putea duce la excluziunea lor socială”, a avertizat el, subliniind că vălul este purtat nu doar din motive religioase, ci şi culturale sau de tradiţie.

IGGOe, organizaţie umbrelă care îi reprezintă pe musulmanii din Austria, a salutat în decizia Curţii un semnal important pentru libertatea religioasă şi statul de drept. Totuşi, IGGOe a subliniat că fetele din şcolile primare sunt prea tinere pentru a-şi acoperi capul.

„Oportunităţi egale şi autonomia fetelor şi femeilor în societatea noastră nu pot fi atinse prin interdicţii’, a afirmat preşedintele IGGOe, Umit Vural, într-un comunicat. În schimb, este necesar să fie întărite drepturile omului, iar exercitarea de presiuni pentru purtarea vălului este inacceptabilă, a adăugat el

Sursa: afp via blacknews.ro/ val islamic

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Alt CCR tampit
  ..

 2. Libertatea de a fi subordonat zeului islamic? Libertatea de a trai sub legea sharia?

  Asta e libertate?

 3. Alți dobitoci utili.

 4. Austriecii au construit cîndva un imperiu în care erau amestecate multe religii și și mai multe popoare/etni; haideți să ne vedem lungul nasului, să nu le dăm noi lecții. Foarte corect: ,,vălul este purtat nu doar din motive religioase, ci şi culturale sau de tradiţie”.

 5. Se învârt în morminte husarii lui Sobieski cu tot cu aripi! 😄
  Fraieri, să moară ca să apere Viena să nu devină…fix ce e acum, o colonie musulmană!
  După care vienezii se miră că mor nevinovați în Schwedenplatz!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.