G4Media.ro

Analiza restricțiilor adoptate de Guvern: Ce stă în picioare, ce măsuri sunt…

Analiza restricțiilor adoptate de Guvern: Ce stă în picioare, ce măsuri sunt insuficiente și ce mai trebuia făcut

Guvernul României a adoptat, vineri, prin hotărârea nr.91 din 22.10.2021, o serie de măsuri restrictive, care sunt absolut necesare, dar care mi se par insuficiente în contextul actual. Aceste restricții vor intra în vigoare începând de luni. Vom analiza în rândurile de mai jos fiecare prevedere în parte.

În articolul 1 se vorbește de interzicerea circulației pe timp de noapte intre 22.00 si 05.00 cu unele excepții cum ar fi îngrijirea copiilor, asistență medicală, interes de serviciu, persoanele vaccinate.

O altă excepție, greu de înțeles, este cea a persoanelor aflate in tranzit. Toate excepțiile trebuie justificate sau prin certificatul de vaccinare, sau printr-o declarație pe propria răspundere.

Greu de înțeles de ce aceste măsuri nu sunt luate pentru TOATĂ ziua. Dificil de înțeles iarăși de ce persoanele se pot afla în tranzit, pot circula cu trenul, autocarul sau avionul, când ar trebui ca toate deplasările ne-esențiale să fie interzise pentru următoarele patru săptămâni, până când se micșorează presiunea asupra spitalelor.

Să ne amintim ce a făcut Franța in luna Martie, când populația nu era încă vaccinată si când încă nu era răspândită varianta Delta, cu mult mai contagioasă. Franța a interzis atunci toate deplasările neesențiale la mai mult de 10 km de casă! Cu excepții desigur.

Repet, nu era răspândită atunci varianta Delta, era o presiune mare pe spitale, dar nu era situația de catastrofă in care se află România acum.

În articolul 2 se interzic activitățile de comerț și prestări de servicii, se închid restaurantele, se interzic activitățile si evenimentele organizate de instituții, operatori economici sau persoane fizice intre orele 21.00-05.00.

În timpul zilei restaurantele pot fi deschise cu capacitatea de 50%, iar muzeele, cinematografele, sălile de sport, locurile de joacă pentru copii vor funcționa cu o capacitate de 30%. Întrebarea este iarăși: cine va controla aceste restricții?

Vor fi aplicate sancțiuni severe care să meargă până la închiderea administrativă a localurilor care nu respectă măsurile in vigoare? Pot copiii să stea la distanță în locurile de joacă? Nu era mai logică închiderea acestor locații pentru o scurtă perioadă de timp?

Sursa Foto: Arhiva Personală/ Radu Lupescu

În articolul 3 se vorbește despre închiderea barurilor, discotecilor, cluburilor, interzicerea evenimentelor private cum ar fi nunți sau botezuri, interzicerea conferințelor. Competițiile sportive vor avea loc fără spectatori.

Slujbele religioase si rugăciunile pot avea loc, dar cu purtarea măștii in mod corespunzător si cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană. Manifestațiile și mitingurile sunt permise pentru persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală în urmă cu 15-180 de zile.

Întrebarea este cine va controla toate persoanele de la un miting sau pe cele aflate în biserici? Suntem noi suficient de educați si respectuoși cu legea pentru a înțelege, măcar in ceasul al doisprezecelea, importanța acestor măsuri necesare si tranzitorii?

Nu este păcat că nu ne-am vaccinat, acum când vedem că în țările unde campania de vaccinare a mers foarte bine viața merge înainte aproape normal? Nu este păcat că în Franta, Germania, bisericile sunt pline, se pot face nunți, botezuri și în Romania nu? Că nu putem merge la un spectacol sau la un meci de fotbal in România?

Duminica trecută am fost la un meci in Strasbourg împreună cu alți 25 de mii de oameni: ne-au controlat certificatul sanitar, am purtat masca si am putut cânta, susține echipa locală de fotbal ca într-o zi normală, ca înainte de pandemie.

În articolul 4 se propune ca accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în următoarele 30 de zile, precum și accesul în centrele comerciale, în unități de cazare, restaurante, cafenele etc să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală. Aceste măsuri sunt absolut necesare, dar ar fi putut fi luate în vară sau imediat ce începea sa crească presiunea asupra spitalelor.

În articolul 5 se preconizează telemunca in proporție de 50%, iar acolo unde nu este posibil, se lucrează în schimburi cu măsurile de rigoare. Nu înțeleg de ce nu trecem, pentru 30 de zile, la 100% telemuncă. Repet, situația este catastrofală în spitale, măsurile trebuie să fie luate in consecință.

Articolul 6 prevede accesul în instituții publice, regii, operatori economici privați cu peste 50 de angajați se va face doar pe baza certificatului sau pentru cei trecuți prin boală în urmă cu 15-180 zile. Pentru ceilalți, vor fi amenajate ghișee în exterior sau totul se va face online. Sunt măsuri necesare și binevenite.

În articolele 7 si 8 se vorbește despre vacanța școlarilor de 2 săptămâni, de trecerea online a cursurilor universitare si despre suspendarea activităților cu prezenta fizică a preșcolarilor, suspendarea activităților de home-schooling. Toate acesta sunt necesare.

În articolul 9 se vorbește despre obligativitatea purtării măștii in interior si in exterior, măsură necesară, dar extrem de târzie. Amintesc aici că in Franta, unde incidența este la ora actuala sub 1 la mie, masca este demult obligatorie in transporturi, in magazine etc

În rezumat, măsurile preconizate sunt binevenite, chiar daca sunt tardive și unele insuficiente. Dar aceste măsuri, care ar merge probabil foarte bine in Germania, Suedia sau chiar Franța, sunt oare adaptate poporului nostru latin căruia îi place să “se descurce” cu legea, cu preconizările, cu restricțiile?

Această caracteristică națională care ne-a permis de-a lungul timpului să ieșim din situații dificile riscă să se întoarcă împotriva noastră dacă nu înțelegem acum importanța vaccinării si a respectării restricțiilor.

Suntem intr-o situație critică din cauza faptului că am pierdut șansa campaniei de vaccinare și nu am reușit să evităm acest val al pandemiei. Știți proverbul cu “nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard”?

Nu era mai bine să înțelegem că riscul imediat al acestei pandemii este mult mai mare decât riscul ipotetic legat de vaccin? Nu era mai bine să ne asumăm riscul ipotetic al unui efect secundar rarisim al vaccinului și să ne luăm viața înapoi decât să ne asumăm riscul unui val uriaș care provoacă mii de morți la ora actuală?

La finalul acestei analize, trăiesc un sentiment profund de dezamăgire și tristețe. Îmi plânge sufletul când văd miile de vieți curmate inutil. Miile de familii distruse de această pandemie din cauza lipsei de anticipare, din cauză că nu am știut să reducem la tăcere vocile celor care au înșelat și manipulat un întreg popor cu teorii anti-vaccinare.

Dar totul nu este pierdut. Mii de vieți pot fi încă salvate dacă organizăm solidaritatea națională, dacă inițiem o colaborare dintre spitalele de stat și spitale private, dacă organizăm un lanț de transferuri zilnice de pacienți în stare gravă către spitalele din țări limitrofe, dacă repartizăm medicii, rezidenții, asistentele din spitale care nu au Covid către secțiile unde medicii și asistentele sunt epuizați, dacă ne vaccinăm rapid.

Nota redacției: Medicul Radu Lupescu este președintele comunității medicale din Clinica Rhéna din Strasbourg. A participat la coordonarea regională Covid in Alsacia. Radu Lupescu a primit, luni, la Paris, de la ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, Ordinul Național al Meritului, care îi fusese conferit de președintele Emmanuel Macron pentru lupta împotriva pandemiei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

53 comentarii

 1. Libertatea e mai importantă decât sănătatea.
  Iar purtatul măștii pe stradă este o prostie fără nicio logică epidemiologică.

  Evident, nimeni normal la cap nu va respecta măsurile. Pentru că sunt inutile, imorale, iliberale și, foarte important, ilegale.

  Poveștile acestui doftor cu „viața aproape normală” sunt ridicole. Apartheid-ul sanitar și masca pe stadion nu sunt normale – ci reprezintă un motiv de revoltă.

  Trebuie să cadă acest Regim ilegitim.

  Ne vedem în instanță și la proteste.

  • stai jos, 4!

  • Asa, tu zici ca masurile nu sunt bune…
   Poti propune tu altele mai bune?!?

  • Masuri mai bune? Respectarea regulilor elementare de igiena, domnilor! Daca esti racit, nu te plimbi prin magazine. Cand tusesti pui mana la gura. Te speli cat mai des pe maini. Magazinele sa dea drumul la ventilatoare, nu sa economiseasca curentul. Nu mananci in magazin, nu mananci fructe si legume nespalate etc.
   Dar romanul este in marea lui majoritate un mizerabil care nu poate sa inteleaga lucruri simple. Acum, in pandemie, tusesc in magazin cu masca sub nas, baga in gura boabe de struguri, se pupa pe obraz cand se intalnesc etc.
   Medicii sa-si faca treaba sa linisteasca populatia nu sa-i sperie de le e frica sa mearga la doctor si ajung cand e prea tarziu.
   De aia avem multi morti, nu din cauza nevaccinatilor.

  • Propun eu: statul sa importe medicamentele pentru tratament asa cum se face in spitale, nu sa tina bolnavii in spital fara tratament, sa le dea infectii monozomiale ca sa ajunga la ati, apoi sa le opreasca oxigenul ca la targu carbunesti.
   Restrictiile sunt fara sens si fara logica.

  • Incheierea articolului, după părerea, mea e incompletă. Ar mai trebui completat: asigurarea de medicamente în spitale, folosirea tratamentelor anricovid ce se folosesc in celelalte țări,. Aceste două măsuri chiar pot face diferența privind eliberarea presiunii pe spitale. Și ar mai fi o măsură….incetarea obligativității vaccinării, a îndemnurilor agresive de vaccinare, fără explicații clare stiințifice , fără asumarea producătorului vaccinului sau a statului de eventualele efecte negative ale serului pe termen mediu/ lung. -APROVIZIONAREA SPITALELOR/FARMACIILOR CU MEDICAMENTE PT TRATAREA ACESTEI BOLI- asta ar fi urgența . Zi plăcută tuturor!

  • ATENTIE!

   Acest articol se refera probabil la proiectul de hotarare care a circulat pe net inainte de publicare in MO.

   Ceea ce s-a publicat difera substantial:

   cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/10/Monitorul-Oficial-Partea-I-nr.-1013-1.pdf

   Mai exact, nu exista obligatia prezentarii certificatului la intrarea in magazine (cel putin eu nu am gasit asa ceva acolo, sau e foarte interpretabil). De asemenea, nu e prevazuta inchiderea scolilor.

  • Iata aici o sinteza a masurilor cu adevarat dispuse (nu alea vehiculate de presa si culese direct din gura marelui manip.ulator Arafat):

   vedemjust.ro/reguli-25-oct-2021/

   Pe langa cele pe care le-am semnalat anterior (certificatul NU devine obligatoriu in magazine si NU toate scolile se inchid – prin OM doar cele de stat au fost inchise 2 saptamani) mai este si faptul ca:

   Nici MASCA NU devine obligatorie in exterior!

 2. Bai tampalaga, tu ai scris articolul asta ba legebetistule? Morții ma tii de libidinos

 3. foarte frumos, dar niciun cuvant despre ilegalitatea crasa a hotararii de guvern emisa de un guvern interimar care nu are aceasta atributie? urmatoarea actiune a acestui guvern interimar va fi un OUG la plezeneala publicat in monitorul oficial si nu va cracni nimeni?! asta pe langa imposibilitatea legiferarii acestor restrictii prin hotarare de guvern, un act administrativ care nu are posibilitatea de a legifera ingradirea de drepturi si libertati! ca oamenii trebuie sa se vaccineze, de acord, dar daca unii care incalca constitutia la vedere ne cer sa le respectam legile si parerile, macar sa le emita corespunzator!

  • Unii dintre voi sunteți chiar duși cu capul. Un Guvern interimar nu poate face proiect de lege și da Ordonanțe de Urgenta. In schimb, poate da Hotărâri de Guvern. HG prin care trebuie sa administreze țara. Prin HG se pot rectifica bugetul țării. Imi spui altfel, ce ar trebui sa facă un Guvern interimar, sa nu facă nimic, chiar dacă situația ar tine 6 luni?

  • @radu – ai auzit de Constitutie? Acolo scrie negru pe alb ca drepturile si LIBERTATILE se pot ingradi DOAR prin lege, deci NU prin HG! Pricepi sau iti desenez?

  • hotararea de guvern nu poate restrictiona drepturi si libertati, macar atat sa va duca mintea de penelepre, ca sa nu mai zic de interimat ca aici e prea mult, intrati in fibrilatii. deci, desi este publicata in monitorul oficial si produce efecte, ea este practic NULA si orice decizie a autoritatilor bazate pe acest HG va fi declarata nula in orice instanta, deci este o frectie juridica la picior de lemn, tipica USL-inosilor fara respect pentru LEGE si CONSTITUTIE!

  • „Este necesar ca un guvern interimar sa poata promova acte normative cu forta juridica de lege” in cazul producerii unor evenimente ale caror efecte nu pot fi inlaturate decat prin masuri stabilite in regim de urgenta .

  • Decizii se pot da oricate, se pot publica si in monitorul oficial, dar ele pot fi neconstitutionale la greu cum e si asta. Adica oricine va contesta eventualele procese verbale, sanctiuni etc bazate pe acest HG va reusi sa le anuleze.

  • Fara tratament nu se face nimic. Spitalele vor fi coplesite. Testare, tratament iar ptr masochisti – ”vaccin”.

  • Mapa, ceea ce spui tu nu e in vigoare. Exceptia de care spui tu a fost respinsa…

 4. Parlitul asta e unul din slugoii preferați ai lui macron. Ba 💩, guvernul e ilegitim și poate sa-și bage hg ul in kur. O sa fac colecție de procese verbale dar ma îndoiesc ca o sa le scrie cineva.

  • Nu o sa faci nimic trollache. Zero. Esti viteaz doar in spatele tastaturii.
   Nici eu nu sunt de acord cu o buna parte din aceste masuri dar nu jignesc gratuit experti in domeniu si nu ma dau rotund legat de ce dur as fi daca ma opreste poliția.

  • @Tree fitty
   De acord ca jignirile nu ajuta la nimic, numai ca Dl. doctor Lupescu este medic ATI nu epidemiolog , așadar nu este de specialitate cum nu este nici un ginecolog sau un oftalmolog.

 5. Sa te chisam in barba aia de spurcat

 6. Alege masca ! Nu alege sacul negru!

  • Corect. Dar alege să gândești cu propriul creier, nu cu alte creiere. Nu-ți spăla creierul…prea des

  • Corect. Dar vezi ca si asta cu „gandeste cu propriul creier” a ajuns o lozica. E o vorba, nu mai are continut. E treaba complicata ca sa ajungi sa gandesti cu propriul creier, trebuie intai sa „vizitezi” multe alte creiere – carti -, sa ai norocul sa intalnesti oameni intelepti- rar, trebuie sa ai si ceva materie cenusie cu care sa gandesti cele citite, gandire critica samd. Multi indivizi „cititi” si din carti vor lua doar rezonante cu ei insisi, adica citesc fara sa le fie de folos, si sunt multi d’astia unii poate chiar profesori universitari.
   Toti astia vor fi victime si la mila celor care vor „gandi” pentru ei dar care vor avea mare grija sa-i faca sa creada ca gandurile le apartin – manipulatorii.
   Din pacate sunt indivizi pe care doar creierul lor n-o sa-i ajute prea mult, fie ca nu sunt educati, fie ca nu sunt echipati, fie ca sunt prea plini de ei si nu mai incape nimic altceva… Numarul tuturor acestor potentiale victime ale manipularii se vede acum clar. Si ca un pattern situatia se confirma si in prietena, si partenera noastra cand e vorba de codasi, Bulgaria. Cei ce vor „sa faca treaba” la alegeri acum isi vad si culeg potentialele victime.

 7. Nu. Nu iar telemuncă pentru toată lumea, nu iar afaceri bușite, oameni în șomaj, disperare. E o aberație de propunere. Pentru ce ne-am vaccinat? Pentru ce am suportat două luni închiși în case în 2020? Nu vedeți că cei care mor își asumă? Știu oameni care nu se vaccinează și spun că dacă sunt chemați, asta e. Nu accept să risc să-mi pierd serviciul sau să-mi scadă iar salariul pentru că lor le convine să moară! Lăsați-ne să trăim și pe ei lăsați-i să moară dacă așa vor și refuză și vaccin și orice. Nu vreau să mai sufăr pentru toți inconștienții.

 8. Pe cat puneti domnu reporter pariu ca daca dumneavoastra cu cei din redactie vreti sa faceti protest i duceti 101 persoane sunteti instn amendati in timp ce Simion si Sosoaca poate aduce si 2000 habauci de data asta si jandarmeria se vace ca nu ii vede? Indreazniti sa faceti experimentu?

 9. Pe cat puneti domnu reporter pariu ca daca dumneavoastra cu cei din redactie vreti sa faceti protest si aduceti 101 persoane sunteti instant amendati in timp ce Simion si Sosoaca poate aduce si 20000 habauci de data asta si jandarmeria se face ca nu ii vede? Indreazniti sa faceti experimentu?

  • Înțeleg că dl. Radu Lupescu nu locuiește în România. Pentru informarea dumnealui, aș dori să precizez următoarele : pot fi persoane în tranzit deoarece merg în delegație, nu toată lumea poate face telemunca. Nu știu cum poate un șofer să conducă mașina la domiciliu sau un brutar să facă pâine acasă. Pe de altă parte, masca este obligatorie în România și când persoana este singură pe stradă sau în parc. Îmi pare rău, dar sunteți departe de realitatea din țară. Vi se pare corect ca un stat să organizeze loterie săptămânală pentru vaccinați în timp ce se plânge că nu sunt bani pentru medicamente?! Sunt mult mai multe de spus.

 10. Pe cat puneti domnu reporter pariu ca daca dumneavoastra cu cei din redactie vreti sa faceti protest si aduceti 101 persoane sunteti instant amendati in timp ce Simion si Sosoaca poate aduce si 2000 habauci de data asta si jandarmeria se vace ca nu ii vede? Indreazniti sa faceti experimentu?

 11. G4 mai usor cu cenzura. Ce facem cu instantele de judecata?

 12. Statul roman ar trebui sa faca tot posibilul sa vaccineze categoriile la risc (vârstnici, boli cronice), „fortat” sau de buna-voie, acești oameni umplu ATI-urile.
  Oamenii in varsta nu dau buzna la mall , probabil ca nici nu au unul in apropiere. Dar umplu bisericile si aici trebuia impus certificat verde, chiar dacă se încalcă libertatea religioasa (oricum se incalca si alte liberați, asa ca nu prea mai contează).

  • As incepe cu meciul: cu masca, exact ca inainte de pandemie? Gresit! Nu exista masca.
   Transfer in strainatate pt cei in stare grava? Majoritatea mor pe drum. Bani si timp aruncate pe geam.
   Doar cei vaccinati merita ajutor si cheltuieli.
   Masuri slabe si unele aberante. Inchidem dupa ora 10, ok. Dar a facut cineva o analiza sa se vada cine moare? Tinerii din cluburi? Ar fi bine sa se duca o parte, dar nu ei crapa. Ci aia batrani si bolnavi. Poate multi de la tara. Aia au fost in cluburi si restaurante?
   Mai face cineva vreo ancheta epidemiologica? Hai sa vdm cum se imbolnavesc astia. Poate in transportul in comun, in piata, in policlinici.

  • Da, batranii merg in cluburi si restaurante la botezuri, nunti si onomastici unde se strang sute de persoane, uneori chiar si mii!

 13. NIMIC despre faptul ca aceste masuri in Franta, Belgia si unde ai mai fost tu au fost luate prin LEGE si nu prin HG??? masurile NECESARE trebuie sa respecte CONSTITUTIA si drepturile noastre de cetateni LIBERI. Ceea ce face acum guvernul e o incalcarea a statului de drept!

 14. Hotărârea aia de Guvern este vax albina, ilegală pentru că restrânge drepturi si libertăți fundamentale care nu se poate face constitutional DECÂT prin lege, deci HG este inoperanta, zero!
  Este scoasă doar să mai sperie analfabeții funcțional!

 15. Salut initiativa G4 de a publica un articol scris de o somitate in domeniu, medicul Radu Lupescu.
  Intr-o lume ideala ar fi trebuit sa fie ministrul Sanatatii, asa cum se vorbea prin decembrie 2020.
  In lumea reala e mai bine ca nu s-a intamplat asta, ar fi avut cam aceeasi soarta cu Andreea Moldovan la orice incercare de a aplica aceleasi masuri ca in Europa de Vest sau de a crea criterii transparente.

  Raspunsul la intrebarile retorice din articol este evident. Nimeni nu va controla ca acele masuri sunt puse in practica. Nici o sansa legat de orice intalniri religioase. Politia va fi doar la vânat de amenzi de la oamenii care merg singuri pe strada.
  Catastrofa umanitara nu se va stinge decat odata cu infectarea unui numar suficient de persoane care sa rupa lanțul transmisiei, probabil pe la 7 milioane.
  E bine ca oamenii au inceput sa se vaccineze. Ne va ajuta la anul.

  • Excelent comentariu. Din păcate putine așa acest gen, putine lucide si cu vedere de ansamblu.

   Doar agresivitate, focus pe o mică porțiune si reactivitate ca atare.
   Și in general comentariile au efect ca melodiile din mainstream … click algoritm si cam atât – marea masa tot cu usturoiul si educație digitală ca aia financiară

 16. domnul dr. Lupescu ,, somitatea in domeniu”, isi sterge deocamdata premiile obtinute , de praf , noi romanii , aprindem lumanari, de sfaturi tardive si nepotrivite suntem satui!,
  Daca ajungi la vaccin te intreaba o asistenta sau ce o fi , cu ce preferi sa te vaccinezi? cu PFIZER sau MODERNA? ca si cum avem toti cunostinte medicale si putem alege in functie de varsta , boli , sex , si efecte adverse! , paraca ne arata o vitrina cu prajituri si sa alegem pe cea cu frisca sau cu ciocolata! Dar cum zice dom presedinte asmutit de guvernul medical,, acceptati sa va vacinati odata! si as adauga eu,, divergentilor”!

 17. Dar voi cine plm sunteți mă să analizați ce mai trebuia făcut? Deontologi de carton!

  De aia nu mai funcționează absolut nimic în statul ăsta eșuat…Toată lumea e specialistă și știe mai bine decât oricine, orice!

  Îmi e scârbă!

  • Ți-e, sau ești? Sunt bune aceste discuții, pot apărea și indicații/păreri excelente chiar de unde nu te aștepți. O părere din 20, dacă e bună, atunci chiar nu sunt degeaba aceste expuneri de idei. Zi plăcută!

 18. Dar ce, s-au terminat panicații locali, sau ăștia din Franța au mai mult ștaif?

 19. De acord cu aproape tot ce e scris in articol, mai putin ca romanii se comporta ca un popor latin. Nu, romanii au un comportament de popor balcanic, unde smechereala e considerata o virtute. De aceea se dau masuri, si nimeni nu le respecta. De aceea orice masura, indiferent de timp si domeniu, este plina de exceptii. De aceea, orice aspect mai sensibil este legiferat utilizand sintagma „de regula”, care inseamna ca de fapt asa ar trebui sa fie, dar poate fi cum vrea fiecare sa aplice. Asta e balcanism pur, originea latina n-are a face

 20. Cum pot primi certificatul verde, dacă am trecut prin boală dar nu am știut. Am făcut testul de anticorpi și am de câteva ori mai mult. Testul de anticorpi nu este luat în calcul.

 21. Vad ca sunteți meticulos. Lucrați pe puncte. Argumentele sunt în schimb de toată jena, ori lipsesc. Vezi punctele 1, 2 sau respectiv 7.
  Creierul nu se spala cu săpun, ci cu idei.

 22. ATENTIE!

  Acest articol se refera la proiectul de hotarare care a circulat pe net inainte de publicare in MO.

  Ceea ce s-a publicat difera substantial:

  cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/10/Monitorul-Oficial-Partea-I-nr.-1013-1.pdf

  Mai exact, nu exista obligatia prezentarii certificatului la intrarea in magazine (cel putin eu nu am gasit asa ceva acolo, sau e foarte interpretabil). De asemenea, nu e prevazuta inchiderea scolilor.

 23. Ma intreb oare voi chair credeti ca lumea va mai fi ca inainte? Adresez aecst mesaj in special acelora care se cred inteligentii pamantului si salvatorii planeti. Cand oameni politici din toata lumea va spun la unisos ca urmeaza marea resetare si noua normalitate voi ce nu ati inteles din asta? Chiar credeti ca va mai fi lumea la fel duoa ce se termina pandemia , daca se va terimina vreodata? Nici nu sa terminat valul 4 si Domnul Arahat vorbedte deja de valul 5. Ce nu ati ingeles? Pandemia a fost creata penttu vaccon si nu vaccinul pentru pandemie. Pana nu o sa ne umfle astia fundul de vaccinuri si nu o sa fic ca niste zombii nu o sa se termine nimic. Ei o repeta intruna ca trebuie sa fim vaccinati 70% nu ca trebuie sa scapam de pandemi prin construirea de spitale prin i tratament si prin alte metode pentru ca nu asta se doreste. Domnul Presedinte tocmai a fost un vizita in Germani si a fost luat zdravam de urechi ca Romania a ramas in urma cu planul diabolic la care suntem supusi. Si ce sa vezi pedeapsa gata inchidem tot Romani treceti la colt ca ati fost nescultatori si obraznici ca va permiteti sa va opuneti noii ordini mondiale. Asrazi se da vina pe cei nevacvinati pentru catastrofa sanitara la care a contribuit clasa politica? Cine a inchis spitalele pe vremea lui Basica cine e de vina ca ne-au plecat toti medicii buni din tara, cine e de vina ca la Colectiv au murit copii nevinovati din cauza infectiilor din spitale si adezinfectantilor indoiti cu apa? Cine e de vina ca ne ard spitalele? Cine e de vina ca nu sunt bani la buget pentru spitale si mendicamente desi Romania are cea mai mare datorie externa din istoria ei pe care o va plati copiii si nepotii nostri? Cine e nevaccinat nu crede in pandemie deci doarme linistit. Cine e vaccinat crede ca e protejat 100% cum i-a spus lui Domnul Arahat. Deci dece va scoateti ochii unii la altii nu vediti ca in timp ce ei va dezbina isi muata oamenii de la un minister la altul si isi bat joc de voi? Dormi linistit Romanica si nu uita. CORUPTIA UCIDE.

  • Nimeni nu a spus ca cel mai important inamic al oricarui virus este imunitatea….daca ai imunitatea scazuta/slaba etc. si te vaccinezi este egal cu zero….americanii au scos pe piata ceva „tratamente” care cica iti intaresc imunitatea….la noi singurul slogan e : vaccineza-te….chiar daca risti sa mori…..😏

 24. Vorbim in gol. In acel document sunt doar propuneri. Cititi cu atentie toate articolele,si veti vedea ca toate incep cu „se propune”. Nu exista nicio obligativitate. In plus, la tv cand au prezentat masurile, crainicii spuneau subtire, din varful buzelor, sa nu se auda tare „luate de guvernul demis”. Ce naiba…chiar nimeni nu vede si nu aude?