G4Media.ro

Audieri miniştri: Nicolae Ciucă a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru…

Audieri miniştri: Nicolae Ciucă a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Apărării

Nicolae Ciucă a primit, marţi, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, transmite Agerpres.

Au fost înregistrate 14 voturi „pentru”, şase „împotrivă” din partea membrilor Comisiilor pentru apărare de la Camera Deputaţilor şi Senat.

Avizul este consultativ.

În cadrul audierilor, Ciucă a declarat că Programul F16 funcţionează, fiind achiziţionate încă 5 avioane, care urmează să completeze o escadrilă.

„Funcţionează Programul F16, au fost achiziţionate încă cinci avioane, urmează să se completeze o escadrilă, este în plan achiziţia şi celei de-a doua escadrile şi să fim în măsură să facem transferul de tehnologie către industria de Apărare, lucru care se va întâmpla la AEROSTAR şi ROMAERO – Bacău şi Bucureşti. Tot acest demers a durat pentru că aveam tot ceea ţine de pregătire, aveam nevoie de toate celelalte categorii de forţe să se alinieze în modul de lucru al avioanelor F16, e nevoie de foarte multă tehnologie în domeniu”, a precizat Ciucă.

Referitor la Programul Patriot, acesta se face în funcţie de programul de achiziţii.

„Pentru Patriot şi HIMARS, personalul să meargă la pregătire. Achiziţia este o etapă în programul de înzestrare, realizarea capabilităţii durează pentru a deveni operaţională”, a subliniat Ciucă.

Cât priveşte programul de camioane blindate, acesta a fost semnat la finele anului, a spus Ciucă.

„Există un termen de 90 de zile, ca între Ministerul Economiei şi producător să se vadă modul în care se concretizează în capabilităţi de producţie în România. Încă mai este timp, este nevoie de oficiul de compensare”, a menţionat Ciucă.

Referitor la Pirania 5, acesta a subliniat că întârzierea programului a fost cauzată de relaţia contractuală între producător şi beneficiar.

„Ca atare, au termen o săptămână să vină să furnizeze un răspuns atât departamentul, cât şi firma producătoare. Dacă nu se va respecta hotărârea de guvern, se trece la măsuri”, a mai precizat ministrul propus al Apărării.

În ceea ce priveşte situaţia din Siria, Nicolae Ciucă a precizat că o astfel de ameninţare nu există, dar Armata are datoria să fie pregătită pentru a lua toate măsurile în funcţie de evoluţia lucrurilor.

„Aţi văzut că a fost inclusiv o şedinţă a Consiliului Nord-Atlantic şi există în analiză toate elementele bazate pe realitatea acţiunilor din teren. Nivelul de ameninţare nici nu poate să fie luat în discuţie, că el nu există. Datoria noastră este să fim pregătiţi şi să ne luăm toate măsurile, astfel încât în funcţie de evoluţie să putem să avem răspuns”, a arătat Ciucă.

Legat de declaraţia preşedintelui Turciei despre deschiderea frontierelor pentru migranţi, ministrul propus al Apărării a declarat că, deşi este atributul MAI”, MApN are un rol complementar şi există un plan comun de coordonare a activităţilor în această direcţie.

„În ceea ce priveşte partea de migraţie, atributul este al MAI, vă pot spune că există un plan comun de coordonare a activităţilor, iar Ministerul Apărării Naţionale are un rol complementar şi suntem în măsură să sprijinim toate deciziile şi acţiunile militarilor şi poliţiştilor de la MAI”, a mai arătat Ciucă.

În altă ordine de idei, ministrul propus al Apărării a menţionat că, în conformitate cu Acordul de la Doha, a început procesul de reducere a prezenţei americane în teatrul de operaţii din Afganistan, iar România trebuie să se coordoneze cu celelalte ţări aliate în acest sens.

„Acordul de la Doha s-a concretizat deja într-un ordin, începerea procesului de reducere a prezenţei americane în teatrul de operaţii din Afganistan. Vor ajunge la un efectiv de 8.600 de militari, urmând ca, în funcţie de deciziile care i-au coordonat la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, pentru că misiunea este a NATO, să ne coordonăm cu celelalte ţări aliate şi să ne încadrăm în deciziile care se vor lua la Bruxelles”, a punctat Ciucă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Ce limbaj de lemn, ca sa nu spun agramat si ilogic : „exista un termen de 90 de zile, ca între Ministerul Economiei şi producător să se vadă modul în care se concretizează în capabilităţi de producţie în România. Încă mai este timp, este nevoie de oficiul de compensare” !
    Din nefericire, guvernul PNL este format tot din dinozauri obositi, in mare parte. Cel de la Ministerul dezvoltarii este la nivelul lui Daea

  2. Mario tot nu vrei sa intelegi ca 10 la 15 ani veti sta pe tusa de acum inainte. Pune naibii mina la lucru. Pe de alta parte uite cum se fac acesti bolsevici ca muncesc. Ce plm audiati ati mai facut asta. Ca sa bifezi o procedura 3 minute sunt de ajuns.

  3. Audierea audiatilor, curat zircus!

  4. Cum sa nu primeasca aviz (pozitiv) din partea PSD-ului, ca doar el, reprezentant al guleratilor din armata si cu Vasileasca din partea PSD-ului au pus in aplicare manaria lui Dragnea in privinta pensiilor militare cu OUG 59.
    Dupa ce ne-au dat lovitura, el cu toti ipocritii din PSD au inceput sa lacrimeze de mila pensionarilor militari discriminati. Vaaaai saracii. Daaa, vom face … o noua lege a pensiilor miliatare, ordonanta, indici de corectie, egalitate, dreptate. Vax. Cersetori de voturi. Este si el tot dintr-un aluat cu Dragnea, Grebla, Veorica, Vasileasca. Cum o fi ajuns omul PSD-ului pe langa Johanis este de neinteles.

  5. Toti politrucii ar trebui sa fie ca Ciuca, un om cu principii , integru, serios si de treaba.