G4Media.ro

Armenia: ceremonie diferită pentru comemorarea victimelor genocidului din 1915, din pricina epidemiei…

Armenia: ceremonie diferită pentru comemorarea victimelor genocidului din 1915, din pricina epidemiei de Coronavirus

Epidemia de Coronavirus i-a făcut pe armeni să renunțe la ceremonia de defilare cu torțe, care are loc în fiecare an, pe 23 aprilie, în Erevan, pentru comemorarea victimelor genocidului din 1915. În schimb, armenii au ales să stingă luminile pe străzi, pentru a marca cei 105 ani de la tragedie. A fost interzis inclusiv accesul la complexul memorial dedicat armenilor care au pierit, situat pe dealul Tsitsernakaberd, care veghează de sus capitala Erevan.

„Marcarea celor 105 ani de la tragedie este comemorată în conformitate cu protocolul impus de pandemie. Ne amintim de victime tot timpul şi peste tot, indiferent unde ne aflăm în lume” a trasmis într-un comunicat de presă, preşedintele Armen Sarkisian.

În locul ceremoniilor obişnuite, luminile stradale au fost stinse şi clopotele bisericilor au răsunat în toată ţara. Sub ploaia de primăvară, Erevanul s-a cufundat în întuneric în timp ce locuitorii au stins lumina în locuinţele lor. Mulţi au aprins lumânări sau lumini pe telefoanele mobile la ferestre.

În luna martie Armenia, care a înregistrat oficial până în prezent 1.523 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 şi 24 de decese, a declarat stare de urgenţă şi a impus carantină generală pentru a opri răspândirea bolii.

Armenii estimează că 1.5 milioane de compatrioţi au fost ucişi în mod sistematic de trupele Imperiului Otoman în timpul primului război mondial.

Turcia respinge termenul de genocid şi vorbeşte de masacre reciproce pe fundalul războiului civil şi al foametei, evenimente care au făcut sute de mii de victime de ambele părţi.

Genocidul armean este recunoscut de aproximativ treizeci de ţări şi de o serie de istorici.

Preşedintele Sarkisian a declarat joi că „recunoaşterea genocidului de către Turcia şi eliminarea consecinţelor sale este o problemă de securitate pentru Armenia, naţiunea armeană şi regiune”.

Prim-ministrul Nikol Pachinian şi patriarhul Gareghin al II-lea vor depune vineri flori la Memorialul dedicat genocidului

 

Sursa Foto: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.