G4Media.ro

Atracţie inedită pentru turişti în Constanța: ceremonial de schimbare a gărzii de…

Sursa foto: Facebook / Primăria Constanța

Atracţie inedită pentru turişti în Constanța: ceremonial de schimbare a gărzii de onoare la statuia Lupa Capitolina / Procedura se va face din 2 în 2 ore, sub forma unui eveniment solemn artistic de inspiraţie romană

Turiştii vor putea asista, în iulie şi august, la un eveniment inedit – ceremonia de schimbare a gărzii de onoare, la statuia Lupa Capitolina din zona peninsulară a municipiului Constanţa, informează administraţia locală, citată de Agenția de presă Rador.

„Atracţie inedită pentru turişti şi constănţeni: De Historia Urbis – Gardă de onoare la statuia Lupa Capitolina. Constanţa va intra, în vara aceasta, pe lista selectă a oraşelor turistice în care vizitatorii pot asista la un ceremonial de schimbare a gărzii de onoare. Primăria Constanţa organizează, în perioada estivală, un demers artistic – performativ de tip ‘living history’ intitulat ‘De Historia Urbis”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa.

Conform sursei citate, zilnic, în perioada 1 iulie – 28 august, între orele 10.00 – 22.00, la statuia Lupa Capitolina din Constanţa va fi organizată o gardă de onoare formată din câte doi legionari romani, sub comanda câte unui centurion.

„Ceremonialul schimbului de gardă va fi organizat din 2 în 2 ore, sub forma unui eveniment solemn artistic de inspiraţie romană. Tot personalul arondat evenimentului (legionari, centurioni, trupe auxiliare, poeţi – orator) va purta echipament de tip roman. Schimbul de gardă se va desfăşura sub forma unui ritual de sorginte militară romană, sub comanda câte unui centurion, toate comenzile fiind rostite în limba latină. Personajele care vor efectua serviciul de gardă vor face parte din două legiuni (I – Italica şi V – Macedonica), deci vor exista două drapele şi două acvile diferite, fiecare cu însemnele specifice fiecărei legiuni”, se mai spune în comunicat.

În vecinătatea statuii Lupa Capitolina va fi amplasat un cort militar roman, de unde se va porni cu schimbul de gardă şi în care se vor afla centurionul, legionarii şi militarii din trupele auxiliare, aflaţi în schimburile ”de veghe” şi ”de somn”. La fiecare schimb, un poet – orator, echipat în ţinută civilă de inspiraţie romană, va oferi celor interesaţi informaţii cu privire la natura evenimentului, date generale despre istoria centrului vechi al oraşului, precum şi indicii şi îndrumări spre obiective turistice din zonă.

„Evenimentul va contribui la punerea în valoare a patrimoniului cultural al municipiului Constanţa într-un mod solemn şi artistic, la valorificarea moştenirii latine, la crearea unui important centru de interes pentru constănţeni şi turişti, la generarea unui eveniment zilnic cu mare impact la public”, a anunţat coordonatoarea proiectului, Georgiana Rusu.

Proiectul se încadrează în criteriile de dezvoltare a turismului cultural – istoric prevăzute în Strategia culturală a municipiului Constanţa 2021 – 2031.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Statuia Lupoaica cu Romulus si Remus , a fost mutata la Constanta ? Stiu ca Statuia Lupoaica era in preajma Magazinului Bucuresti , de la Piata Sfantul Gheorghe din Bucuresti .

  2. N-o fi singura statuie lol. E acolo de când hăul și gârlăul