G4Media.ro

Anchetă din presa maghiară: Premierul Orbán ar fi achiziționat Euronews, unul dintre…

sursa foto: Facebook/Viktor Orban

Anchetă din presa maghiară: Premierul Orbán ar fi achiziționat Euronews, unul dintre cele mai mari canale de televiziune din Europa

Documente confidențiale publicate de telex.hu (preluate de la Direkt36) dezvăluie că familia premierului ungar Viktor Orbán a finanțat în secret cumpărarea Euronews, unul dintre cele mai mari canale de televiziune din Europa.

Omul de afaceri portughez Pedro Vargas Santos David a fost întâmpinat cu întrebări neliniștitoare atunci când a apărut în fața televiziunii Euronews la începutul anului 2022.

Cu puțin timp înainte, la sfârșitul anului 2021, s-a anunțat că firma lui David urma să cumpere unul dintre cele mai mari canale de știri din Europa, despre care a afirmat că are 145 de milioane de telespectatori pe lună, iar vestea a fost întâmpinată cu îngrijorare de organizațiile și persoanele preocupate de libertatea presei în Europa, atât în interiorul, cât și în afara televiziunii. Motivul alarmei a fost faptul că David era cunoscut ca având legături personale și de afaceri strânse cu guvernul lui Viktor Orbán, care, în ultimii ani, a redus semnificativ jurnalismul independent din Ungaria, construind în același timp o uriașă mașină de propagandă.

David a încercat să calmeze temerile legate de acest lucru în redacția Euronews. Potrivit unei surse familiare cu detaliile întâlnirii de la începutul anului 2022, omul de afaceri de 37 de ani de la acea vreme, care vorbea într-o manieră zâmbitoare și prietenoasă, a spus că pentru el era vorba doar de o investiție de afaceri. El a adăugat că nu era la fel ca tatăl său, Mario David, un politician conservator portughez care se află în relații de prietenie cu Orbán.

Cu toate acestea, David nu a spus personalului Euronews sau jurnaliștilor interesați de acest caz cine a furnizat fondurile pentru afacere. Compania sa a declarat pentru ziarul portughez Expresso în 2021 că nu au existat bani publici în afacere și că nu au existat oameni de afaceri maghiari printre investitori.

Viktor Orbán a încercat, de asemenea, să respingă orice speculație potrivit căreia el sau partidul său ar fi avut vreo legătură cu afacerea. Întrebat la o conferință de presă din decembrie 2021 dacă cercurile Fidesz ar putea fi implicate în achiziția canalului internațional de televiziune, el a spus: „FIDESZ nu are planuri pentru un imperiu mondial, pot să vă spun asta cu siguranță, și nu pot vorbi în numele mediului de afaceri”.

De fapt, însă, cercurile guvernamentale maghiare au avut un rol foarte serios în preluarea companiei. O investigație realizată de Direkt36, împreună cu Expresso și ziarul francez Le Monde, a dezvăluit că o parte semnificativă a tranzacției de 150 de milioane de euro a fost finanțată de statul maghiar și de oficiali guvernamentali.

Documentele obținute de Direkt36 arată că 45 de milioane de euro (17,5 miliarde HUF la cursul de schimb actual) au fost furnizate de un fond de capital de stat maghiar. Este vorba despre o companie numită Széchenyi Funds (SZTA), care făcea parte din Ministerul de Finanțe și care ulterior a fost externalizată către o universitate. Banii au fost plasați într-un fond de investiții numit European Future Media Investment Fund, care în cele din urmă a achiziționat Euronews.

Investigația dezvăluie, de asemenea, că tranzacția a implicat o companie care este un actor important în campaniile de propagandă ale guvernului maghiar. Documentele companiei arată că un investitor în European Future Media Investment Fund a primit un împrumut pe termen lung de 12,5 milioane de euro de la o companie maghiară numită New Land Media. Această companie este deținută de Gyula Balásy, ale cărui companii au primit comenzi în valoare de sute de miliarde de forinți în campaniile de comunicare ale guvernului din ultimii zece ani, potrivit 444. Aceste campanii sunt supervizate de unul dintre cei mai apropiați confidenți ai lui Orbán, Antal Rogán, șeful Biroului prim-ministrului.

Deși surse familiare cu funcționarea internă a Euronews spun că nu există niciun indiciu că noii proprietari intervin în deciziile editoriale, documentele scurse sugerează că achiziția canalului a fost motivată și de obiective politice. De exemplu, într-unul dintre documentele pregătitoare întocmite de personalul SZTA se precizează că printre obiective se numără colaborarea cu universitățile pentru „atenuarea ideologiei de stânga și a prejudecăților/partizanatului”.

Secretarul de presă al lui Orbán a declarat pentru Direkt36 că nu știe nimic despre acest acord. Directorul general al Euronews, Guillaume Dubois, a declarat pentru Le Monde că nu are cunoștință de rolul statului maghiar în această afacere, dar a adăugat că oricum nu avea nevoie să cunoască investitorii. Dubois a mai spus că redacția nu a fost supusă niciunei presiuni pentru a relata din Ungaria.

SZTA nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor cu privire la achiziționarea Euronews. În general, aceștia au declarat că „deciziile de investiții sunt întotdeauna precedate de o analiză atentă și detaliată”. Ei au adăugat că nu vor comenta tranzacții specifice din cauza normelor de confidențialitate. De asemenea, Balásy nu a oferit niciun răspuns substanțial la întrebări specifice, în afară de a spune că „împrumutul pe termen lung este una dintre investițiile pe care le-am considerat utile și profitabile în calitate de om de afaceri”.

Nici Pedro Vargas Santos David și compania sa Alpac Capital nu au răspuns la întrebările jurnaliștilor

În dimineața zilei de 10 februarie 2022, mai mult de o duzină de persoane s-au adunat la sediul SZTA, compania de gestionare a fondurilor Széchenyi, în biroul său din apropierea Pieței Blaha Lujza.

Cu câteva zile mai devreme, această companie se afla în subordinea directă a Ministerului de Finanțe, dar în februarie 2022, guvernul a decis să o transfere Fundației Rudolf Kálmán pentru Universitatea Óbuda. Din punct de vedere tehnic, SZTA nu se mai află sub controlul guvernului, dar legătura rămâne. Mihály Varga a devenit președintele consiliului de administrație al fundației, iar SZTA a continuat să administreze fondurile de investiții în care statul maghiar a investit în mare parte banii. (Varga a părăsit între timp consiliul de administrație, iar angajații săi au declarat acum pentru Direkt36 că ministrul nu are și nu a avut nicio putere de decizie în legătură cu fondurile de capital).

Un astfel de fond, Fondul de Dezvoltare Economică Privată, înființat din banii contribuabililor, a fost discutat în februarie 2022. Pe lângă o parte din personalul SZTA, au fost prezenți patru membri ai consiliului de administrație al societății de administrare, precum și membri ai comitetului de investiții al Fondului de capital privat de dezvoltare economică, inclusiv fostul deputat Fidesz Ferenc Papcsák.

Aceste două organisme erau responsabile pentru a decide cu privire la investițiile care urmau să fie făcute din fondul finanțat de stat. Pe ordinea de zi a reuniunii de astăzi s-a aflat o tranzacție străină majoră: o investiție de 45 de milioane de euro în fondul de capital de risc European Future Media Investments Fund (EFMIF).

Potrivit documentelor obținute de Direkt36, majoritatea participanților la reuniunea care a durat aproape o oră și jumătate au decis să susțină această decizie. Mai întâi, comitetul de investiții, al cărui președinte a fost ales Papcsák în cadrul reuniunii, a decis că „tranzacția propusă se potrivește cu strategia de investiții a Fondului de capital privat pentru dezvoltare economică”, iar apoi consiliul de administrație al SZTA a adoptat, de asemenea, o rezoluție de susținere a tranzacției.

Înainte de luarea deciziei, cele două organisme au primit o prezentare de 64 de pagini, marcată „strict confidențial”, în care erau prezentate detaliile investiției. Documentul, redactat de personalul SZTA, precizează că EFMIF este gestionat de Alpac Capital, condus de Pedro Vargas Santos David și un partener, și că finanțarea de 45 de milioane de euro din partea statului maghiar prin intermediul SZTA va fi folosită pentru a cumpăra Euronews, „unul dintre cele mai importante 4 canale de știri din lume”.

Documentele scurse nu arată cu exactitate cine a inițiat această investiție, dar, potrivit unei surse familiare cu detaliile tranzacției, era clar că era un ordin de top pentru efectuarea acestei investiții.

Alpac ar fi planificat să cheltuiască în total 170 de milioane de euro pentru această achiziție. Din această sumă, 150 de milioane reprezentau prețul de achiziție, iar restul de 20 de milioane erau destinate finanțării Euronews și acoperirii restructurării planificate a acesteia. Potrivit documentelor care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, finanțarea din partea statului maghiar a jucat un rol esențial în acest sens. Jumătate din sumă a reprezentat capitaluri proprii, iar restul urma să fie obținut prin împrumuturi. Cu alte cuvinte, mai mult de jumătate din capitalul propriu de 85 de milioane de euro a fost asigurat de cele 45 de milioane de euro obținute prin intermediul SZTA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cu bani de la Putin sa faca propaganda…

  2. Aș completa datele acestei anchete detailate, cu o referire la amploarea sumelor care sunt cheltuite din banii publici pentru imperiul de propagandă a lui Orban. Ideea de bază este uniformitatea ad literam a ”știrilor”, indiferent în ce parte a țării și din ce medie locală te informezi. Există în acest scop un consorțiu de stat care inglobează cca 600 de medii locale. Lista unor expresii, sintagme cheie ( triggere care au rol de mesaj subliminal – Soros, migranți, stânga de dolari, dictatura din Bruxelles etc ) vine de la centru și sunt gestionate în funcție de mesajul necesar momentului . ”Centrul” este condus de A. Rogan care în prezent conduce și tot ce există ca servicii de informaii. Ei bine, ministerul ”de propagandă” condus de Rogan a cheltuit în 9 ani suma de 1360 miliarde Ft ( 17,7 miliarde lei ) numai pe ”ștriri” și propagandă internă. ( sursa 444.hu )