G4Media.ro

Armele americane au fost folosite de Israel în Gaza în moduri care…

sursa foto: Facebook/ IDF

Armele americane au fost folosite de Israel în Gaza în moduri care sunt „incompatibile” cu dreptul internaţional umanitar, transmite administrația Biden

Administraţia Biden a transmis vineri că este „rezonabil să se evalueze” că armele americane au fost folosite de forţele israeliene în Gaza în moduri care sunt „incompatibile” cu dreptul internaţional umanitar, dar nu a afirmat oficial că Israelul a încălcat legea, relatează CNN, citată de News.ro.

Raportul, care a fost întocmit de Departamentul de Stat, relevă că investigaţiile privind potenţialele încălcări sunt în desfăşurare , dar a menţionat că SUA „nu deţin informaţii complete pentru a verifica” dacă armele americane „au fost utilizate în mod special” în presupusele încălcări ale dreptului internaţional umanitar.

„Având în vedere natura conflictului din Gaza, cu Hamas încercând să se ascundă în spatele populaţiei şi infrastructurii civile şi să le expună la acţiunile militare israeliene, precum şi lipsa personalului USG pe teren în Gaza, este dificil de evaluat sau de a ajunge la concluzii. constatări privind incidentele individuale. Cu toate acestea, având în vedere dependenţa semnificativă a Israelului de elementele de apărare fabricate în SUA, este rezonabil să se evalueze că elementele de apărare acoperite de NSM-20 *n.r. -Memorandum de Securitate Naţională emis de preşedintele Joe Biden la începutul lunii februarie) au fost folosite de forţele de securitate israeliene începând cu 7 octombrie în cazuri neconforme cu obligaţiile sale conform legislaîiei umanitare internaţionale sau cu cele mai bune practici stabilite pentru diminuarea impactului asupra civililor”, se arată în raport.

Raportul, care acoperă perioada de la izbucnirea războiului cu Hamas din 7 octombrie până la sfârşitul lunii aprilie, nu a constatat că Israelul a oprit ajutorul umanitar pentru Gaza.    

Deşi raportul nu indică faptul că Israelul a încălcat vreunul dintre termenii memorandumului, documentul critică cu fermitate bilanţul campaniei militare a Israelului.

Concluziile raportului marchează un alt moment critic în relaţiile dintre SUA şi Israel, în aceeaşi săptămână, preşedintele Joe Biden ameninţând că va restricţiona transferurile de arme dacă Israelul va continua cu demersurile privind o ofensivă majoră în Rafah, comentează CNN.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...