G4Media.ro

Analiză: Experții militari ucraineni explică eșecul de până acum al rușilor: ”Aplică…

Sursa foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Analiză: Experții militari ucraineni explică eșecul de până acum al rușilor: ”Aplică tactici vechi, sovietice” / ”S-a știut ora și locurile în care vor ataca” / ”Coloanele de tancuri merg în marș, par să stea în coadă, la dispoziția noastră”

Doi experți militari ucraineni, șeful programelor militare al Centrului de Studii Globale „Strategia XXI”, Pavlo Lakiychuk și Oleg Zhdanov, colonel în rezervă, au vorbit în presa ucraineană despre felul în care s-au desfășurat primele zile de după invazia Rusiei în Ucraina.

Oleg Zhdanov susține că Rusia a trebuit să construiască un alt plan de invadare a Ucrainei, după ce au ratat obiectivele pe care și le-au propus inițial în primele 48 de ore, informează Ukrinform.

Rușii, afirmă el, se așteptau să aibă negocieri cu Ucraina, pe poziții de forță, după primele 48 de ore.

”Noi a trebuit să facem față presiunii. Un număr foarte mare de trupe venind din patru direcții au intrat pe teritoriul nostru. Acesta este singurul lucru care a fost pentru noi, să zicem, nu atât de neașteptat, cât de dificil. Dacă ne prindeau pe neașteptate, credeți-mă, situația ar fi mult diferită. Totuși, i-am așteptat și i-am întâlnit cu demnitate”, spune el.

Expertul militar susține că se știa ora atacului și locurile ce urmau să fie lovite de rachetele rusești.

”Prin urmare, avioanele noastre de luptă nu au fost avariate. Tehnica militară nu era pe aerodromuri când au lovit cu rachete”, spune Oleg Zhdanov.

Singurul lucru care i-a luat prin surprindere pe ucraineni a fost faptul că nu se așteptau la un atac masiv venit din Belarus, susține șeful programelor militare al Centrului de Studii Globale „Strategia XXI”, Pavlo Lakiychuk.

„Am subestimat cu adevărat direcția belarusă. Acest lucru se datorează a doi factori. În primul rând, Belarus nu este Rusia, un stat formal independent, care nu este în război cu noi. Nu știam că bielorușii sunt gata să-și păteze mâinile cu sânge pentru a-i îndeplini capriciile lui Putin, dar  se dovedește că sunt pregătiți. În al doilea rând, rușii au ales să atace în teritoriul Rezervației de Radiații și Ecologice Chornobîl. Ea nu trebuia deranjată în niciun caz! Acesta este un pericol nu numai pentru noi și pentru belaruși, ci pentru toată lumea. Strategilor de la Kremlin nu le pasă, însă. Și acei militari din tancurile care au trecut prin pădurile radioactive cu echipamente grele, dacă nu ard curând în măruntaiele lor, vor muri în agonie mai târziu. Aceasta este legea naturii și a karmei”, explică Oleg Zhdanov.

Fostul militar susține că armata ucraineană a reușit din prima zi să rupă complet „planul general” al invaziei.

”Evident, calculul lor a fost de așa natură, încât să stăm la masa negocierilor după prima sau a doua zi. Dar când am rămas pe poziții în Donbas, inamicul și-a dat seama că atacul său a fost copleșit, că nu are succes”, a spus expertul.

El spune că se produce în continuare o greșeală tactică din partea rușilor, de care profită ucrainenii.

„Cât despre tancuri… Da, toate aceste forțe vin la noi din Nord, adică din Belarus. Merg la destinație în coloane de marș, sunt concentrate într-un singur loc. De aceea avem atât de multe tancuri și transportoare blindate de trupe ruse distruse. Ei se apropie de Hostomel și stau în coloane de marș, nu se pot desfășura în ordine de luptă, nu există nicio modalitate de a face asta. Și par să stea la coadă la poziția noastră”, a spus domnul Jdanov.

Consideră că în lipsa unui alt plan, Ucraina va reuși să absoarbă toate atacurile rusești.

„Lucrăm ca o mașină mare pentru a elimina forțele inamice. Și sarcina noastră este ca armata noastră să poată măcina din timp această invazie. Unele grupări ruse care străpung apărarea noastră, cum ar fi orașul Bucha (regiunea Kiev), sunt apoi distruse pentru că sunt dislocate de forțele principale. Avem grijă de asta: undeva vom arunca podul în aer, undeva artileria noastră va lucra cu un baraj de foc. Și grupurile avansate, care încă reușesc să pătrundă, le distrugem separat, nu reprezintă o mare amenințare „, a spus expertul.

Analiștii militari susțin că pe termen mediu o problemă pentru armata ucraineană este reprezentată de agenții de sabotaj sau de spionii ruși trimiși cu mult timp înaintea invaziei în această țară.

”Astfel de operațiuni includ operațiuni timpurii de <amenajarea teritoriului>, recrutarea și trimiterea de agenți și grupuri de sabotaj și recunoaștere, care urmează să se <deschidă> în momentul X. <Conservele> sunt extrem de greu de detectat. Cred că avem prea multe printre noi, este nerealist să prindem pe toată lumea”, susține Pavlo Lakiychuk.

Oleg Zhdanov consideră că o mare parte dintre aceștia sunt ascunși sub haină monahală.

„Nucleul organizațional al rețelei de informații a fost într-adevăr adus cu mult timp în urmă, restul sunt deja recrutați aici”, susține acesta.

El subliniază că această problemă trebuie ridicată de urgență în fața Statului Major.

„Din păcate, omitem un lucru foarte important: există o rețea mare în toată țara. Mai ales acolo unde sunt mănăstiri. Eu însumi am văzut pe timp de pace că astfel de indivizi merg acolo. Sunt îmbrăcați precum călugării, dar din anumite motive au cizme și centuri de armată. Este necesar să acordăm atenție acestui subiect. Serviciul de informații trebuie să verifice toate aceste locuri, să verifice toate actele acestor persoane. Pentru că aceasta este o pepinieră, pentru că acolo cred că sunt arme importate de mult timp și muniție. Iar oamenii care ies de acolo pot forma grupuri de recunoaștere și sabotaj”, susține el.

„Trebuie urgent să preluăm controlul asupra tuturor bisericilor rusești din Ucraina. Pot exista mijloace de colectare și prelucrare a informațiilor, stocare”, a conchis Oleg Zhdanov.

Sursa foto: Facebook / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. jos palaria! ucrainienii au tipi cerebrali, competenti la conducerea armatei.
  pacat ca au delasat granita cu bielorusia.
  acolo se anuntasera „exercitii militare comune”. crystal clear. o bresa care a costat multe vieti omenesti.
  acum sunt sigur ca vor gasi solutii eficiente la „incercuirea” kievului.
  componenta mobila a armatei poate juca un rol determinant. fire …and forget.
  si dronele defensive pe cerul ucrainei . mii, zeci de mii, sute de mii!

 2. Acelasi lucru se intampla si in Romania. Agentii rusi sunt popii. „Oleg Zhdanov consideră că o mare parte dintre aceștia sunt ascunși sub haină monahală.” q.e.d.

 3. Cand ie mai multe, se spune ca «s-aU stiut» ora si locul, ca ie doo.
  Da’ la G4media orice efort ‘telectual oboseste.

 4. Biserica ca arma de razboi opresiv?

  Cine s-ar fi asteptat?

 5. Preoții sunt slugile Rusiei. A se vedea cazul Teodosie.

  • Adevărat 👍

  • Pardon… Prea foarte Fericitul, aghezmuitul, Teodosie Satanitul !

  • Apropo de Teodosie…..când ma uit la aparițiile lui,foarte mediatizate dealtfel,îmi mai aduc aminte de acum câțiva ani cum stătea PF în prima banca îmbrăcat în alb complet,parca era gipsat,și cu toiagul gen,,Moise” lângă el….după toate astea+declarațiile date la ,,cald”imediat după COLECTIV….toate astea ma foc sa ma întreb de ce avem nevoie de o asemenea instituție sa ne calauzeasca(nu gratis ci pe subvenții bune de la stat).

 6. Motivul nu este greu de înțeles, se încearcă limitarea pierderilor de civili, dacă rușii dau drumul la mașinăria de război, fără rețineri Ukraina nu poate rezista 48 de ore!

  • Mai lasă vrajeala de când pasă unui rus de cineva sau ceva, întrebarea este alta:Cu pregatirea asta vor ei să se bată cu SUA sau NATO, probabil se bazează foarte mult pe artilerie și rachete nucleare altfel sunt slabi