G4Media.ro

Aproximativ 40.000 de persoane au fost verificate în aplicaţia eDAC în ultima…

sursa foto: Captură video

Aproximativ 40.000 de persoane au fost verificate în aplicaţia eDAC în ultima săptămână. 18 cetăţeni străini cu nereguli depistaţi pe aeroporturi

Poliţia de Frontieră anunţă că de la integrarea în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, poliţiştii de frontieră au efectuat 85.000 de verificări în aplicaţia eDAC, aproximativ 40.000 doar în ultima săptămână. Potrivit Poliţieide Frontieră, cel mai recent caz s-a înregistrat în data de 20.04.2024, pe Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, când poliţişti de frontieră şi lucrători din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări au depistat în zona terminalului Schengen un cetăţean, care avea asupra sa un paşaport India autentic şi un permis de şedere Grecia fals. În urma verificărilor în aplicaţie s-a constatat că pe numele persoanei figurează o dispoziţie de părăsire a ţării, transmite News.ro.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, ”aplicaţia este folosită inclusiv de către echipele mobile din teren, din cadrul structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră”.

Este un instrument foarte util care permite efectuarea verificărilor într-un timp scurt în bazele de date relevante ale autorităţilor române, dar şi în cele din Spaţiul Schengen”, arată comunicatul.

Poliţia de Frontieră prezintă cazul din data de 16 aprilie a.c., când un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi – I.T.P.F. Iaşi, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a oprit pentru control, în localitatea de frontieră Cistineşti – judeţul Botoşani, un autoturism înmatriculat în România, condus de un bărbat în vârstă de 60 de ani, cetăţean român.

”Bărbatul nu a putut prezenta la control permisul de conducere, motiv pentru care colegii noştri au efectuat verificări cu ajutorul aplicaţiei eDAC, ocazie cu care au constatat că acesta figurează în bazele de date cu dreptul de a conduce suspendat. În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană căreia dreptul de a conduce i-a fost suspendat, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun”, arată Poliţia de Frontieră.

Tot de la integrarea în Spaţiul Schengen cu cele două frontiere, poliţiştii de frontieră din cadrul aeroporturilor şi porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre şi dinspre state din spaţiul Schengen.

Totuşi, poliţiştii de frontieră, împreună cu colegi de la poliţie, imigrări şi jandarmerie, desfăşoară acţiuni poliţieneşti punctuale şi inopinate pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale cu ajutorul aplicaţiei eDAC.

Poliţia de Frontieră arată că o patrulă a Poliţiei de Frontieră de pe Aeroportul Cluj-Napoca a legitimat, în zona terminalului sosiri Schengen, o femeie din Columbia care venea din direcţia Bologna – Italia şi care nu avea aplicată în paşaport ştampila de intrare în spaţiul Schengen. O altă patrulă a depistat în zona de ticketing un cetăţean din Pakistan care avea contractul de muncă încetat şi intenţiona să achiziţioneze bilete de zbor în direcţia Bergamo – Italia. Persoanele depistate au fost predate Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Cluj. *

Echipele mobile de pe Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, formate din poliţişti de frontieră şi lucrători din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, au depistat în zona terminalului Schengen doi cetăţeni din Nepal, patru din India şi trei din Sri Lanka care aveau contractele de muncă încetate, unul din Etiopia cu decizie de returnare şi cinci din India cu permise de şedere româneşti expirate. Persoanele au fost preluate de colegii de la IGI, în vederea dispunerii măsurilor legale.

Cel mai recent caz s-a înregistrat în data de 20.04.2024, pe Aeroportul Henri Coandă Bucureşti.

Poliţişti de frontieră şi lucrători din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări au depistat în zona terminalului Schengen un cetăţean, care avea asupra sa un paşaport India autentic şi un permis de şedere Grecia fals.

În urma verificărilor în aplicaţie s-a constatat că pe numele persoanei figurează o dispoziţie de părăsire a ţării. Persoana urmează să fie predată colegilor din cadrul IGI pentru continuarea cercetărilor.

Echipele mixte de control formate din lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor continua să fie vigilente şi să desfăşoare acţiuni poliţieneşti punctuale şi inopinate în incinta aeroporturilor şi porturilor pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...