G4Media.ro

Audiată în Parlamentul Franței, Marine Le Pen a respins orice apropiere de…

foto: Marine Le Pen Facebook

Audiată în Parlamentul Franței, Marine Le Pen a respins orice apropiere de regimul lui Vladimir Putin / Ea a fost convocată să dea explicații despre un împrumut contractat de partidul său de la o bancă rusească

Marine Le Pen a respins miercuri orice apropiere de regimul lui Vladimir Putin în cursul unei audieri parlamentare, unde deputata Adunării Naţionale (fostul Front Naţional) a dat explicaţii în special despre un împrumut contractat de partidul său de la o bancă rusească, relatează Reuters potrivit Agerpres.

Timp de aproape patru ore, în faţa Comisiei de anchetă referitoare la ingerinţe străine în partidul Adunarea Naţională, fosta candidată la Palatul Elysee şi-a justificat alegerea de a recurge în 2014 la un împrumut din partea unei bănci ruseşti pentru a-şi finanţa mişcarea, aflată pe atunci în grave dificultăţi financiare.

Marine Le Pen a explicat dificultăţile partidului la vremea respectivă pentru a găsi în Franţa şi în Europa o bancă dispusă să accepte să-i împrumute bani.

După ce a primit răspunsuri pozitive din China, Iran şi Rusia, împrumutul de nouă milioane de euro a fost în final contractat de la First Czech-Russian Bank, cu o dobândă de 6%. Acesta prevedea iniţial plata dobânzii în fiecare trimestru şi o rambursare unică în septembrie 2019.

Apoi, banca a dat faliment şi a fost preluată de societatea rusă Aviazapchast, iar Frontul Naţional a renegociat împrumutul care ar urma „să fie stins în 2028”, a spus Marine Le Pen, potrivit căreia acest împrumut constituie „singura legătură financiară” între partidul său şi Rusia.

Jean-Luc Schaffauser, eurodeputatul care a încheiat împrumutul, a primit un comision de 70.000 de euro şi i s-a rambursat echivalentul cheltuielilor efectuate, a spus Marine Le Pen.

Dubla finalistă în alegerile prezidenţiale s-a apărat de acuzaţia că ar fi cedat în vreun fel în schimbul acestui împrumut.

„Primirea sau neprimirea unui împrumut nu a schimbat cu vreo iotă poziţia şi ideile Frontului Naţional în materie de geopolitică”, a spus ea, amintind în special sprijinul său pentru anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, în urma unui referendum de alipire denunţat de Kiev.

„Sunt liberă de orice influenţă şi este foarte rău să fiu cunoscută că aş gândi contrariul”, a declarat ea, evocând că la vremea împrumutului „aproape întreaga” clasă politică franceză căuta să „amelioreze relaţiile cu Rusia, în special în plan economic”.

Întrebată despre apropierea între responsabilul băncii, care i-a acordat împrumutul, de puterea rusă, Marine Le Pen, avocat de profesie, a reacţionat de asemenea vehement.

„Eu semnez un împrumut cu o bancă, nu semnez un împrumut cu Vladimir Putin. De altfel voi aţi semnat împrumuturi cu Emmanuel Macron”, a spus ea membrilor comisiei prezidate de deputatul RN, Jean-Philippe Tanguy, unde dezbaterile erau animate miercuri de vicepreşedintele Laurent Esquenet-Goxes (MoDem).

„Eu nu mi-am pus întrebarea de a şti dacă preşedintele băncii era un apropiat al lui Vladimir Putin”, a mai declarat Marine Le Pen care s-a întâlnit cu Putin în 2017.

Întrebată despre această întâlnire, Marine Le Pen a explicat că ea solicitase întrevederea respectivă şi că „lupta împotriva fundamentalismului islamist” constituise „esenţialul convorbirii” cu Vladimir Putin.

Întrebată despre „orientarea prorusă” a partidului Adunarea Naţională, Marine Le Pen a replicat: „Eu nu am o orientare prorusă, eu am o orientare pro-Franţa”.

Audierea Marinei Le Pen era ultima în comisia de anchetă, care i-a audiat timp de cinci luni pe Jean-Luc Schaffhauser, eurodeputaţii Thierry Mariani şi Philippe Olivier, precum şi pe fostul premier Francois Fillon.

Raportorul Constance Le Grip (Renaissance) urmează să prezinte în iunie un raport despre această anchetă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...