G4Media.ro

Armata rusă susţine că avansează „în toate direcţiile” în Ucraina

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

Armata rusă susţine că avansează „în toate direcţiile” în Ucraina

Armata rusă înaintează „în toate direcţiile” în Ucraina, a declarat vineri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, forţele sale accentuând presiunea asupra frontului din est după contraofensivă ucraineană din vară care nu a înregistrat decât progrese modeste, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Militarii noştri acţionează cu competenţă şi hotărâre, ocupă o poziţie mai favorabilă şi îşi extind zonele de control în toate direcţiile”, a afirmat el.

Capacităţile de luptă ale ucrainenilor au fost „considerabil reduse” după contraofensiva lor, mai susţine Şoigu.

Contraofensiva ucraineană, declanşată în această vară după luni de pregătire, a stagnat în sud şi est, fără progrese de amploare şi nici speranţe de străpungere a frontului.

De la începutul toamnei, forţele ruse sunt cele care au arătat că au încă resurse, lansând atacuri, notează AFP.

Soldaţii Moscovei atacă fără încetare la Avdiivka, un oraş industrial de la periferia Doneţkului, pe care încearcă să-l încercuiască.

Localitatea, cucerită pentru scurt timp în 2014 de separatişti proruşi, a devenit de-a lungul timpului un simbol al rezistenţei ucrainene.

Ea a devenit de atunci linia frontului în regiune şi ruşii şi-au „sporit considerabil” activitatea în ultimele zile, a indicat miercuri Oleksandr Tarnavski, comandantul ucrainean responsabil de zona Avdiivka.

Tarnavski a asigurat vineri că ucrainenii „păstrează ferm poziţia”, provocând în continuare pierderi importante ruşilor, care lansează – potrivit lui – atacuri cu ajutorul blindatelor, dar şi prin valuri umane.

Rusia a pierdut un număr considerabil de oameni şi materiale în atacuri similare în cursul ultimelor 21 de luni, în special la Bahmut şi Vugledar.

Mai la nord, Rusia a revendicat în această săptămână cucerirea unei mici localităţi de lângă Bahmut, oraş cucerit în primăvară de grupul paramilitar Wagner, dar care a rămas în continuare scena unei bătălii infernale care a început în vara anului 2022.

AFP nu a reuşit să verifice aceste afirmaţii din surse independente, dar forţele ruse nu au mai revendicat progrese în această zonă din primăvară.

În ansamblu, linia frontului nu s-a mişcat decât puţin de un an, de la eliberarea Hersonului de către soldaţi ucraineni la 11 noiembrie 2022.

În pofida sprijinului cu arme din partea Occidentului, ofensiva ucraineană din vară s-a soldat cu un eşec în faţa solidităţii liniilor de apărare ruse, notează AFP.

Nici armata rusă, în pofida unei economii axate pe efortul de război, nu a mai progresat. Totuşi, ea a încetat să se mai retragă şi controlează aproape 20% din teritoriul ucrainean.

Autorităţile ucrainene se tem că în caz de intrare a războiului într-un impas durabil ajutorul occidental ar putea să se diminueze, cu atât mai mult cu cât apeluri în acest sens s-au făcut auzite în mai multe ţări, inclusiv în SUA, principalul susţinător al Kievului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Adica si spre Rusia, si spre Marea Neagra. In curand si spre cer cu turelele.

  2. inca asteptam ca Rusia sa cucereasca efectiv teritoriile integrale ale celor 4 oblasturi pe care teoretic le controleaza, practic nu le are in integralitate nici pe alea 2 pentru care se lupta din 2014.

  3. Numai in directia corecta nu. Au avansat semnificativ si la est de Niporu unde, de bucurie, generalii rusi calca pe mine