G4Media.ro

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție: Sunt necesare…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție: Sunt necesare identificarea și propunerea imediată, în scopul executării hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului, a unor măsuri generale indispensabile evoluției pozitive a statului de drept în România

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție transmit că au luat act de decizia de oportunitate juridică a Ministerului Afacerilor Externe de a nu solicita retrimiterea la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului, a cauzei Kövesi c. României. Cele două entități arată că sunt necesare identificarea și propunerea imediată, în scopul executării hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului, a unor măsuri generale indispensabile evoluției pozitive a statului de drept în România

„Preliminar, arătăm că executarea măsurilor cu caracter general are drept scop prevenirea viitoarelor încălcări ale Convenției și înlăturarea oricăror probleme sistemice identificate prin hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului, care impun adoptarea sau modificarea actelor normative, documentelor de politici, instituirea sau schimbarea practicilor, instruiri și alte măsuri relevante.

Măsurile cu caracter general ce necesită a fi întreprinse, în principal, dar nu exclusiv, sunt modificări ale legislației adoptarea legislației subsidiare, a actelor normative,  celor secundare, instrucțiunilor, ghidurilor, directivelor executivului privind modul de implementare a legislației, schimbarea practicilor judiciare și/sau administrative, prin schimbări ale jurisprudenței instanțelor naționale, introducerea remediilor naționale generale, în caz de necesitate, prin acordarea unei atenții deosebite hotărârilor care revelă probleme structurale complexe etc”, consemnează cele două entități.

Decizia Curții Constituționale a României nr.358/2018 l-a obligat pe Președintele României să demită procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție de la acea vreme, d-na Laura Codruța Kövesi.

S-a reținut că textul constituțional al art.132 alin.(1) este unul cu caracter special, care stabilește competența ministrului justiției în privința activității procurorilor, astfel încât, în măsura în care legiuitorul organic a optat ca actul de numire în funcție să fie emis de Președinte, în temeiul prevederilor art.94 lit.c) din Constituție, acestuia din urmă nu i se poate recunoaște o putere discreționară, ci o putere de verificare a regularității procedurii. Prin urmare, chiar dacă în ședința publică a Curții Constituționale din 10 mai 2018 s-a susținut că autoritățile publice care au o legitimitate politică mai largă dispun și de o competență discreționară mai mare, în schimb, autoritățile publice care au o legitimitate politică mai mică, cele tehnice sau cele rezultate dintr-un act de numire dispun de o competență discreționară mai limitată, Curtea constată că o atare susținere nu poate fi acceptată, pentru că, în mod primar, Constituția și, în dezvoltarea acesteia, legea sunt cele care stabilesc atribuțiile/competențele autorităților publice, legitimitatea politică diferită a unei autorități publice în raport cu alta neputând justifica o încălcare a atribuțiilor/competențelor celeilalte autorități publice, prin deplasarea și preluarea acestora de către o altă autoritate publică aleasă prin vot. Exemplificativ, Curtea reține că o putere discreționară a Președintelui României există în privința atribuțiilor de acordare/conferire prevăzute de art.94 lit.a), b) și d) din Constituție, putere care, de asemenea, trebuie exercitată în condițiile legii, în timp ce în privința literei c), care stabilește că numirile în funcții publice se realizează „în condițiile legii”, Președintele României verifică doar regularitatea procedurii, neavând, așadar, în temeiul acestui text constituțional, nicio putere discreționară. De aceea, atribuția Președintelui României, în cazul revocării/eliberării din funcție dispuse în temeiul art.94 lit.c) din Constituție, se subsumează numai unor condiții de regularitate strict stabilite de lege, și nu unei puteri discreționare proprii de apreciere.” (par.100)

Vezi mai departe argumentele judecătorilor AICI

 

Sursa Foto: Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Lăsați vorbele alambicate și spuneți-o pe șleau: Codruța a fost nedreptățită de CCR și pentru asta Dormeanu&Co. trebuie să-și prezinte demisiile..!
  Cine o să-i mai dea raportul lui Crăcănel? Au ambasadă la doar o aruncătură de băț de sediul central PCR, pardon: PSD, așa că nu ne batem capul cu astfel de probleme…

 2. Dar treaba asta cum face bani pentru mafia de stat? Ah, pai daca nu face bani pentru hoti, nu are ce cauta in tara asta. Nu stiti ce tara e asta?

 3. Dorneanule, Demisia! IMEDIAT!

 4. Prima masura, vinovatii adica Tudorel Toader si cativa judecatori CCR LA PUSCARIE!

 5. In urma condamnării CEDO, judecatorii CCR și procurorii SS vor clasa cu celeritate dosarul doamnei Kovesi iar presedintele Iohannis va semna tot obligat.

 6. Ma indoiesc eu ca se vor deranja acum in campanie electorala sa faca ceva!
  Daca Romania nu va face propunerile cerute de CEDO in 6 LUNI, ce se intampla?!
  SIGUR propunerile NU vor veni din Parlment, Legislativul Tarii, cum ii place lui Tariceanu sa se umfle in pene(Taricene, modificati Legislatia din Justitie, cum cere acum CEDO?!), trebuie ca propunerile sa vina de la Predoiu, de la Minsiterul de Justitie!
  Numai ca observ ca Minsiterul de Justitie doarme-n papusoi, NU a venit cu nici o Propunere de modificari la Legile Justitiei desi Ultimul Raport al Comisiei Europene FIX asta spune:
  20 Mai 2020:
  „DOCUMENT Comisia Europeană, rechizitoriu dur pentru România: NU a REPARAT stricăciunile din Justiție făcute de PSD / Finanțele publice sunt în pericol din cauza cheltuielilor cu creșterea pensiilor / Reformele în administrație și marile investiții stagnează.
  Comisia Europeană a trecut în revistă starea finanțelor și a funcționării statului român în cadrul procedurii numite Semestrul European. Comisia arată că sustenabilitatea fiscală este în pericol din cauza crizei provocate de pandemie și a politicii fiscale a guvernelor anterioare.
  Executivul european critică autoritățile pentru lipsa măsurilor din justiție care să ANULEZE schimbările făcute de guvernele PSD în anii 2017 – 2019.”
  https://www.g4media.ro/document-comisia-europeana-rechizitoriu-dur-pentru-romania-nu-a-reparat-stricaciunile-din-justitie-facute-de-psd-finantele-publice-sunt-in-pericol-din-cauza-cheltuielilor-cu-cresterea-pensiilor.html

  1 Octombrie 2018, uite cum reactionau Dragnea si Tariceanu la Criticile de la Brussels:
  „Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a lansat, în această seară, critici dure la adresa Guvernului și Parlamentului României și a făcut apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”.
  El s-a referit la Modificările Legilor Justiţiei şi Codului penal, avertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă România în faţa instanţei.
  Timmermans a susţinut că discuţiile despre situaţia din România NU se referă la Poporul Român, ci doar la unele acţiuni ale Puterii politice.
  “NU criticăm Tara, ci criticăm Propuneri concrete de modificare a Legii. A încercat şi premierul Dăncilă şi nu funcţionează. Alt lucru care nu funcţionează este să invocăm situaţii din alte ţări.”
  Dragnea: „L. Dragnea a reacționat la declarațiile liderului european și a spus, la Antena 3, că e dezamăgit că ROMANIA(javra ordinara!) a ajuns să fie amenințată: ”Sunt extrem de dezamăgit de această atitudine, că o țară a UE să fie amenințată atât de brutal. Nu a fost o dezbatere, ci o condamnare înainte de a se studia probele. S-au trimis documente scrise, informații, dovezi, la Bruxelles, nimeni nu a avut niciun fel de reacție. Nimeni nu a spus care sunt articolele din legile justiției care afectează independența justiției. Nu am simțit nicio dorință de cooperare din partea Comisiei, așa cum se spune în MCV. Șefii serviciilor secrete care au comis abuzuri au fost decorați de anumite state, magistrați care au dus dosarele în instanță cu probe falsificate au fost lăudați de statele membre. Eu nu cred că cei care au vorbit știau despre situația din România, despre legile justiției. Nu cred că intră în atribuția instituțiilor europene să arbitreze meciurile politice interne”.
  Tariceanu: Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susține că dezbaterea privind România din Parlamentul European este una cu mare miză politică, iar România a căzut la mijloc într-un război politic și într-o campanie electorală a actualilor europarlamentari de la Bruxelles.
  ”Sigur că nu e nicio urmă de îndoială în ceea ce mă privește, nu sunt încântat de poziția în care s-a aflat astări România. Problema este că se apropie alegerile pentru Parlamentul European și mulți parlamentari doresc să își facă campanie electorală. Sunt multe agende individuale, multe interese personale sau de grup și, sigur, că aș putea spune că România a căzut prost din acest punct de vedere. Nu-mi rămâne decât să regret atitudinea unor europarlamentari români care mint cu mare ușurință, distorsionează situația din România și toate astea pentru interesul lor personal”, a declarat Tăriceanu, la Antena 3.

  Taricene, te asteptam ACUM cu un raspuns, tot la Antena 3, te bagi la Modificarea Legilor Justitiei sa reparati stricaciunile facute de PSD-ALDE?!
  De la Rahova incarceratul Dragnea e eliminat complet din joc!
  La PSD, Ciolacu e mult mai pervers: „Nu discutam depsre Justitie, facem tot ce stim noi! Si nici nu vomr REPARA nimic”!!!

 7. Urgenta pensionarii presedintelui CCR , a desfiintarii SS si a eliminarii lui Slugarel din Comisia dela Venetia. Specialistii in materie , auobligatia profesionala si datoria morala fata de romani , sa rezovle de urgenta aceste solicitari . De prea multa vreme treneaza si noi ne facem ca nu le vedem prostia, impostura , ipocrizia si cinismul acestoa , care se ascund in spatele scaunului lor.

 8. Ăștia nu sunt oameni. Sunt monștri. Să calci în picioare legislația penală și să dai vina pe UE că atacă nevinovata (!!!) Românie nu e omenește posibil. Dar în ce categorie să-i clasăm pe conducătorii galbeni ai acestei țări. Sunt inadmisibile atitudinile lui Predoiu, Orban și Iohannis față de recentele evenimente din justiție. Nu se tem deloc de alegeri? Mai gândiți-vă, așa zis liberali!

  • „Conducatorii galbeni” sunt aceeasi mizeriecu cei rosii: AZI am primit de la DECLIC(sunt membru al comunitatii DECLIC!) urmatorul mesaj:
   „Vești bune, din când în când! Mai ales când veștile sunt despre păduri și vin după o luptă crâncenă cu cei ce vor, de dragul profitului, să le pună la pământ, aceste vești sunt bune pentru că tu te-ai implicat și ai înclinat balanța în partea celor ce iubesc pădurea.
   Dar înainte, hai să-ți povestesc cum s-a întâmplat.

   „Tăiați-i microfonul! Terminați cu tâmpenia asta!”
   Este replica uluitoare cu care a fost întâmpinată colega mea, Cătălina, de un parlamentar PNL. Eram invitați, oficial, în Comisiile Camerei Deputaților, la dezbaterile publice pe tema modificărilor la Codul Silvic. Aceste modificări sunt extrem de necesare, pentru că, așa cum stau lucrurile în prezent, hoții pot fura cu legea de partea lor.

   Eram acolo pentru a le spune deputaților că 49 000 de membri Declic le cer, printr-o petiție, să îndrepte o lege strâmbă care permite hoților să toace lemnul furat și să-i piardă, astfel, urma.

   Le-am mai cerut să respingă un amendament propus de industria forestieră, făcut special pentru ca Schweighofer și alte companii foarte mari, să poată intra mai adânc cu drujba în păduri și să elimine, prin monopol, firmele mici.

   Despre acest amendament, făcut cu dedicație pentru firma austriacă, vorbea Cătălina când parlamentarul PNL Vasile Gudu s-a pornit să urle (nu e o exagerare) la președintele comisiei, cerând să i se taie microfonul reprezentantei Declic.

   Președintele Comisiei, PSD-istul Alexandru Stănescu, a făcut chiar mai mult, ne-a interzis accesul la următoarea ședință, la care trebuia să se și voteze modificările propuse la legile silvice. Ne-a explicat că parlamentarii fac legea, nu ecologiștii.
   Dar, surpriză!
   A invitat un reprezentant al industriei care a amenințat că dacă deputații nu elimină legea anti-monopol, care încurcă marile companii, o să organizeze proteste.
   Acea zi s-ar fi putut termina foarte rău pentru păduri, dar, din fericire, nu a fost cvorum și votul s-a amânat pentru ședința următoare. Așa că am avut timp să ne mobilizăm, să facem cât mai cunoscută cârdășia dintre PSD-PNL și cei ce ne distrug pădurile. Am publicat reclama de mai jos în unul dintre cele mai citite ziare și am explicat cât de grave ar fi urmările dacă prevederile anti-monopol sunt eliminate. ”

   PSD-PNL=aceeasi mizerie!!
   Reclama DECLIC suna asa: „PSD+PNL+Schweighofer =LOVE! Luati drujba din mâna Schweighofer!! Implica-te si tu”!!!