G4Media.ro

Arabia Saudită trimite la bordul Stației Spațiale Internaționale doi astronauţi, între care…

Sursa foto: Twitter/ NASA

Arabia Saudită trimite la bordul Stației Spațiale Internaționale doi astronauţi, între care o femeie

Arabia Saudită va trimite doi astronauţi, între care o femeie, pe Staţia Spaţială Internaţională, pentru prima dată în istoria sa, în al doilea trimestru din 2023, bogatul stat petrolier din Golf călcând astfel pe urmele vecinului său, Emiratele Arabe Unite, transmite luni AFP, citată de Agerpres.

Cel mai mare exportator de petrol din lume, regatul ultraconservator Arabia Saudită, încearcă să îşi diversifice economia şi să îşi îmbunătăţească imaginea prin diverse proiecte şi anunţuri, în special în contextul criticilor recurente referitoare la încălcări grave ale drepturilor omului.

„Arabia Saudită îşi va trimite primii astronauţi saudiţi, o femeie şi un bărbat, pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în al doilea trimestru din 2023”, a anunţat duminică agenţia oficială de presă SPA.

Lansarea celor doi, Rayana Barnawi şi Ali Al-Qarni, va fi realizată din Statele Unite, cu scopul de a „beneficia de oportunităţile promiţătoare oferite de sectorul spaţial şi de industriile sale la scară globală”, a adăugat SPA.

Anunţul vine într-un moment în care Sultan al-Neyadi din Emiratele Arabe Unite va deveni primul astronaut dintr-o ţară arabă care va petrece şase luni în spaţiu după ce va ajunge la bordul ISS, pe 26 februarie, cu ajutorul unui vehicul al companiei SpaceX.

Emiratele Arabe Unite, ţară vecină bogată, aliată a Arabiei Saudite, s-a îmbarcat în cursa spaţială în ultimii ani, trimiţând în spaţiu în 2019 un alt cetăţean al său, pe Hazzaa al-Mansoori, pentru o misiune de opt zile pe ISS.

În 1985, Arabia Saudită a trimis primul astronaut arab şi musulman din istorie cu ocazia participării la un zbor spaţial lansat, de asemenea, din Statele Unite.

Arabia Saudită a creat Comisia Spaţială Saudită în 2018, iar anul trecut a lansat un program destinat lansării astronauţilor.

Aceste proiecte au fost înfiinţate în cadrul planului „Vision 2030” al influentului prinţ moştenitor saudit Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al ţării şi fiul regelui, Salman, bătrân şi bolnav.

Prinţul Mohammed a lansat reforme economice şi sociale de amploare, inclusiv dreptul femeilor de a conduce, însă continuă să fie acuzat în mod regulat de reprimarea societăţii civile, de la oponenţi politici la activiste feministe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Sa o trimitem si noi pe sosoaca! Va rog, uitati de ea acolo!

 2. Se lasa cu filme xxx spatiale 🤣

 3. Aia o sa aiba o problema insurmontabila cu rugaciunie catre Mecca, ca statia spatiala se misca continuu, asa ca ei o sa se roteasca continuu in timpul rugaciunilor 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  Titirezii lu’ tata!

 4. Cum scula mea va sta aia acolo cu burca pe cap? Sau in spatiu Allah nu e in raza de competenta? 😃😃😃 Costum spatial cu burca pe bombeu 😄😄😄

  • Idddiotule util, in Arabia Saudita burqa nu e obligatorie, nici macar abaya. Dar la ce putem sa ne asteptam pe un site romanesc, plin de romani frustrati si xenofobi, care viseaza numai amerloci, restul planetei fiind niste primitivi pentru ei!?

  • @kafka
   Ai dreptate, in Arabia Saudita burqa nu e obligatorie, nici macar abaya, doar in Franta e. 🤣
   Baaaa, nu mai manca kaa.at

 5. @kafka
  Ai dreptate, in Arabia Saudita burqa nu e obligatorie, nici macar abaya, doar in Franta e. 🤣
  Baaaa, nu mai manca kaa.at