G4Media.ro

AUR ar putea fi scos din cursa pentru parlamentarele de la Chișinău…

AUR ar putea fi scos din cursa pentru parlamentarele de la Chișinău de fosta „eminență cenușie” a lui Vladimir Voronin

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) riscă să fie scoasă din cursa pentru alegerile parlamentare de la Chișinău, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis, pe 11 iunie, recursul Congresului Civic, formațiune prorusă condusă de fostul comunist Mark Tcaciuk. Anterior, pe 8 iunie, Curtea de Apel Chișinău declarase inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ înaintată de Congresul Civic, de scoatere în afara cursei electorale a AUR.

Astfel, Curtea Supremă a anulat decizia Curții de Apel Chișinău și a remis cauza spre rejudecare aceleiași instanțe în același complet de judecată.

Congresul Civic a solicitat anularea hotărârii CEC din 4 iunie 2021 privind demersul de înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Politic „Alianța pentru Unirea Românilor”.

Motivul invocat de Congresul Civic era că ”înregistrarea AUR contravine art. 41 alin. (4) şi (5) din Constituția Republicii Moldova, care prevede că partidele şi alte organizații social-politice care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranității şi independenței, a integrității teritoriale a Republicii Moldova sunt anticonstituționale. Asociațiile secrete sunt interzise”. 

În replică, reprezentantul AUR în Moldova, Valeriu Munteanu l-a categorisit pe Mark Tcaciuk drept „o unealtă a Moscovei”. El a mai spus că Mark Tcaciuk, ca fost aghiotant al lui Voronin, acum aliatul electoral pentru aceste parlamentare socialistului Igor Dodon, încearcă să scoată AUR din cursa electorală.

„Indiferent de faptul că este deputat sau profesor la universitate, el primește soldă de la Federația Rusă. Încercarea dvs. de a ne intimida, de a ne pune în niște chingi politico-juridice pentru Republica Moldova nu vor ține. Noi știm să respectăm rigorile legale, noi respectăm legislația din România, cea din Republica Moldova și cea europeană”, a reacționat Munteanu într-un video pe Facebook. 

Cine este Congresul Civic

Congresul Civic este un partid relativ recent, înființat la finele lui 2019, ce îi are ca fondatori pe  Iurie Muntean, Mark Tkaciuk, Zurab Todua, foști deputați comuniști dați afară din PSRM în 2014. 

Congresul Civic este un partid de stânga, de orientare filorusă și anti-europeană, cu puternice nuanțe stataliste. Într-un recent editorial al lui Zurab Todua, publicat în ziarul rus Nezavisimaya Gazeta, acesta vorbește despre faptul că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) sunt rivalii acestui partid. 

„Principalii adversari la viitoarele alegeri sunt considerați blocul PSRM-PCRM (socialiștii și comuniștii) și Partidul PAS (Partidul „Acțiune și Solidaritate”) al Maiei Sandu. În favoarea PAS acționează factorul victoriei lui Sandu în alegerile prezidențiale din toamna trecută”, scrie Todua.

În schimb, acesta nu nominalizează și Partidul Nostru al primarului de Bălți, Renato Usatîi, de factură filorusă și statalistă ca adversar, ci mai degrabă ca posibil partener. 

Zurab Todua mai vorbește și despre un așa-zis eșec al UE în Republica Moldova și că cetățenii nu resimt niciun beneficiu. 

„Informația potrivit căreia UE s-a hotărât să trimită Moldova 600 de milioane de euro pentru depășirea consecințelor pandemiei de COVID-19 nu a avut absolut nicio reacție la populație. Tuturor le este clar că partea de bani care va ajunge totuși la Republica Moldova va fi „valorificată” cu același efect ca și cele câteva milioane anterioare primite pentru „reformă”. Banii partenerilor europeni se evaporă în Republica Moldova fără urmă, pentru a apărea după aceea sub forma unor noi zone de imobile de elită și sub forma unor afacerilor profitabile pentru „ai lor”, mai scrie acesta. 

Cristian Rizea scos din cursa electorală de la Chișinău

Fostul deputat pesedist, Cristian Rizea, ce în prezent s-a refugiat în Republica Moldova pentru a scăpa de o condamnare din România, a fost deja scos din cursa pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc în Republica Moldova pe 11 iulie.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut, luni, decizia Curții de Apel Chișinău. Instanța de apel a declarat inadmisibilă contestația Partidului NOI și a lui Cristian Rizea împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC). Aceștia au solicitat anularea deciziei CEC despre refuzul înregistrării lui Cristian Rizea pe listele partidului NOI în calitate de candidat la funcția de deputat.

Pe 7 iunie, Rizea a atacat la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC. El a solicitat instanței să oblige CEC să examineze repetat cererea privind înregistrarea sa în calitate de candidat la alegerile parlamentare.

Totul a pornit de la faptul că CEC a constatat, la 2 iunie 2021, în urma verificării actelor suplimentare prezentate la 1 iunie 2021, că Rizea nu deține cetățenia Republicii Moldova, iar buletinul de identitate de pe care a fost prezentată copie este nevalabil.

Foto: co-președintele AUR, George Simion. Sursa/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Fata de România, unii mai și gândesc în privința fascistilor din AUR

  • Sa trezit desteptul sa comenteze. Așa, nu e AUR. Și cine e la conducere în „statul” Raspublika Moldavski? Vin comuniști în adevăratul sens al cuvântului.

 2. Sa trezit desteptul sa comenteze. Așa, nu e AUR. Și cine e la conducere în „statul” Raspublika Moldavski? Vin comuniști în adevăratul sens al cuvântului.

  • AUR nu are ce cauta in cursa electorala din RM, sunt suficienti unionisti de carton, AUR nu face decat sa canibalizeze un anumit electorat care altfel s-ar fi redirectionat catre PAS
   plus sunt niste mincinosi…. ei vor unire dar nu spun cum!!! si din astea am mai avut in Moldova

   PSRM foloseste AUR ca si catalizator pentru electoratul propriu…. si Simion si prietenii lui de la Moscova stiu asta

  • Exact, Aur n-are nici o legatura cu unirea. Sunt niste nemernici controlati de Moscova prin Lulea (vezi asa zisele lui afaceri in Transnistria).
   Singura cale de unire este: Moldova in UE apoi referendum organizat in Moldova. Atat, rapid si sigur.
   Scopul Aurolacilor este sa impiedice cat mai mult aceasta cale.

 3. Păi dacă „PSRM foloseste AUR ca si catalizator pentru electoratul propriu…. si Simion si prietenii lui de la Moscova stiu asta” cum de aliații PSMR vor să-i scoată din cursa electorală?
  Bezna minții !!!

 4. „PSRM foloseste AUR ca si catalizator pentru electoratul propriu…. si Simion si prietenii lui de la Moscova stiu asta” în timp ce aliații PSMR vor sa scoată AUR din cursa electorală.
  Bezna minții !!!

 5. Aveți grijă că jandarmul moldovean e carabinier, ce chici de k k t, fasciștii din ziua de azi sunt chiar neomarxiștii, globaliștii care vor să ne închidă într o bulă a lor, pregătiți-vă pt neocomunism, patrioții, tradiționaliștii, credincioșii sunt considerați fasciști pt că nu corespund intereselor lor meschine, vom lupta pt istoria, neamul și credința noastră, nimeni nu ne va dezrădăcina, doar așa ne vom câștiga drepturile și autoritatea țării strămoșești.

 6. Agenții care fac jocul Moscovei scoși din cursa electorală de agenții Moscovei.
  Bezna minții !!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.