G4Media.ro

Andrei Oișteanu: Aici s-a murit pentru libertate! Atât de simplu, atât de…

Andrei Oișteanu: Aici s-a murit pentru libertate! Atât de simplu, atât de complicat

Noi nu ştim să ne gestionăm istoria. Am ratat un important mit fondator al României democratice: revoluţia română. Orice popor ar fi ştiut să-şi forjeze o istorie glorioasă, plecând de la o sângeroasă revoltă populară, cu peste 1.100 de morţi şi 3.000 de răniţi, cu eroi tineri, cu lupte de stradă împotriva unei dictaturi nemiloase şi pentru libertate. În toate ţările comuniste nu s-a tras un singur foc şi nu a fost înregistrat nici un mort, nici un rănit. La noi, comunismul s-a instaurat sângeros, cu mii de morţi şi răniţi, şi s-a prăbuşit sângeros, trăgând după el mii de morţi şi răniţi.

Am transformat revoluţia română dintr-un eveniment glorios de mândrie naţională, într-unul de jenă naţională, într-un fel de lovitură de palat ruşinoasă (a fost și aia!), realizată, chipurile, de ruşi, de americani, de Securitate, de KGB, de agenturi străine, de oricine, numai de cetăţenii români nu. Ne e chiar jenă să numim revoluţia română cu această formulare. O numim pseudo-revoluţie, “loviluţie”, “evenimentele”, “deranjamentele”, “înghesuiala” din decembrie 1989. Este ruşinoasă şi jenantă această auto-deriziune, această auto-băşcălie, acest dispreţ national de sine.

Dintre toate monumentele, cenotafurile şi înscripţiile comemorative răspândite prin oraşele ţării, este una care mă emoţionează până la lacrimi. O mică placă de marmură pusă pe zidul Universităţii de Arhitectură din Piaţa Universităţii din Bucureşti. Mă înduioşează nu numai pentru că este în piaţa în care, pe 21 decembrie 1989, mi-am câştigat libertatea interioară, înainte de a câştiga libertatea totală. Mă emoţionează pt textul scris pe această umilă placă memorială: “AICI S-A MURIT PENTRU LIBERTATE”. Atât de simplu, atât de complicat.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Revolutia s-a abandonat dupa ce turistii rusi s-au retras.

 2. Armata – ruşinea țării

 3. IN 2018 A LUAT NASTERE O NOUA romanie. A BORFASILOR, A HOTILOR, A GANGSTERILOR.
  AR PUTEA SA- SE NUMEASCA interlopia.

 4. Joi, 21 Decembrie 1989! Piața Universități, București, România!

  Am fost acolo! Am participat la ridicarea Baricadei și am fost în prima linie! Eu am cântat primul Deșteaptă-te Române și apoi dădeam tonul la cântec, ca în armata, până când a început să fie cântat de toți! Am luptat, am lovit și am fost lovit! Dar am supraviețuit!

  Parodox al vieții mele: în 1996 intram in SIE (să devin spion!), iar acolo aveam să aflu că un coleg de birou (fost elev-ofițer la Școala de Securitate de la Băneasa), fusese și el la Baricadă, dar pe partea cealaltă și era foarte mândru că a tras cu arma în cei care se aflau pe Baricadă! Nu puteți să înțelegeți ce stări sufletești am trăit ulterior! Mai tarziu, aflandu-mă in misiune de contraspionaj extern pe un spațiu ex-sovietic am obținut informații că acel „coleg” fusese recrutat de serviciile ucrainene! Din acel moment a urmat calvarul pentru mine și familia mea! Intr-un final filorușii din SIE m-au dat afară și mi-au luat toate drepturile militare!

  Aceasta a fost rasplata României pentru faptul că mi-am riscat viața si viitorul familiei în seara de 21 decembrie 1989 si ulterior pentru ca mi-am respectat jurământul de credință ca ofițer!

  Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns!

  România? Nu! Niciodată!

 5. Nu s-a murit pentru Libertate, saracul domn este beat desi ma indoiesc ca stie dansul prea mult despre Revolutia din 1989. Isi inchipuie saracul ca a participat si ca dansul probabil a fost cel de la care a pornit scanteia nu-i asa? Mi-a parut rau ca au murit acei tineri, am avut cativa prieteni care au murit atunci si mi-a fost rusine sa le zic parintilor lor ca au murit degeaba, gratis. Revolutia din 89 nu a fost pornita din Romania, a fost dorita din afara, de o anumita tara. Mai sunt cateva exemple, gen Somalia, Afganistan, Irak si lista poate continua cu Kosovo, Serbia sau Ucraina. Capitalismul are nevoie de piete noi, iar „eliberarea” tarilor este gratis. O anumita tara ne-a facut un favor gratis, platit cu un pret imens, pe care-l vom plati inca vreo 50-100 de ani la cum merg lucrurile. Au murit tineri degeaba, pentru ca… este mai simplu sa omori „prostii” decat sa-i convingi. Gloantele nu au discernamant… nici bombele. Romania este o tara slaba, divizata, usor de cucerit, analfabetismul este in floare. Greseala este sa crezi ca romanii si-au dorit libertatea, poate doar discutam despre libertatea la furat… aia era valabila si inainte…

  • Un trol mai imbecil dar și mai mizerabil ca acest NeoGalaxy cu greu mai găsești. Știe el, cretinul, ”prea mult” despre Revoluție. A avut el, netrebnicul, ”prieteni” care au murit și i-a fost lui rușine, jigodia, să le zică părinților că ”au murit degeaba”. De parcă asta ar putea stabili un trol retardat, cine moare ”degeaba” și cine nu. Știe el, idiotul, că Revoluția a fost ”dorita din afara, de o anumita tara”. Care? nu spune pentru că așa fac ei, trolii nemernici, doar aprind fitile cu scopul de a induce o idee. Cum ar fi aceea că totul e o conspirație, că toată lumea e proastă și că libertate nu există, așa că cel mai bine ”stați liniștiți la locurilii voastre” ca să vă poată fura și abuza toți netrebnicii care pun troli infecți ca ăsta să scrie pe aici.

 6. …dle. Oișteanu, după comenturile făcute la textul dvs. mi-am dat seama că domnii respectivi nu au înțeles nimic din ceea ce spuneți cu durere dvs….asta este…fiecare crede că el a inventat roata iar Dumnezeu l-a pus pe el conducător de car de luptă…foarte mulți indivizi în această țară, cetățeni foarte puțini…p.s. vă mulțumesc pentru cărțile publicate!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.