G4Media.ro

Au fost descoperite rămășițele unui studio foto de acum 100 de ani…

Sursa: News.ro

Au fost descoperite rămășițele unui studio foto de acum 100 de ani în statul New York: A fost ca şi cum aş fi păşit într-o capsulă a timpului

Rămăşiţe din fostul studio al fotografului James E. Hale, o colecţie ce conţine numeroase portrete, între care cele ale feministelor Susan B. Anthony şi Elizabeth Cady Stanton, a fost descoperită de proprietarul unei case din Geneva, statul New York, scrie Le Figaro, citată de News.ro

David J. Whitcomb a ignorat mansarda casei sale. Când a urcat la etajul trei a fost uimit: zeci de fotografii dintr-o altă epocă, accesorii, decoruri şi mobilier antic. Rămăşiţele unui studio foto de 100 de ani.

Înainte de a cumpăra această casă din centrul Genevei (New York) pentru a-şi instala aici cabinetul de avocat, David J. Whitcomb, nu şi-a imaginat că va descoperi o comoară istorică.

Comoara pare să fie uitată aici de la mijlocul secolului XX. „A fost ca şi cum aş fi păşit într-o capsulă a timpului”, a declarat David J. Whitcomb. „Nu-i venea să creadă ce vede, era ca un vânător de comori”, a confirmat pentru CNN proprietarul unei case de licitaţii care a venit să vadă descoperirea.

Ansamblul acestei colecţii aparţine fotografului James E. Hale (1850-1920), care şi-a instalat studioul la etajul al doilea al casei, către 1900.

„El şi-a făcut un nume în lumea fotografiei. Nu era Ansel Adams, dar a fost activ în asociaţiile de fotografi şi a fost unul recunoscut”, a explicat Dan Weinstock, fost preşedinte al Societăţii istorice din Geneva, pentru Daily Messenger.

Cea mai remarcabilă fotografie a lotului este un portret al activistei pentru drepturile omului Susan B. Anthony (1820-1906), făcut cu un an înaintea morţii ei, precum şi negativul original pe sticlă, din păcate deteriorat.

Aşa cum aminteşte Dan Weinstock, James E. Hale a realizat portretul multor lidere ale mişcării feministe în epocă. Dintre portretele sale au fost expuse la cea de-a 39-a convenţie de la New York – Woman Suffrage Association, în 1907.

Co-fondatoare a National Woman Suffrage Association în 1869 împreună cu Elizabeth Cady Stanton (1815-1902) – fotografiată şi ea de James E. Hale -, Susan B. Anthony a fost arestată şi judecată pentru că a votat la alegerile prezidenţiale din 1872. Drepturile pentru imaginea respectivă, care o reprezintă citind, au fost cedate de fotograf în 1907, în beneficiul Asociaţiei Susan B. Anthony Memorial.

În colecţie sunt şi portrete de militari şi sportivi, imagini cu o echipă masculină de cross, făcute în 1909, precum şi fotografii ale unei echipe feminine de baschet din Geneva în 1904-1905.

Întreaga colecţie a fostului studio al lui James E. Hale va fi scoasă la licitaţie în primăvară, după ce piesele vor fi analizate şi restaurate. Primele estimări sunt în jur de 100.000 de dolari, doar 10.000-50.000 ar valora portretul lui Susan B. Anthony.

Sursa: News.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Lol, nu e de mirare că New York este plin de șobolani, e clar ce întreținere și restaurate se face la clădiri dacă nici măcar la mansardă nu a urcat nimeni de atâta timp….