G4Media.ro

Aproape 5 milioane de ucraineni au fost strămutați în interiorul țării de…

Photo by Sergei SUPINSKY / AFP

Aproape 5 milioane de ucraineni au fost strămutați în interiorul țării de la începutul războiului

Oficialii ucraineni au anunţat că 4,9 milioane de persoane strămutate în interiorul ţării (IDP), dintre care 3,6 milioane au primit statutul de IDP după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, potrivit Ukrinform, transmite News.ro.

Irina Vereşcuk, ministrul ucrainean al Reintegrării teritoriilor ocupate temporar, a declarat că aproape jumătate din totalul persoanelor strămutate intern nu primesc beneficii guvernamentale deoarece nu au depus o cerere oficială.

Statutul de persoane strămutate în interiorul ţării le conferă cetăţenilor ucraineni dreptul de a primi anumite beneficii sociale din partea guvernului, cum ar fi plăţi în numerar sau acces la servicii esenţiale.

Pentru persoanele cu statut de persoane strămutate în interiorul ţării se oferă o alocaţie guvernamentală lunară pentru locuinţă de 3.000 de grivne pentru persoanele cu handicap şi copii şi de 2.000 de grivne pentru toate celelalte persoane strămutate în interiorul ţării.

Ea a precizat că 158.000 de persoane strămutate în interiorul ţării şi-au pierdut dreptul la plăţile de asistenţă socială şi că „cea mai mare parte a acestor persoane sunt acei cetăţeni ai Ucrainei care au plecat în străinătate, locuiesc acolo permanent şi primesc plăţi de la statele în care locuiesc”.

Nu există date exacte cu privire la numărul ucrainenilor care s-au întors la casele lor din străinătate sau din alte regiuni ale Ucrainei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...