G4Media.ro

Antony Blinken avertizează că grupul Wagner profită de instabilitatea provocată de lovitura…

sursa foto: Departamentul de Stat

Antony Blinken avertizează că grupul Wagner profită de instabilitatea provocată de lovitura de stat din Niger

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a avertizat într-un interviu dat publicităţii marţi că grupul Wagner profită de instabilitatea provocată de lovitura de stat din Niger, relatează AFP conform Agerpres.

Secretarul de stat american a declarat într-un interviu pentru BBC că nu crede că grupul Wagner – autorul unei tentative eşuate de rebeliune împotriva Kremlinului în iunie – este la originea puciului care l-a înlăturat pe preşedintele ales Mohamed Bazoum.

Cred că ceea ce s-a întâmplat, şi continuă să se întâmple în Niger, nu este orchestrat de Rusia sau Wagner, dar (…) au încercat să profite”, a declarat Blinken.

„Peste tot unde a mers Wagner: moartea, distrugerea şi exploatarea au urmat”, a adăugat el.

În Africa, grupul Wagner oferă un catalog de servicii regimurilor în dificultate. În Mali, în Republica Centrafricană, grupul de mercenari protejează regimul existent, propunând servicii de pregătire militară şi consiliere juridică pentru a rescrie legislaţia minelor sau Constituţia.

În schimb, grupul profită de resursele locale, în special mine de aur şi alte minerale.

„Întreaga regiune centrală a Sahelului ar putea trece sub influentă rusă prin intermediul grupului Wagner, al cărui terorism brutal a fost expus cu claritate în Ucraina”, a scris preşedintele ales Mohamed Bazoum într-un articol apărut joi în Washington Post.

În capitala Niamey, adjunctul lui Antony Blinken, Victoria Nuland, a declarat luni că „persoanele care au luat această decizie (a loviturii de stat) înţeleg foarte bine riscurile pe care le implică asupra securităţii lor o invitare a Wagner”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...