G4Media.ro

Aurel Vainer: Pogromul din 1941- o formă a antisemitismului mârşav, ucigaş /…

Aurel Vainer: Pogromul din 1941- o formă a antisemitismului mârşav, ucigaş / După instaurarea regimului Antonescu, în casa tatălui meu şi a familiei lui apare un comando, o echipă mixtă format din autorităţi ale statului şi din legionari

Pogromul antievreiesc din ianuarie 1941 a reprezentat o formă a antisemitismului mârşav, ucigaş, care a condus în final la lichidarea de vieţi nevinovate, iar generaţiile viitoare nu trebuie să uite aceste tragice evenimente, a declarat joi dr. Aurel Vainer, preşedintele de onoare al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), citat de Agerpres.

 • „Forţele legionare teroriste oarbe, antisemite până în măduva oaselor, au realizat acte de vandalism şi mârşăvii care nu în puţine cazuri s-au soldat cu lichidarea de vieţi omeneşti. După statisticile oficiale, în timpul Pogromului de la Bucureşti, din ianuarie 1941, au fost omorâţi 120 – 140 de evrei. Numărul este într-un anumit interval şi se pare că este chiar mai mare, dacă se ţine seama de faptul că nu au fost luaţi în evidenţă evreii omorâţi care se creştinaseră înainte. Oricum, aceasta cifră (…) arată că s-au întâmplat lucruri foarte urâte, au fost forme ale antisemitismului mârşav, al antisemitismului ucigaş”, a declarat dr. Aurel Vainer cu prilejul comemorării a 80 de ani de la Pogromul antievreiesc de la Bucureşti din ianuarie 1941, eveniment organizat online de FCER.

El a amintit că din „mişcarea cuzistă”, înfiinţată de A.C. Cuza, profesor la Universitatea din Iaşi, „o formă de antisemitism care nu era violentă, s-a născut în anii ’30 mişcarea Garda de Fier a lui Corneliu Zelea Codreanu”.

 • „De fapt, îl chema Corneliu Zelinski, dar şi-a luat numele de Zelea Codreanu. Era un român de origini poloneze. (…) În 1940, după instaurarea regimului Antonescu şi legionarii, în casa tatălui meu şi a familiei lui apare un comando care era de fapt o echipă mixtă format din autorităţi ale statului şi din legionari. Atunci aveam 10 ani şi îmi amintesc şi acum scena când apare acest reprezentant al mişcării legionare, se numea Gheorghe Ursu, şi îi spune: „Cetăţene Vainer, din acest moment toate proprietăţile dumitale trec în proprietatea statului român, inclusiv ţi se aplică reglementările care au fost – evreii nu mai pot ocupa funcţii publice, nu mai pot avea firme„. (…) Terorismul legionar promova direct nevoia de a ucide pe „jidani” – evrei, şi de a reprima pe acei români numiţi atunci jidoviţi”, a arătat Aurel Vainer.

Preşedintele de onoare al FCER a afirmat că „rebeliunea legionară a fost un scenariu mai larg în care are loc despărţirea dintre Ion Antonescu şi legionari”, mari personalităţi ale României, precum şi români autentici, fiind victime ale legionarilor.

„Mişcarea legionară a pactizat cu generalul Antonescu în septembrie 1940 şi au făcut regimul antonesciano-legionar. Dar după un timp s-a rupt această alianţă. (…) Antonescu cheamă trupele române şi îi lichidează până la urmă pe legionari. Dar atunci legionarii organizează şi realizează Pogromul împotriva evreilor din Bucureşti, din ianuarie 1941, unde au pierit 140 de evrei nevinovaţi. Formele şi locurile au fost diverse şi nu puţine în care evreii au fost arestaţi, torturaţi. (…) Mişcarea legionară a ajuns la această formă de naţionalism terorist, cu ucidere şi a ucis mari personalităţi ale României de atunci – ministrul Economiei, Madgearu şi marele savant român Nicolae Iorga. Au fost crimele legionarilor faţă de români autentici, creştini, dar şi mai grozave au fost comportamentele din timpul rebeliunii transformate în Pogrom antievreiesc. Atunci au omorât oameni, au devastat magazine. Calea Văcăreştilor şi Calea Dudeşti au fost ţintele principale ale Pogromului legionar”, a detaliat Aurel Vainer.

Potrivit acestuia, „au fost zile de groază” care trebuie să rămână în memoria generaţiilor viitoare.

„Noi avem datoria să ne amintim mereu de aceste evenimente din Bucureştiul anului 1941 şi să păstrăm în memoria noastră cele petrecute atunci. Să ne exprimăm regretul imens pentru pierderea acestor vieţi omeneşti nevinovate condamnate la moarte doar pentru faptul că erau evrei, cu ocupaţii foarte diferite – muncitori, meseriaşi, oameni de afaceri, prăvăliaşi. Este o pagină ruşinoasă pentru istoria poporului român, recunoscută de altfel prin acceptarea raportului Comisiei de cercetare a Holocaustului, Comisia Wiesel. Pogromul de la Bucureşti a fost unul din evenimentele majore cu mare percuţie, să spun aşa, şi cu un grad mare de cruzime faţă de populaţia evreiască”, a spus Vainer.

El a afirmat că evreii de astăzi din România îşi amintesc „cu multă durere de cele petrecute în Bucureşti”.

„Îmi exprim din partea FCER aceste regrete profunde pentru cele întâmplate şi să să ne exprimăm solidaritatea cu toţi cei care nu mai sunt şi care au suferit în timpul Pogromului legionar de la Bucureşti, în ianuarie 1941. Amintirea să le fie veşnică!”, a concluzionat preşedintele de onoare al FCER.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Exact la fel au zis si brigazile lui Pantiusa in 1948. Procedeul inca se mai aplica in Gaza.

 2. O forma de talharie statala practicata si astazi de barbarii romani prin CCR, Presedinte, Justitie si MAI.

 3. Domnule Vainer , va inteleg perfect durerea dar nu inteleg ; eu ca cetatean roman trebuie sa ma simt vinovat pentru acele fapte ? Considerati ca eu trebuie sa platesc in vreun fel pentru ele ?

 4. Exact ca-n anii 50:pamantul si averea la colectiva, cine se opunea era inchis sau chiar impuscat-aceeasi brigadieri, komiternisti, multi de origine iudeo-kahazara…numai ca au fost zeci de mii de romani omorati si nimeni nu-i pomeneste decat doamna Hossu…Si cand te gandesti ca toti capii au fost evrei-Pauker, Bodnarenko, Pantiusa etc… Nu trebuie sa uitam, dar nu trebuie sa ne invinovatim reciproc …pentru a nu renaste acesl resentiment.

 5. Pauker, Bodnarenko, Pantiusa, daca judecam doar la nivel cantitativ ,sunt parfum.In lagarele de pe intreg cuprinsul fostei URSS au fost frante zeci de milioane de destine,majoritatea fiind rusi.Conducatorii lagarelor evident ca erau evreii bolsevici ,multi veniti din America sau Europa.Aceste crime nu trebuiesc uitate.Domnul Vainer obligatoriu ar trebui sa-si ceara iertare daca vrea sa respectam istoria.

 6. La 140 de decedați a fost „pogrom”. Atunci ce se întâmplă de ani de zile în Gaza, Cisiordania… ce-o mai fi?

 7. Romania n-a avut mijloace rapide si infrastructura dezvoltata spre polonia ca nu mai scapa un evreu.

 8. Eu n-am omorat pe nimeni tov.Vainer.
  Cei care au comis crime sunt judecați , condamnati, execută pedeapsa și gata.
  Nu există vinovății eterne.
  Sau culpabiliarea este bună să tăcem când se fac abuzuri???
  Despre experimentul Pitești nu am auzit atata indignare.
  în rest toate cele bune.

  • Nu mai era nici vinovatie colectiva la o vreme.

   Azi ai voie sa invinovatesti poporul roman, nu ai voie sa invinovatesti poporul ales.Simistii au facut si eu dres, paukeristii – mai putin.

 9. Exista ( in Romania) monumente,strazi,scoli,manifestari culturale care poarta numele sau sunt inchinate unor personalitati a caror implicare in manifestari antisemite(chiar cu victime) in perioada in care Ardealul de Nord a fost sub administratie maghiara e certa…nu l-am vazut /auzit niciodata pe dl.Vainer sa se inflameze din cauza aceasta …

 10. Antonescu a fost condamnat si a platit cu viata faptele sale;la fel,colaboratorii lui ;legionarii-care n-au fost ucisi sau condamnati atunci,in ’41,au platit in temnitele comuniste (cu toate ca miscarea legionara a fost absolvita de Tribunalul international de la Nuremberg);daca dl.Vainer constata ca in prezent mai au loc fapte antisemite,il rugam sa iasa imediat,public si sa le condamne categoric-exista,nu?prin zonele in care au haladuit Wass Albert, Nyiro Jozsef s.a. ,diferitele „garzi” si alte formatiuni (a caror memorie e perpetuata in prezent „la vedere”),asa ca ar avea dansul prilejuri de activitate

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.