G4Media.ro

Aurel Vainer: Pogromul din 1941- o formă a antisemitismului mârşav, ucigaş /…

Sursa Foto: Federația Comunităților Evreiești din România/ Facebook

Aurel Vainer: Pogromul din 1941- o formă a antisemitismului mârşav, ucigaş / După instaurarea regimului Antonescu, în casa tatălui meu şi a familiei lui apare un comando, o echipă mixtă format din autorităţi ale statului şi din legionari

Pogromul antievreiesc din ianuarie 1941 a reprezentat o formă a antisemitismului mârşav, ucigaş, care a condus în final la lichidarea de vieţi nevinovate, iar generaţiile viitoare nu trebuie să uite aceste tragice evenimente, a declarat joi dr. Aurel Vainer, preşedintele de onoare al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), citat de Agerpres.

 • „Forţele legionare teroriste oarbe, antisemite până în măduva oaselor, au realizat acte de vandalism şi mârşăvii care nu în puţine cazuri s-au soldat cu lichidarea de vieţi omeneşti. După statisticile oficiale, în timpul Pogromului de la Bucureşti, din ianuarie 1941, au fost omorâţi 120 – 140 de evrei. Numărul este într-un anumit interval şi se pare că este chiar mai mare, dacă se ţine seama de faptul că nu au fost luaţi în evidenţă evreii omorâţi care se creştinaseră înainte. Oricum, aceasta cifră (…) arată că s-au întâmplat lucruri foarte urâte, au fost forme ale antisemitismului mârşav, al antisemitismului ucigaş”, a declarat dr. Aurel Vainer cu prilejul comemorării a 80 de ani de la Pogromul antievreiesc de la Bucureşti din ianuarie 1941, eveniment organizat online de FCER.

El a amintit că din „mişcarea cuzistă”, înfiinţată de A.C. Cuza, profesor la Universitatea din Iaşi, „o formă de antisemitism care nu era violentă, s-a născut în anii ’30 mişcarea Garda de Fier a lui Corneliu Zelea Codreanu”.

 • „De fapt, îl chema Corneliu Zelinski, dar şi-a luat numele de Zelea Codreanu. Era un român de origini poloneze. (…) În 1940, după instaurarea regimului Antonescu şi legionarii, în casa tatălui meu şi a familiei lui apare un comando care era de fapt o echipă mixtă format din autorităţi ale statului şi din legionari. Atunci aveam 10 ani şi îmi amintesc şi acum scena când apare acest reprezentant al mişcării legionare, se numea Gheorghe Ursu, şi îi spune: „Cetăţene Vainer, din acest moment toate proprietăţile dumitale trec în proprietatea statului român, inclusiv ţi se aplică reglementările care au fost – evreii nu mai pot ocupa funcţii publice, nu mai pot avea firme„. (…) Terorismul legionar promova direct nevoia de a ucide pe „jidani” – evrei, şi de a reprima pe acei români numiţi atunci jidoviţi”, a arătat Aurel Vainer.

Preşedintele de onoare al FCER a afirmat că „rebeliunea legionară a fost un scenariu mai larg în care are loc despărţirea dintre Ion Antonescu şi legionari”, mari personalităţi ale României, precum şi români autentici, fiind victime ale legionarilor.

„Mişcarea legionară a pactizat cu generalul Antonescu în septembrie 1940 şi au făcut regimul antonesciano-legionar. Dar după un timp s-a rupt această alianţă. (…) Antonescu cheamă trupele române şi îi lichidează până la urmă pe legionari. Dar atunci legionarii organizează şi realizează Pogromul împotriva evreilor din Bucureşti, din ianuarie 1941, unde au pierit 140 de evrei nevinovaţi. Formele şi locurile au fost diverse şi nu puţine în care evreii au fost arestaţi, torturaţi. (…) Mişcarea legionară a ajuns la această formă de naţionalism terorist, cu ucidere şi a ucis mari personalităţi ale României de atunci – ministrul Economiei, Madgearu şi marele savant român Nicolae Iorga. Au fost crimele legionarilor faţă de români autentici, creştini, dar şi mai grozave au fost comportamentele din timpul rebeliunii transformate în Pogrom antievreiesc. Atunci au omorât oameni, au devastat magazine. Calea Văcăreştilor şi Calea Dudeşti au fost ţintele principale ale Pogromului legionar”, a detaliat Aurel Vainer.

Potrivit acestuia, „au fost zile de groază” care trebuie să rămână în memoria generaţiilor viitoare.

„Noi avem datoria să ne amintim mereu de aceste evenimente din Bucureştiul anului 1941 şi să păstrăm în memoria noastră cele petrecute atunci. Să ne exprimăm regretul imens pentru pierderea acestor vieţi omeneşti nevinovate condamnate la moarte doar pentru faptul că erau evrei, cu ocupaţii foarte diferite – muncitori, meseriaşi, oameni de afaceri, prăvăliaşi. Este o pagină ruşinoasă pentru istoria poporului român, recunoscută de altfel prin acceptarea raportului Comisiei de cercetare a Holocaustului, Comisia Wiesel. Pogromul de la Bucureşti a fost unul din evenimentele majore cu mare percuţie, să spun aşa, şi cu un grad mare de cruzime faţă de populaţia evreiască”, a spus Vainer.

El a afirmat că evreii de astăzi din România îşi amintesc „cu multă durere de cele petrecute în Bucureşti”.

„Îmi exprim din partea FCER aceste regrete profunde pentru cele întâmplate şi să să ne exprimăm solidaritatea cu toţi cei care nu mai sunt şi care au suferit în timpul Pogromului legionar de la Bucureşti, în ianuarie 1941. Amintirea să le fie veşnică!”, a concluzionat preşedintele de onoare al FCER.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Iese acum slugoiul de Muraru să spună că trebuie arestata jumate din Romania pentru că e antisemită și rasistă!

  • Am vazut/auzit un doctor la Digi care spunea ca el nu se incarca cu energie negativa. Traiește doar pentru el si cei ca el.
   Se pare ca Constitutia e insuficienta ca sa dea directie unui stat.
   Unii o sa-ti spuna ca esti autist daca crezi in ea…

 2. Voi ati citit sondajul? Scrie clar: 9% considera romii o amenintare; 29% ii vad ca o problema, NU o amenintare!! De unde atunci ca 38% din romani ii percep pe romi ca o amenintare??? Ma asteptam la altceva de la G4Media…

  • Informația care lipseste si care mi se pare importanta e ca: funcționarii publici ne considera pe toti la fel si actioneaza ca atare!

 3. Ca fapt divers, răsfoiți revista Lidl de săptămâna asta. Pe toate paginile cu reclame la îmbrăcăminte, predomină negrii africani ca modele, în cupluri mixte. Ai zice în România de abia mai trăiesc albi.

  Lidl nu este la prima acțiune de ștergere a identității naționale a românilor. Vă mai aduceți aminte de ștergerea crucilor de pe produsele grecești? Între timp au eliminat de tot bisericile creștine de pe fotografii. Dar nu și minaretele!

  Mai nou companiile multinaționale nu doar sug banii din economia noastră, ci urmăresc activ și o agendă politică antinațională.

  • Esti ciudat. Eu inca mai astept sa mi se publice comentariul.
   Nu amesteca marketingul cu… orice.
   Viața bate filmul.

  • Lasă ștergerea identității naționale să fie cel mai mare rău, pentru România!
   Să nu fie unu’ mai mare – decât ăsta: postarea pe revista Lidl a fețelor de negri în locul celor albi – în schimb torturile din Comuniste să nu fi existat..
   Cred că e un moft – sau un fixism, asta cu negrii (nu pot fi ambele) – de vreme ce români, dintotdeauna au torturat pe români .. și împușcat bineînțeles, dar Dosarul faimos 89 i-a facut uitați.

   Deci da, Sakura – ai dreptate.

  • Sau au copiat brosura de Lidl din strainatate, sa nu mai cheltuie bani cu alte poze si au pus textul pe romana ca e mai ieftin

  • Locuiesc provizoriu in Chicago si m-am abonat la Chicago Tribune – deprindere veche de pe cand eram obligati sa ne abonam la Scanteia si colegii de servici mai batrani ma invatau cum „sa citesc printre randuri” ! Si acest ziar chicaghiot are saptamanal si o revista ilustrata (cam tot un spanac – intre noi fie vorba) Si sambata trecuta m-am apucat sa numar cate foto cu „colorati sunt in revista !! Rezultat ? Nu mai putin de 90 % – Cu toate ca in USA proportia celor ce se declara de culoare este cam de 13 % !!!! Deci …. NIMIC NOU SUB SOARE !

 4. Si chiar sunt o amenintare pt tara !. Alaturi de Sosoaca, Covid 19, gripa, cutremur, etc !

 5. Intereseaza pe vreun roman holocaustul ? Mi se pare mic procentul de 40%, au bifat ca sunt interesati ca sa para mai cool.

 6. Vedeti ca e gresit titlul intrucat conform sondajului doar 9% din romanii percep romii ca o amenintare, iar 28% ca o problema, dar nu amenintare. Astfel ca nu sunt 38% din romani, ci DOAR 9%. Mai e o greseala in articol legat de procentele din sondaj, dar va las pe voi sa o gasiti.

 7. Indienii au aceste două gene (principale) în ei – de furaciune și mahalageală.
  Apoi – ca secundare – urmează: scandal, cuțite, jaf în turmă, hărțuire, comportament agresiv generalizat.

  Unii dintre ei, un procent pe care nu am date să-l exprim, s-au pocăit.
  Dintre aceștia, de la 1 la sută la 90 la sută (procentul diferă și printre romii pocăiți) unii, sau mulți – pot fi mai omenoși și mai corecți decât mulți aleși ai neamului – care aleși, te-ar vinde pe tine și neamul tău (însemnând român pe român) fără să clipească.
  Aleși, care la o adică sunt … români.
  Daci liberi. Ca și Iliescu.

  Cam asta e cu ei – cu romii. Spus pe româneasca de țuică: țigani.

  • 1 la 90 procentul e prea modest. real, e mai mare: adevărul că printre pocăiții țigani, NU am văzut lichele. Cumva, după asta, se cumințesc.

 8. Ar trebui să fie ceva nasol în asta?

  Articolul pare să fie scris de un leftardard, ohhh… whait, suntem pe ge4 :)))

 9. Credeti ca stau eu care trebuie sa platesc maine factura la lumina si la gaze sa ma preocup de ce s-a intamplat acum 80 de ani??

 10. Nu stiu dacă proporțional cu populația „fărădelegile’ comise de etnia roma sunt sau nu mai mari decât cele comisie de alte etnii, dar văzând ce fac atât în Ro, dar mai ales în străinătate, unde societățile sunt mult mai tolerante, este clar o comunitate care nu poate sau nu vrea sa se integreze. În plus justifica acest lucru prin „respectarea” tradițiilor. Serios?!

 11. Procentele sunt muuult…subevaluate !. Părerea mea.

 12. Nu am nimic cu rasa nimanui, am ceva cu prostii doar.

 13. Groaznici românii ăștia.
  Au curajul să facă un sondaj să vada ce părere au e.vr.eii despre a ra.abi ?

 14. romi nu se scrie rromi ?

 15. Orice imigrant prezent in Romania este o amenintare .Rromii….clar sant incapabili sa se integreze deci nu ar fi rau sa dispara din Romania.