G4Media.ro

Analizele și investigațiile medicale cu trimitere se vor putea face oriunde în…

Analizele și investigațiile medicale cu trimitere se vor putea face oriunde în țară, din 1 decembrie

Din 1 decembrie, serviciile medicale paraclinice (investigațiile medicale) vor putea fi acordate oriunde în țară, în baza biletului de trimitere, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate. De exemplu, o persoană care locuiește în Iași, al cărei medic de familie are contract cu CJAS Iași, își poate face analize în orice oraș/județ din țară, transmite RFI.

Asigurații pot beneficia de analize de laborator și investigații medicale paraclinice pe întreg teritoriul României, fără a mai condiționa acordarea acestor servicii doar de către furnizorii de servicii medicale paraclinice care se află în relație contractuală cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care se află în contract și medicul care a emis biletul de trimitere.

Astfel, în baza unui bilet de trimitere eliberat de medici aflați în relație contractuală cu oricare dintre casele de asigurări de sănătate, asiguratul poate beneficia de investigații paraclinice la orice furnizor din țară, transmite CNAS.

Ca urmare, furnizorii de servicii paraclinice care au încheiate două contracte, respectiv cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială își au sediul lucrativ, filiale sau puncte de lucru înregistrate și autorizate, dar și cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, vor rămâne în relație contractuală cu o singură casă de asigurări de sănătate pentru care vor opta.

Va fi redusă astfel birocrația din sistem, prin eliminarea evidențelor distincte și a raportărilor lunare ale serviciilor prestate către cele două case de asigurări cu care aveau încheiate contracte.

„Această reglementare este necesară pentru a facilita accesul asiguraților la investigațiile paraclinice recomandate de medicii specialiști. Sperăm ca în scurt timp să asigurăm același regim de utilizare și pentru prescripțiile medicale, astfel încât medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul țării. Acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcționa fără sincope”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Vă reamintim că printre documentele a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 31 decembrie 2020 se numără și biletele de trimitere pentru specialitățile paraclinice, iar pentru trimestrul IV al acestui an, fondurile alocate pentru investigații paraclinice au fost suplimentate cu 63,7 milioane lei.

De asemenea, pentru a facilita accesul la servicii medicale paraclinice acordate în ambulatoriul de specialitate necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice și boli cerebrovasculare, conform HG nr. 820/2020 din 1 octombrie 2020, a fost reglementată decontarea acestor investigații la nivelul valorii realizate.

Investigațiile paraclinice sunt recomandate de către medicul specialist pentru diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni. Medicul poate decide, după caz, realizarea investigațiilor în regim de urgență sau emiterea unui bilet de trimitere în baza căruia pacientul se va adresa unui furnizor de servicii medicale paraclinice.

Sursa: RFI/ Autor: Mirela Dădăcuș

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. retete in schimb nu e voie din alta parte !

 2. E de sperat ca sunt funcționale.
  Dar rețetele dau bătaie de cap cetățenilor.
  Mari!
  Poate pana la începutul campaniei electorale din 2024 sa se poate!

 3. Cand va iesi la suprafata sifonarea centrelor de recoltare si prelucrare a analizelor care au contracte CNAS …
  Citez … aveti bilet de trimitere ? Da … super … dar una dintre aceste analize nu este gratuita … ok … o voi plati … super … ce cost are ? … 21lei … aaa … ok …
  Socotiti 50de persoane x 21lei /zi … x5zile … x4 saptamani … x 50de saptamani (4saptamani le am scazut )
  Faceti o investigatie ! Si veti observa mafia celor
  ” 21de lei „(care de fapt sunt gratuiti)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.