G4Media.ro

Antony Blinken, îndemn pentru Israel să facă mai mult pentru a-i proteja…

Sursa foto: Twitter / Secretary Antony Blinken

Antony Blinken, îndemn pentru Israel să facă mai mult pentru a-i proteja pe civilii din sudul Fâşiei Gaza

Israelul trebuie să facă mai mult pentru a-i proteja pe civilii palestinieni în cadrul ofensivei sale în sudul Fâşiei Gaza, i-a transmis joi secretarul de stat american Antony Blinken ministrului israelian pentru afaceri strategice, Ron Dermer, în cursul unei convorbiri telefonice, a declarat un înalt responsabil al Departamentului de Stat al SUA, potrivit Agerpres.

Blinken i-a cerut ministrului Ron Dermer ca guvernul său să permită intrarea mai multor ajutoare umanitare în Fâşia Gaza, salutând în acelaşi timp decizia Israelului de a permite să intre mai mult carburant în enclava dens populată, a indicat acelaşi oficial, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului.

Israelul a dus lupte joi împotriva combatanţilor Hamas în cele mai mari oraşe din Fâşia Gaza, afirmând că a atacat zeci de ţinte. În urma luptelor, 350 de palestinieni şi-au pierdut viaţa, iar restul se străduiesc să supravieţuiască în zone în care şi-au găsit refugiu şi care îşi reduc dimensiunea pe măsura continuării confruntărilor, conform agenţiei de presă citate.

În a treia deplasare în Orientul Mijlociu de la atacul Hamas asupra Israelului în 7 octombrie, Blinken a făcut săptămâna trecută presiuni asupra guvernului israelian pentru a se asigura că ofensiva sa în sudul Fâşiei Gaza nu va provoca victime „masive”, aşa cum a provocat operaţiunea sa militară în nordul enclavei.

Cu toate acestea, la aproape o săptămână de la reluarea ostilităţilor, bilanţul morţilor a crescut deja la sute de palestinieni şi locuitori din Gaza înghesuiţi în oraşul Rafah, la graniţa de sud cu Egiptul, unde spitalele sunt supraaglomerate, iar ajutoarele insuficiente, potrivit Agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA).

Peste 17.170 de palestinieni au fost ucişi şi 46.000 răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii coordonat de Hamas în Gaza, de la 7 octombrie, când Israelul a început să bombardeze enclava palestiniană ca represalii la atacul fără precedent al combatanţilor Hamas – care controlează enclava – în comunităţile din sudul Israelului. Atacul Hamas a ucis 1.200 de persoane, iar 240 de persoane au fost luate ostatice, potrivit bilanţului autorităţilor israeliene.

Oficialii americani s-au abţinut până acum să critice modul în care Israelul şi-a desfăşurat operaţiunile şi au spus că este prea devreme pentru a face o evaluare finală dacă Israelul a ţinut cont de sfatul SUA de a face tot posibilul pentru a minimiza daunele provocate populaţiei civile, notează Reuters.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Probabil că o misiune internațională de pace ar putea proteja civilii în zona de conflict.
    Altfel, forțele SUA se află în zonă și ar putea participa ele însele la protejarea civililor.