G4Media.ro

Asociație a fermierilor: Îi transmitem categoric ministrului Daea să refuze sprijinul de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Asociație a fermierilor: Îi transmitem categoric ministrului Daea să refuze sprijinul de 10 milioane de euro şi să nu se întoarcă de la Bruxelles fără un mecanism real de sprijin al fermierilor / Domnule ministru, vă rugăm să vă asumaţi acest eşec

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro îi transmit ministrului Agriculturii, Petre Daea, să își asume eșecul negocierilor cu Comisia Europeană pentru compensațiile acordate fermierilor și să nu se întoarcăde la Bruxelles fără un mecanism real de sprijin al fermierilor.

„În urma tranzitului cerealelor din Ucraina pentru fermierii români au fost alocaţi doar 10 milioane de euro ca şi compensaţii de la Comisia Europeană, sumă care nu acoperă sub nicio formă prejudiciul cauzat. Fermierii români refuză aceste sume derizorii, în semn de protest”, susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro, potrivit Agerpres.

Potrivit Federaţiei, cerealele din Ucraina, neconforme standardelor UE, menite doar să tranziteze România, „au fost şi valorificate pe teritoriul ţării, ba mai mult au fost amestecate cu cereale produse local, la standardele UE, mult mai scumpe, fapt care a adus grave prejudicii de imagine fermierilor români”.

„În toată această perioadă fermierii din România au înţeles situaţia excepţională generată de invazia neprovocată a Ucrainei, s-au abţinut de la a critica public orice decizie de sprijin a fermierilor ucraineni şi au încercat prin negociere şi mediere să găsească soluţii împreună cu specialiştii din MADR. La acest moment, după ce toate tentativele de negociere au eşuat, iar domnul ministru Daea se îndreaptă spre Bruxelles îi transmitem categoric să refuze sprijinul de 10 milioane de euro şi îi solicităm să nu se întoarcă fără un mecanism real de sprijin al fermierilor”, susţin reprezentanţii Pro Agro.

Aceştia precizează că, în Bulgaria, ministrul Agriculturii bulgar „a semnalat din timp fiecare transport viciat descoperit”. În acelaşi timp, în România, „domnul Daea susţinea că marfa din Ucraina este perfect conformă”.

„Domnule ministru Daea, vă rugăm să vă asumaţi acest eşec şi să sugeraţi Comisiei Europene, mai ales prin prisma deschiderii noastre faţă de fermierii din Ucraina, să le doneze şi această sumă. Amintim că în metodologia de calcul a compensaţiilor pentru asigurarea rutelor de tranzit a produselor din Ucraina, România asigură cea mai mare pondere de 60%, însă din buget Polonia primeşte 52,4%, Bulgaria primeşte 29,8%, iar România doar 17,9%. În consecinţă, ca şi demnitar al statului român, cerem domnului ministru Daea asumarea întregului eşec şi repararea în întregime a acestuia”, se mai precizează în document.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Pai bă, când spui Daea spui eșec… Ăsta se pricepe la combinații cu locuri de muncă la stat, gras platite pentru plozii și nevestele lui…

    • Când spui Daea spui TRIUMF !!!!!! Daca pe stema multor tari figureaza pasari (de obicei acvile si alte ghionoaie), de ce sa nu punem si noi cormoranul pe stema astei tari? D-aia!!!! Slava coalitiei CICI !!!! D-aia n-are ursu’ coada!!!!

  2. Eh, na. Nu ati inteleg voi bine. Cel mai cel ministru al agriculturii din EU, spaima cormoranilor si a importurilor de produse alimentare, fondatorul marii cooperative Unirea sigur are o pana, scuze un as in maneca. Sa vedeti voi ce frumos o sa ne explice el, ca la pietele acelea special organizate pentru vizita lui, cum ne-a scapat el de saracie si ce bogatie o sa fie de maine in toata tara. P.S. Sa aduceti si aplaudaci PSD-isti sa fie mai convingator..,

  3. Bai oameni buni….cum sa te reprezinte in UE un astfel de personaj? Normal ca nu ne baga nimeni in seama.

    • Dar, din pacate, ne reprezinta. In sensul ca e reprezentativ. Asta isi doresc romanii, intr-un procent substantial: un mascarici care sa sfideze lumea aia mai simandicoasa cu snoave de doi bani. Are priza la publicul colectivist.

  4. Vorbește cu ei de îl dor mâinile

  5. Nu va agitati, nu tataie asta negociaza.