G4Media.ro

Arme care i-au aparţinut lui Napoleon Bonaparte, vândute în SUA cu 2,8…

Arme care i-au aparţinut lui Napoleon Bonaparte, vândute în SUA cu 2,8 milioane de dolari / O sabie și 5 pistoale ornamentale au fost evaluate inițial la maxim 3,5 milioane de dolari

Sabia purtată de Napoleon Bonaparte în timpul loviturii de stat în 1799 şi cinci arme de foc care i-au aparţinut împăratului francez mort acum 200 de ani au fost vândute la licitaţie în Statele Unite pentru mai mult de 2,8 milioane de dolari, a anunţat marţi o societate specializată, scrie News.ro, care citează AFP.

Acest lot, compus dintr-o sabie şi cinci pistoale ornamentate, a fost vândut pe 3 decembrie de casa Rock Island Auction Company, în Illinois, unui cumpărător prin telefon care a dorit să rămână anonim, a indicat pentru AFP preşedintele societăţii Kevin Hogan.

Lotul a fost estimat între 1,4 şi 3,5 milioane de dolari. „Cumpărătorul duce acasă o piesă istorică foarte rară”, a spus Hogan.

Sabia, însoţită de teacă,  piesa centrală a colecţiei, a fost realizată în atelierele de la Versailles ale armurierului Nicolas-Noël Boutet şi a fost purtată de Napoleon Bonaparte în timpul loviturii de stat din 9 noiembrie 1799, potrivit Rock Island Auction Company, care se consideră „principala casă de vânzări de arme de foc, arme albe şi material militar de colecţie”.

Încoronat împărat la 2 decembrie 1804, Napoleon Bonaparte a oferit sabia generalului Jean-Andoche Junot. După moartea sa, arma s-a aflat la un muzeu din Londra, apoi la un colecţionat american.

Casa de licitaţii a amintit că în 2007, „sabia purtată de primul consul Bonaparte în bătălia de la Marengo (contra trupelor austriece în iunie 1800 în Piemont în Italia) a fost vândută la licitaţie pentru 6,5 milioane de dolari”.

Franţa a celebrat în primăvară bicentenarul morţii lui Napoleon Bonaparte pe 5 mai 1821, preşedintele Emmanuel Macron creionând un portret „în clar-obscur” al acestei figuri centrale a Istoriei Franţei şi Europei.

Sursa foto: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter