G4Media.ro

Armata ucraineană avansează în regiunea Zaporojie, unde a bombardat orașul Tokmak

Sursa foto: Captură video - Twitter / Михайло Подоляк

Armata ucraineană avansează în regiunea Zaporojie, unde a bombardat orașul Tokmak

Trupele ucrainene continuă să avanseze în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, unde prioritatea lor este să cucerească cât mai rapid fortăreaţa Tokmak, pe care Kievul a bombardat-o intens în ultimele ore pentru a-i alunga pe ocupanţii ruşi, relatează duminică EFE conform Agerpres.

În acelaşi timp, artileria grea şi aviaţia rusă încearcă să încetinească contraofensiva ucrainenilor de-a lungul întregului front de sud, unde se spune că ar fi sosit întăriri numărând efective de câteva mii de soldaţi.

Statul Major General ucrainean a raportat duminică noi progrese spre Melitopol, principalul oraş din regiunea Zaporojie deţinut de ruşi.

Potrivit raportului, se pare că unităţile de asalt au reuşit să împingă inamicul mai la sud şi şi-au întărit poziţiile în zona Verbove, localitate care se află în drum spre Tokmak.

Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) a confirmat că, în ultimele 96 de ore, Kievul a reuşit să se apropie de periferia oraşului Verbove cu vehiculele sale blindate.

Pe ansamblu, ISW subliniază că apărarea pe care armata ucraineană a reuşit s-o străpungă săptămâna aceasta nu este ultima linie de apărare rusă în vestul Zaporojie, reprezintând doar o parte din fortificaţiile ridicate de ruşi şi care includ câmpuri de mine, tranşee antitanc şi ‘dinţi de dragon’.

Totodată, ucrainenii efectuează atacuri asupra Novoprokopivka, un sat situat la un kilometru şi jumătate sud de Robotine, în direcţia Verbove.

Referitor la continuarea ofensivei, ISW împărtăşeşte punctul de vedere al Kievului că „generalul Iarnă” nu ar trebui să fie un obstacol insurmontabil, deşi nuanţează că totul va depinde de echilibrul de forţe dintre cele două părţi şi de sosirea la Kiev a noilor livrări de arme occidentale.

Autorităţile proruse au raportat bombardamente ale artileriei ucrainene asupra oraşului Tokmak sâmbătă şi duminică, unde o persoană ar fi fost ucisă şi alte11 rănite în cursul zilei de azi.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a afirmat că aviaţia şi artileria ruse au reuşit să distrugă una dintre poziţiile Brigăzii a 65-a mecanizate ucrainene de lângă Robotine.

Se pare că până la 35 de soldaţi inamici au fost ucişi în atac, iar patru vehicule militare fiind distruse, susţine acesta.

Reprezentantul Moscovei în Zaporojie, Vladimir Rogov, afirmă că încă „aproape o lună” vremea va permite armatei ucrainene să-şi menţină neschimbată actuala strategie faţă de Tokmak.

În schimb, susţine el, odată cu sosirea frigului, a ploilor şi noroiului, ucrainenii se vor concentra pe traversarea fluviului Nipru pentru a recâştiga controlul asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, situată în apropierea oraşului Energodar, tot în Zaporojie.

În acelaşi timp, potrivit ISW, Kievul insistă – se pare – să continue să lovească poziţiile ruse din jurul Bahmut (regiunea Doneţk, est), contrar recomandărilor SUA, în încercarea de a forţa Moscova să-şi concentreze forţele în zonă pentru a nu disloca întăriri spre frontul de sud.

În plus, la Kursk, capitala regiunii omonime ruse de la frontiera cu Ucraina, o dronă a lovit o clădire administrativă care, potrivit serviciilor secrete ucrainene, ar aparţine Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB).

Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Staravoit, a declarat pe Telegram că acoperişul clădirii a suferit pagube minore în urma atacului.

Totuşi, „nu este aşa.A fost un impact direct”, afirmă o sursă ucraineană.

Agenţia de presă RBC-Ukraina a publicat o înregistrare video care circulă pe reţelele de socializare şi care arată o coloană de fum negru deasupra oraşului, scenă în 1943 a celei mai mari bătălii cu tancuri din istorie între armata sovietică şi trupele naziste.

Mai mult, Kievul a afirmat, de asemenea, că a lovit o rafinărie de petrol din apropierea aerodromului din Kursk.

Din acest motiv, autorităţile locale au fost nevoite să anuleze salvele de salut cu ocazia Zilei oraşului, fondat în urmă cu aproape o mie de ani (1032).

Serviciile de informaţii militare ucrainene au raportat şi o operaţiune de sabotaj împotriva a două garnizoane militare din regiunile Moscova şi Kaluga, unde au fost distruse patru echipamente militare motorizate şi un camion cisternă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...