G4Media.ro

Anchetatorii vor continua și duminică cercetările la „Matei Balș”. INML a efectuat…

Anchetatorii vor continua și duminică cercetările la „Matei Balș”. INML a efectuat necropsiile primelor cinci victime și este în curs procedura de identificare acestora / Procuror criminalist: În saloane nu există supraveghere video. Nu există nici pe holuri

UPDATE: Procurorii precizează că sâmbătă au reluat cercetările la fața locului în cazul incendiului de la Institutul „Matei Balș”, împreună cu polițiști, lucrători ISU, specialiști INSEMEX și tehnicieni criminaliști. Cercetarea nu a fost finalizată, iar duminică vor reveni la spital pentru continuarea anchetei.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București:

Astăzi, procurorii criminaliști din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, împreună cu ofițerii din cadrul Serviciului Omoruri au reluat cercetarea la fața locului împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, specialiști INSEMEX și tehnicieni criminaliști din cadrul Serviciului Criminalistic al Poliției Capitalei. Activitatea de cercetare la fața locului nu s-a finalizat, urmând a fi reluată în dimineața zilei de mâine.

Au fost efectuate, de către Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, necropsiile celor cinci pacienți decedați în cursul zilei de ieri, fiind în curs procedura de stabilire a identității acestora, inclusiv prin compararea probelor ADN.

Totodată, având în vedere că în cursul zilei de astăzi a decedat un alt pacient care fusese transferat la Spitalul Universitar de Urgență București, s-a dispus efectuarea autopsiei medico – legale.

La sediul Poliției Capitalei au fost audiate șase persoane, respectiv cadre medicale, personal administrativ, precum și rude ale victimelor.

De asemenea, se desfășoară verificări cu privire la activitatea privind serviciile de apărare contra incendiilor, de mentenanță a instalației electrice şi serviciile de pază ale spitalului.

Știrea inițială: Autoritățile continuă ancheta în cazul incendiului de la Institutul „Matei Baleș”, care a cutremurat o țară întreagă, fiind deschis un dosar pentru ucidere din culpă.

O echipă mixtă formată din procurori, poliţişti criminalişti şi specialişti de la INSEMEX Petroşani au reluat sâmbătă  cercetările la faţa locului. De asemenea, Poliţia Capitalei audiază mai multe cadre medicale ale spitalului, printre care şi medicul care a fost de gardă în noaptea producerii incendiului.

Tot sâmbătă, vor fi efectuate la INML necropsiile cadavrelor, conform procurorului care se ocupă de acest caz, Alexandru Anghel.

„Am efectuat cercetarea la faţa locului, au fost ridicate cadavrele şi trimise la INML. În cursul zilei de mâine, vor avea loc necropsiile. În cadrul cercetării la faţa locului au fost cooptaţi şi specialiştii de la INSEMEX Petroşani, pentru a ne lămuri în legătură cu împrejurările producerii incendiului. Cercetarea la faţa locului trebuie să fie una foarte minuţioasă, nu se poate termina astăzi. Azi, am ridicat cadavrele şi am făcut o primă evaluare. Mâine, reluăm tot cu specialiştii de la INSEMEX. (…) Au fost ridicate documente, urmează să fie analizate. Este un volum destul de mare de documente ridicate, nu putem trage încă o concluzie. (…) Există camere de supraveghere şi au fost ridicate imagini şi urmează să fie analizate. În saloane nu există supraveghere video. Nici pe holurile spitalului”, declara vineri seara procurorul Anghel.

Reamintim că au fost rude ale pacienților care au declarat că au primit permisiunea de la conducerea Spitalului să introducă aeroterme în saloanele bolnavilor, deși acest lucru era interzis.

Comisar șef Marian Mihoci, șef Serviciul OmoruriSunt mai multe ipoteze, dar la acest moment nu se pot dezvălui.
Reporter: Vorbim despre o chestiune de ordin tehnic sau una ce ține, poate, de neglijență?
Marian MihociAr însemna să vă dezvălui deja cauzele anchetei. Repet, la acest moment nu putem să ne pronunțam cu acest aspect”.

Autoritățile insistă să susțină că spitalul nu avea probleme cu căldura.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: „Am discutat atât cu Termoenergetica, cât și cu call centerul care primește telefoane aici, în primărie, pe ceea ce înseamnă situația căldurii în București. În ultima săptămână, deci inclusiv în noaptea asta, nu au existat probleme de căldură la Spitalul Matei Balș și nici la blocurile din jur”.

Pompierii au realtat că în salonul în care a izbucnit incendiul a explodat, la scurt timp, și o butelie de oxigen, mai relatează ProTV. Focul ar fi pornit într-un salon prin care abia trecuse o asistentă. La un moment dat, unul dintre pacienți a început să strige, după ce i s-ar fi aprins pijamaua.

Complexul Matei Balș este cel mai vechi spital de boli infecțioase din țară. Incendiul s-a produs în Pavilionul 5, aflat într-o clădire construită din 1953. Mai precis, focul a izbucnit la parterul pavilionului: un hol lung cu câte 5 saloane de-o parte și de alta. În fiecare dintre aceste saloane se aflau 3 bolnavi.

Focul s-a propagat cu repeziciune și la salonul alăturat, dar, potrivit pompierilor, s-ar fi extins și dincolo de culoar la alte două saloane. Patru pacienți carbonizați au fost găsiți chiar în salonul unde a izbcnit incendiul, iar al cincilea a a fost descoperit mai târziu în baia salonului alăturat.

Pompierii au adunat probe și pentru ancheta declanșată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Concluziile lor vor fi transmise procurorilor care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Echipele de experți ale ISU trebuie de acum să stabilească, pe de o parte, dinamica producerii incendiului, dar mai ales cauzele. Așa încât vor fi evaluate atât aparatura medicală, cât și instalația electrică.

Rudele pacienților spun că nu era căldură în saloane, în timp ce autoritățile prezintă altă variantă.

Mihaela Tanase, fiica unei paciente internate la Institutul Matei Balș chiar în clădirea care a ars în incendiul din această dimineață, a declarat pentru G4Media.ro că în urmă cu o săptămână a adus în salonul acesteia o aerotermă, cu acceptul reprezentanților spitalului.

Informația este relevantă pentru că, potrivit primelor informații din anchetă, o primă ipoteză privind cauza incendiului este utilizarea unei aeroterme. Folosirea acestor aparate în saloanele de Terapie Intensivă este extrem de periculoasă, pentru că ele pot duce la apariția unor scurt-circuite, iar oxigenul în abundență generat de aparatele de la ATI favorizează apariția exploziilor și propagarea rapidă a flăcărilor.

„Săptămâna trecută, marți, mama mi-a spus că îi este foarte frig. Am cerut acceptul reprezentnaților spitalului să duc o aerotermă, am primit acceptul și am dus-o”, ne-a spus Mihaela Tănase. Întrebată de reporterul G4Media.ro cine anume i-a dat acceptul, ea spus că nu mai știe ce reprezentant al spitalului.

„Aeroterma a fost folosită, mi-a spus mama mea după ce am dus-o”, a mai spus femeia.

Pacienta a fost internată la etajul 3 al clădirii care a ars după un incendiu de la primul nivel. După incendiu, ea a fost mutată mai întâi la Spitalul Witting și apoi la Spitalul Militar.

Dacă se confirma prezența unei aeroterme într-un salon în care concentrația de oxigen era crescută, administrația spitalului va trebui să explice cine și de ce a permis o asemenea sursă de încălzire și cine și-a asumat din punct de vedere tehnic utilizarea unor astfel de dispozitive.

Fostul manager, profesorul Adrian Streinu Cercel, a declarat că Pavilionul 5 era în stare foarte bună și avea toate instalațiile verificate.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, fost manager Institutul ”Matei Balș”: „A fost refăcută din toate punctele de vedere. Inclusiv din punct de vedere al furnizării cu oxigen”.

La scurt timp după declanșarea anchetei judiciare, patru dintre asistentele aflate de gardă în momentul izbucnirii incendiului în Pavilionul 5 au fost aduse la Poliția Capitalei, Serviciul Omoruri, pentru a fi audiate în calitate de martore. La fel și instalatorul Institutului Matei Balș.

Sursa Foto: Captura video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Camerele video mai lipsea spagarilor cata vreme spitalul functiona ilegal, fara aviz ISU.

 2. Sa nu se prinda spaga pe camera

 3. „Autoritățile continuă ancheta în cazul incendiului de la Institutul „Matei Baleș”, care a cutremurat o țară întreagă, fiind deschis un dosar pentru ucidere din culpă.”….
  Ca la orice tragedie de acest gen, Procurorii incep in forta, cu Dosar de ucidere din culpa, apoi acuzatiile se sting incet-incet si NU mai gasesc in final nici un VINOVAT, nici un RESPONSABIL..
  Dosarul va fi scaldat intr-o lalaiala tipic romaneasca ANI de zile…
  Adica: vinovati sunt mortii, ca au murit…
  Crede careva ca acum va fi altfel?!
  Crede careva ca peste 1 AN Romania va arata altfel la acest capitol?!
  Nici o sansa, nici una, vorbe goale!!!

  • Cu siguranta daca Iohannis, expert in ”curatare totala” a penalilor s-a declarat multumit.

  • Ți-ai găsit unde vor ei, chipurile, să scoată responsabili, taman la Institutul Matei Balș!!
   Or fi având impresia că mai da cineva 2 bani pe vorbele și dosarele lor?!

 4. Anchetatorii sunt aceleasi slugi credincioase SISTEMULUI MAFIOT care conduce aceasta tara si care ii ucide cetatenii pentru ca EI, privilegiatii sa fure in continuare nestingheriti si sa nu fie niciodata pedepsiti.
  Asta se intampla din decembrie 1989, mor nevinovati cu miile pt. ca securistii si urmasii lor sa se imbogateasca si sa-si pastreze privilegiile.
  Presedintele, Parlamentul, institutiile de forta, toti sunt „alesii” SISTEMULUI, lucreaza in folosul SISTEMULUI, chiar daca asta inseamna ca noi amaratii care nu am avut curajul si sansa de a pleca definitiv din aceasta tara, sa murim cu zile, sa fim arsi de vii, sa induram durerei de nesuportat din pricina saraciei, a umilintei, a neputintei!!!!

 5. Costa 🥜 și 2 zile de instalare un sistem video și senzori in camera asistentelor, dar… asta este consecința promovării pe criterii politice a tuturor incompetenților, puși acolo doar să aducă bani găștilor de mafioți care au ocupat structurile statului.

  • Ori desfiinteaza DNA-ul, ori pleaca toti medicii daca se filmeaza spaga.

  • Aha, deci de acolo a pornit focul, mai cati bolnavi au fugit de la psihiatrie. Acum o saptamana era frig, ieri nu prea, deci sistemul centralizat facea oarecum fata, cata vreme sunt in jur de 0 grade e acceptabil. doar mafia vrea sa arunce anatema pe N.D.
   Cel mai probabil nenea care fuma in baie plecase cu butelia de oxigen dupa el, ca altfel nu il gaseau carbonizat, iar de acolo a pornit si mai departe.

 6. Ajuta mult o camera sa aflam ce s-a intamplat … Cam asa s-a intamplat in India , intr-un minut daca nu evacuau cam mureau toti pacientii https://www.youtube.com/watch?v=plg7Cjhkcd4

 7. În saloane nu cred că se poate pentru că se încalcă intimitatea pacienților, dar pe holuri eu spun că e musai!

  • Ce intimitate bai daca face ala o criza si toti dorm?
   Sau se omoara precum ninja? ce umbla pacientu gol prin salon?
   Camere peste tot si sa stearga inregistrarile dupa 24 de ore cand rescrie peste spatiul de stocare plus detectoare de fum la WC ca stim unde fug dependentii de tutun cand intra tremuriciu in ei de o tigare.

   Nu mar mira sa fi pornit totul de la un nebun la o tigare mica.
   Nu ar strica sa intaleze niste amarate de sprinklere sa nu mai avem atatea victime cand se intampla un accident/o neglijenta.
   Daca pica lumina nu au generatoare de urgenta?
   Daca pica caldura centralizata si lumina ce facem? mor degerati pacienti in spitale?

  • Domnul Zuckerberg asculta unde vrea, doamna Kodruza asijderea, si sa ne mai scutiti cu moftul asta la intimitate. O sa punem peste tot camere, ca daca se omoara intre ei cum s-a mai vazut cazuri? Ai si cadavrul, dar ai si filmu Daca face cineva o criza? Coboara camera din tava, salveaza pacientul si elimina criza de personal.

  • Inițial mă gândisem și eu că ar fi utile și în saloane dar nu am fost convins, însă cei doi de mai sus cu „bai” au fost foarte convingători!
   Bravo băieți!

  • Radulescu Marcel – poti pune camere in salon si poti folosi un soft care altereaza calitatea imaginii astfel incat sa obtii niste contururi ale oamenilor/obiectelor de acolo . Respecti intimitatea si ai totusi o evidenta a cui a intrat , cand a intrat , ce a facut si chiar din ce loc a izbucnit un incendiu…

  • @chflorin Ai dreptatte, cercetatorii britanici au obtinut deja un soft care sterge tot ce nu ne convine, toaa coruptia pesedista care este. Daca ia foc ceva, softul de inteligenta artificiala e genial de stinge.

 8. Cum Dreacu’ de nu s-a facut macar o arestare ?

  • Af fost la Judetean Timisoara, noaptes cu dureri, am strigat ca un caine, singur in salon SI NIMENI NU A AUZIT !!!! DEspre ce vorbim ????

 9. Mircea fa-te ca lucrezi…

 10. Am uitat: in spitale si mai ales in sectiile cu pacientii COVID trebue de pus camere video, pe holuri, la intrare, etc, sa se vada cine intra si ce face

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.