G4Media.ro

Analiză ExpertForum: Fiți calmi și dezumflaţi cacealmaua lui Putin cu gazele

sursa foto: Dmitry LOVETSKY / POOL / AFP

Analiză ExpertForum: Fiți calmi și dezumflaţi cacealmaua lui Putin cu gazele

O analiză realizată de Otilia Nuțu pentru think-tank-ul Expert Forum arată că, în ciuda panicii generalizate, UE are un avantaj decisiv contra Rusiei când vine vorba de gaze, potrivit lui Sorin Ioniță, membru fondator al organizației.

Analiza arată că Rusia nu poate juca mult timp jocul reducerilor selective de gaze naturale pentru că nu poate opri producția fără costuri insuportabile și fără a deteriora grav capacitatea de producție pe termen lung.

Rusia nu poate consuma mai mult, nu poate stoca mai mult și nu poate vinde mai mult în afara UE decât a făcut deja, arată analiza de piață.

UE își poate coaliza toți membrii și vocile disidente într-un efort comun de limitare și eficient împotriva șantajului cu privire la gaze al Kremlinului prin stabilirea unui plafon la nivelul UE la prețurile gazelor rusești, cuplat cu un mecanism simplu de solidaritate. Pana acum șantajul Gazprom asupra țărilor și companiilor europene cheie dă roade: amenințarea cu o reducere totală a livrărilor până la iarnă duce la o panică generalizată pentru factorii de decizie și pentru public.

În realitate, presiunea Kremlinului asupra UE este aproape de zero din vară până la sfârșitul anului. Gazprom a mizat până acum pe reduceri de gaze care vizează clienți individuali sau state pentru a împinge creșteri ale prețurilor spot pe piețele UE, încasând sume mari din contractele pe termen lung rămase care sunt legate de prețurile spot. Acesta este motivul pentru care Rusia câștigă acum mai mulți bani din gaz decât anul trecut, în ciuda reducerii cantităților livrate.

Citește aici analiza completă realizată de Expert Forum și Otilia Nuțu

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Bine bine, să vedem ce zic si ,,experți” de pe acest site, acei ,,experți” și in epidemie de covid, războaie etc.

 2. Alti experti……!!🙈

 3. Cu 1700€ o vinde în Europa…deocamdata.In rest sub 200 €.

 4. le-a iesit….sufletul pe ochi. ei tipa ca nu dau gaze si tot ei te roaga sa le cumperi. dar la pretul umflat de ei. astia cred s-au intalnit hotul cu pr.ostul. taie gazele? isi taie si banii luati aia multi.

  • Hoțul e rusul și p.rostul util este vct

 5. Hotul este rusul,prostii sunt andrei si wct.

 6. Hotul este rusul,pros tii sunt andrei si wct.

 7. Hotul este rusul,pro-stii sunt andrei si Wct.

  • Eu stiu unul care e cel mai pacalit in toata afacerea asta! Romanul. Romanul care are gaze dar nu sunt ale lui si care, la sugestia UE o sa-si imparta la iarna rezerva cu neamtul sau frantuzul care nu mai are deloc. Deci, hai sa lasam rusul in pace si sa ne uitam in oglinda. Ca asa prosti…mai rar!

 8. Sunt prea multi care vor sa fie vioara intai ca sa se aplece in fata lui Putin asa ca era o himera de la inceput toata povestea.

 9. Si totusi Europa are nevoie de gaze rusești.. Si inevitabil vine iarna… Atunci sa vezi costurile…. Atunci sa explici cum e fără gaz rusesc…