G4Media.ro

Apel public al unui medic epidemiolog din Cluj: Vă rugăm, oameni buni,…

Sursa: actualdecluj.ro

Apel public al unui medic epidemiolog din Cluj: Vă rugăm, oameni buni, respectați măsurile de protecție și igienă. În ritmul acesta de creștere a numărului de infecții într-o săptămână riscăm să nu mai avem locuri în spitale!

Mihai Moisescu, medic epidemiolog și director la Direcția de Sănătate Publică din Cluj, atrage atenția asupra numărului în creștere de cazuri de Covid-19 din ultima săptămână. Moisescu a declarat, pentru actualdecluj.ro, că „avem ritmul de creștere al numărului de cazuri din luna aprilie, iar sistemul de sănătate va ajunge în felul acesta să fie asaltat și va face față cu greu îmbolnăvirilor.”

Doar în ultima săptămână a izbucnit un nou focar la Institutul Inimii din Cluj, unde 14 cadre medicale și 9 pacienți au fost depistați cu Covid-19. Spitalul e închis, păstrează doar o linie de urgență, a făcut externări exact ca în perioada de urgență, iar pacienții au fost direcționați către clinica Medicală 1, care abia face față numărului mare de persoane.

 • 89 de persoane confirmate cu Sars-Cov-2 sunt internate (21 iunie) la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello, singurele care tratează pacienți cu coronavirus. În prezent mai există 32 de locuri libere la Spitalul de Boli Infecțioase și 8 la Pneumoftiziologie.
 • În perioada 15-21 iunie au fost internate 56 de persoane depistate cu Covid–19. În afară de cei internați, cu confirmare la test, sunt și alte persoane suspecte, care așteaptă rezultatele. Și cei suspecți sunt internați până la testare.

Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie au rămas singure în linia 1 pentru tratarea pacienților cu Covid-19. Recent, Spitalul de Recuperare și-a redeschis activitatea și e non-covid. Situația e aceeași și la Medicală 1, secție care în ultima săptămână a preluat toate urgențele de la Institutul Inimii, după ce acolo a izbucnit un focar și au fost depistate 23 de persoane cu Covid-19.

„Mai avem 40 de locuri acum pentru cei cu Covid-19 „, spune Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Public Cluj, care atrage atenția: „trebuie să luați în calcul și persoanele care sunt suspecte, iar atunci numărul crește la internare. Ne apropiem de ocuparea spitalelor.

Nu știu ce-aș putea să le spun acelor oameni care încă văd că pun la îndoială acest virus pentru care nu avem nici un vaccin. Cele peste 8 milioane de cazuri, aproape 9 la nivel mondial nu sunt destule? Nu este nici o conspirație și alte fabulații de acest fel.

Ascultați-i pe medici, pe cei din spitale, pe cei care îngrjiesc acești pacienți. Virusul există, se transmite. Este o evoluție naturală a unui proces infecțios cu apariția unui agent nou, iar populația este vulnerabilă, toată lumea îl poate primi. Ce putem face în lipsa vaccinului e să aplicăm aceste măsuri: măști peste nas și gură, spălat pe mâini și distanțare fizică.

Când vorbim, strănutăm sau tușim, masca blochează curentul de aer cu agentul biologic și îl reține. Dacă purtăm amândoi masca, riscul este minim. Dacă ne spălăm pe mâini, îl îndepărtăm. Asta putem face până când va apărea arma specifică: vaccinul”, precizează Moisescu pentru actualdecluj.ro.

Medicul spune că „există persoane iresponsabile, care pur și simplu refuză să asculte sfaturi simple, precum purtarea măștilor și spălatul mâinilor. Nu e nimic alarmist aici, ci sunt doar niște cifre în creștere, care vor crește și mai mult dacă nu suntem atenți și responsabili, iar atunci va suferi toată lumea. Pot apărea și cazuri grave, acele forme severe care au nevoie de îngrijire în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, iar dacă se aglomerează, va fi foarte dificil să fie asigurată asistența pentru toată lumea. ”

Nu există virusul? Nu îi doresc nimănui să ajungă să-l cunoască, sincer. Nu minte nimeni, cifrele care sunt, sunt cele reale. Dacă vom continua în acest ritm, riscăm ca într-o săptămână să nu mai avem locuri în spitale pentru pacienții cu Covid-19. Mai avem 40 de locuri, dar uitați-vă la creștere, la ritmul acesta pe care l-am avut doar în aprilie, în plină epidemie. Păstrați distanța, e foarte important, purtați mască, în special în spațiile închise și spălați-vă pe mâini. Transmiterea comunitară este responsabilă în primul rând de aceste creșteri, este foarte clar.

Cât timp s-au respectat aceste măsuri de distanțare și igienă, numărul cazurilor a scăzut. După relaxarea aceasta înțeleasă de unele persoane într-un alt mod decât cel corect, uitați cum creștem. Trebuie să înțelegem că virusul e prezent. Am ajuns la relaxare datorită efortului comun al societății, atunci când s-au respectat măsurile specifice. Cum să nu fim îngrijorați acum, cum să nu existe îngrijorare în rândul medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase? Orice om normal la cap, când vede că există o creștere de cazuri ca în aprilie, își pune problema despre ce se poate întâmpla în câteva zile dacă va continua această creștere”, adaugă medicul epidemiolog.

Citește integral pe actualdecluj.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. PSDeii, cu tractoristul Marcelica Ciolacu in frunte, spun ca e manipulare!
  Ce reguli, de epidemie, e manipulare!!!

 2. A-propos, de la declansarea Pandemiei NU am auzit nici un APEL catre mandrii romani, pentru RESPECTAREA Regulilor de IGIENA si PREVENTIE, de la escrocii analfabeti din PSD-ALDE si PRO-Romania!!
  Doar indemnuri la NERESPECTAREA Regulilor stabilite de Guvernul Orban!!!
  Evident, toate astea din „grija pentru romani”, spune tractoristul Marcelica Ciolacu pe unde-apare!!

 3. Cred ca exprimarea „oameni buni” nu este nici pe departe corecta! Ar trebui inlocuita cu „mai creti.nilor”!

 4. Alo, domnu epidemiolog, v-ați vandut și dvs. sufletul? De ce dezinformați prin omisiune si speriați oamenii? Știți foarte bine că singurul remediu nu este vaccinul, cum afirmați mai sus.
  Mai există și prevenție care nu constă numai in măsuri de igienă, ci și în măsuri de întărire a apărării naturale a organismului. Poate ne explicati si nouă cum se face ca același virus provoacă la cei infectați forme diferite de boală: majoritate sunt asimptomatici, unii fac forme ușoare de boala, si numai foarte puțini dezvoltă forme grave?

 5. Buna seara!Asa ceva!!!Domnul doctor ar trebui să recomande colegilor respectarea măsurilor de igienă și reguli de distanțare…fizică!!Se pare ca in general,focarele au plecat din …spitale!!!Si,tot de regulă…personalul medical are cel mai mare procent de îmbolnăviri!!!