G4Media.ro

Aproape jumătate din speciile de păsări sunt în declin la nivel global/…

Sursa foto: Wikipedia / Michael Apel

Aproape jumătate din speciile de păsări sunt în declin la nivel global/ Una din opt păsări este în pericol de dispariție/ Defrișările și schimbările climatice, principalele cauze

Aproape jumătate din speciile de păsări sunt în declin la nivel global, iar una din opt este ameninţată cu extincţia sub presiunea în special a agriculturii, a exploatării forestiere şi a schimbărilor climatice, avertizează un raport de referinţă publicat miercuri de ONG-ul internaţional BirdLife, potrivit AFP.

Organizaţia prezintă o imagine ”profund îngrijorătoare” în raportul său pe 2022 asupra stării populaţiei de păsări în lume.

”O specie de păsări din opt este ameninţată cu extincţia, iar starea populaţiilor de păsări la nivel global continuă să se deterioreze: speciile se apropie mai rapid de extincţie”, a precizat BirdLife.

Majoritatea speciilor care nu sunt încă ameninţate sunt la rândul lor în declin. Astfel, populaţiile a 49% din specii (echivalentul a 5.412) sunt în declin, 38% (4.234) sunt stabile şi doar 6% (659) sunt în creştere.

Aceste cifre arată o accelerare în comparaţie cu cel mai recent raport publicat în urmă cu patru ani. În 2018, circa 40% dintre specii apăreau în declin.

”Declinul nu se limitează la speciile rare şi ameninţate. Populaţiile din anumite specii comune şi larg răspândite se confruntă, de asemenea, cu un declin rapid”, a precizat BirdLife.

Această criză este provocată de mai mulţi factori, aproape toţi legaţi de activitatea umană: agricultură, exploatare forestieră, specii exotice invazive, vânătoare şi schimbări climatice. Cea mai importantă ameninţare este extinderea şi intensificarea agriculturii: păsările suferă din cauza pierderii habitatului, a toxicităţii pesticidelor şi a diminuării hranei disponibile.

”Presiunile cu care se confruntă în prezent păsările şi, într-o măsură mai mare biodiversitatea, sunt mai semnificative şi mai diverse ca niciodată”, a subliniat Patricia Zurita, directoare generală a BirdLife International, în prefaţa raportului.

”Există, însă, soluţii eficiente la aceste probleme”, a adăugat ea cu câteva săptămâni înainte de COP15, un important summit dedicat biodiversităţii, care se va desfăşura sub egida ONU în decembrie la Montreal. BirdLife face şi câteva propuneri, de la restabilirea habitatelor la consolidarea legislaţiei, pentru o mai bună protejare a păsărilor.

sursa: Agerpres.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Bietele vietăți dispar, si odată cu ele miliarde de ani de adaptări ca să trăiască din 8 miliarde 7 miliarde de aur0laci pr0sti! 😞

  2. Sigur! Sunt convins ca absolut toate guvernele lumii vor consolida legislatiile pt o mai buna protejare a pasarilor! :)) „L’Apocalypse des animaux”- Vangelis, asta ne asteapta.

  3. Nu meritați voi păsări, popor de ticăloși lacomi, iubitori de hoți ce sunteți.

  4. Se ocupa personal TB pana la sfatsitul mandatului, Sahara o sa fie o biodiversitate pe langa romanika noastra draga….