G4Media.ro

APADOR-CH și ActiveWatch îi cer Gabrielei Firea să renunțe la interdicția pentru…

sursa foto: Pexels

APADOR-CH și ActiveWatch îi cer Gabrielei Firea să renunțe la interdicția pentru personalul medical din subordinea Primăriei Capitalei de a furniza informații presei, pentru că este nelegală: „O lege trebuie aplicată în întreaga ţară şi nu pot exista insule, eventual de mărimea unui municipiu”

Asociațiile APADOR-CH și ActiveWatch îi cer primarului Capitalei, Gabriela Firea, să elimine interdicția de a discuta cu presa pentru angajații din unitățile medicale din subordine prevăzută în recentul Regulament intern al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, întrucât aceasta este nelegală.

Cele două asociații îi cer Gabrielei Firea să ia măsuri pentru modificarea documentul intern al ASSMB în concordanță cu Legea 571/2004, eliminând interdicția angajaților de a discuta cu presa, se arată într-o comunicat al acestor organizații.

APADOR-CH și ActiveWatch atrag public atenţia asupra faptului că „recentul Regulament intern al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), în baza căruia funcţionează toate unităţile medicale din subordinea Primăriei Capitalei, cuprinde prevederi nelegale”.

Conform sursei citate, Regulamentul intră în contradicţie cu prevederile legii avertizorilor de integritate (art. 6 din Legea nr. 571/2004), care consacră dreptul salariaţilor de a semnala direct presei încălcări ale legii de care iau cunoştinţă în legătură cu activitatea pe care o desfăşoară. Legea nu prevede pentru semnalările către presă necesitatea unei aprobări a conducerii sau vreo altă condiţie (de exemplu, sesizarea conducerii înainte de sesizarea presei).

Regulamentul prevede, în art. 73, mai multe cazuri în care salariatul care ia legătura cu presa nu va suporta sancţiuni, dar printre aceste cazuri de exonerare de răspundere disciplinară pentru contactarea presei nu este prevăzut şi cazul avertizorilor de integritate, ceea ce face ca Legea avertizorilor de integritate să devină inaplicabilă pe teritoriul municipiului Bucureşti, se arată în comunicat.

Cele două asociații apreciază că o soluţie relativ simplă de reintrare în legalitate ar fi ca, la art. 73 din Regulament, printre cazurile în care salariatul nu este sancţionat disciplinar pentru contactarea presei să fie prevăzut şi cazul semnalărilor către presă făcute în conformitate cu Legea 571/2004 privind protecţia avertizorilor de integritate.

„Având în vedere că o lege trebuie aplicată în întreaga ţară şi că nu pot exista insule, eventual de mărimea unui municipiu, în care o lege nu se aplică, asociaţiile solicită primarului general al Capitalei, doamna Gabriela Firea, sub a cărui autoritate funcţionează ASSMB, să întreprindă demersurile necesare pentru intrarea, de îndată, în legalitate”, se mai arată în comunicat.

Personalul medical din subordinea Primăriei Capitalei nu mai poate furniza informații presei, dacă nu este abilitat în acest sens, în caz contrar riscând sancțiuni, potrivit noului Regulament intern al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB). Acesta include loialitatea față de ASSMB între criteriile de evaluare a angajaților. Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Vasile Cepoi, a declarat miercuri că nu i se poate interzice unei persoane să vorbească cu presa. Citește integral aici

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

 1. Ar fi bine ca aceste asociatii mizerabile sa se mai uite si ce face guvernul Orban. Acestor asociatii nu le pasa de copii, de pensionari si nici de profesori. Au fost create cu scopul de a urmari PSD-ul si de a comenta exclusiv deciziile oamenilor din acest partid. Sa va mai duceti in plua mea cu asociatiile voastre Sorosiste, jegurilor!

  • Schizofrenie? Istoric de boli psihice în familie?

  • Păi nu a zis PSD prin gura sloboda a Dancila ca reduce democratia?
   Democratia e cand nu împiedici aflarea adevarului… indiferent cine sponsorizeaza in mod legal ONG-ul.
   Mi-e greață de toti cei care nu inteleg democratia

 2. În românia, regulamentul intern în multe firme, nu numai la stat, încalcă constituția. Cine să verifice?

  • Avocatul Poporului e obligat prin lege sa sesizeze Guvernul si apoi Parlamentul daca nu se rezolvă.
   Daca nu avem avocați sa lucreze pentru noi arunci suntem luați de proști de cătree… proști.
   Ca au impresia ca ne plateste cineva sa protestam

  • Cloudfare, ce ai fumat omule, cum sa verifuce avocatul poporului neregulile din contractele de munca? Esti praf!

  • Băi aline, tu esti praf: la orice solicitare scrisa primesti un raspuns scris. Daca raspunsul este motivat cu o lege sau nu dar in acelasi timp ti se incalca drepturile
   CONSTITUTIONALE, in anumite conditii, Avocatul Poporului poate sa, in ordine:
   – ceară si el raspuns de la institutia respectiva
   – semnaleaza problema la forurile superioare
   – ataca legea, in numele nostru, al poporului, la CCR.
   nu e cazul primariei… dar sigur Avocatul Poporului poate rezolva ceva – pentru noi.
   Altfel – platim noi avocati si o sa ne ajute un judecator in câțiva ani cât e coada de asteptare in Justiție
   Accesul la informatii de interes public nu poate fi ingradit: ca de exemplu câti oameni au murit in sala de operatie in spitalul in care urmeaza sa ma operez si eu!

  • Si pentru ca esti simpatic: uite ce poate face Avocatul Poporului, la Iași – la bucuresti nu se poate pentru ca e sediul central al politicienilor mafioți:
   https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/un-detectiv-particular-lasat-fara-atestat-primeste-sprijinul-avocatului-poporului–159589.html

   Deci se poate!

 3. #Dictatura

  Instituțiile de forță nu mai sunt obligate să facă publice salariile angajaților

  Este vorba despre întregul sistem de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în sensul că pot fi publicate doar cifrele care ţin de nivelul de salarizare, dar organigrama şi numele celor care ocupă anumite funcţii şi au anumite salarii ţin de siguranţa naţională, este secret de serviciu. Cred că multe servicii secrete externe ar da foarte mulţi bani ca să afle organigrama de la MApN sau de la MAI sau de la un serviciu secret românesc. Aşadar, nu este vorba despre secretizare, ci de a nu încălca o lege care ţine de siguranţa naţională”, a răspuns Marcel Vela unei întrebări a presei.

  El a refuzat să comenteze afirmaţii ale unor social-democraţi care susţin că prin astfel de măsuri se încearcă o secretizare a pensiilor speciale.

  „Daţi-mi voie ca în acest moment deosebit (învestirea în funcţia de prefect de Timiş a liberalei Liliana Oneţ, n.r.) să nu comentez ceea ce spune PSD”, a mai afirmat ministrul Marcel Vela.

  Instituțiile de forță nu mai sunt obligate să facă publice salariile angajaților