G4Media.ro

Analiză DW: Comerțul mondial în 2019. Vă rugăm să vă puneți centurile…

Analiză DW: Comerțul mondial în 2019. Vă rugăm să vă puneți centurile de siguranță!

2018 a fost un an marcat de conflicte comerciale. Țările s-au pedepsit unele pe altele cu amenințări și taxe vamale punitive. Există speranțe de detensionare în 2019?, se întreabă Andreas Becker în Deutsche Welle.

„2018 a fost o catastrofă”, spune Claudia Schmucker, expertă în comerț a Societății Germane pentru Politică Externă (DGAP).

Un conflict comercial acut între SUA și China, taxe vamale punitive la importurile de oțel și aluminiu, inclusiv pentru europeni, un summit G7 eșuat în Canada, o Organizație Mondială a Comerțului în stare proastă – sunt doar câteva exemple ale eșecurilor înregistrate în 2018.

Va fi mai bine în 2019? „Noi sperăm, desigur”, spune Schmucker. „Dar ar putea să meargă mai departe tot așa. Știm deja cu toții cât de imprevizibil este președintele american.”

SUA vs. China

Disputa comercială dintre SUA și China va influența și în 2019 economia mondială. La summitul G20, desfăşurat în decembrie la Buenos Aires, cele două țări au convenit asupra unui „armistiţiu”: 90 de zile, până la sfârșitul lui februarie, ele renunță la orice taxe vamale noi și se angajează să negocieze.

„China ar trebui să facă ample concesii SUA în două capitole centrale”, spune Rajiv Biswas, economist-șef pe Asia la serviciul britanic de informații IHS Markit. „Ar trebui să-și reducă semnificativ surplusul comercial din relația cu SUA și să îmbunătățească protecția pentru dreptul de proprietate intelectuală în cazul firmelor străine din China”, a declarant Biswas pentru DW.

Ajungerea la un acord în termenul de 90 de zile ar fi „prea optimistă”, în opinia lui Jin Canrong, pentru că ar exista și alte teme aflate în dispută. Dar directorul adjunct al Institutului pentru Relații Internaționale de la Universitatea din Beijing este la rândul său destul de optimist pentru a considera posibil un fel de „acord de pace” în criza comercială până la finalul lui 2019. „În acest sens, actualul armistițiu ar trebui prelungit de mai multe ori.”

Dar situația este complicată și mai mult de arestarea în decembrie, la cererea Americii, a șefei financiare a companiei chineze de telefonie mobilă Huawei. „Numeroși chinezi văd acum SUA drept un stat paria”, spune Canrong. „Ceea ce va influența negativ relațiile bilaterale.”

SUA și alte state acuză însă companiile chineze de IT că ar practica spionaj în favoarea regimului de la Beijing. „Chinezii sunt nevoiți să construiască un capital de încredere masiv pentru a înlătura această neîncredere. Ceea ce este greu de făcut „, consideră Rolf Langhammer de la Institutul pentru Economie Mondială (IfW) din Kiel. „Sunt sceptic referitor la evoluțiile din 2019 privind politica comercială”, a declarat expertul pentru DW.

Sabia lui Damocles: taxe vamale majorate la autoturisme

Americanii sunt în conflict nu doar cu chinezii, ci și cu europenii. În martie, au intrat în vigoare penalizări și pentru importurile europene de oțel și aluminiu. Președintele american, Donald Trump, a amenințat de mai multe ori că ar putea lua măsuri similare și pentru importurile europene de automobile. O astfel de decizie ar lovi mai ales în concernele auto germane ca Daimler, BMW și Volkswagen, ale căror șefi au încercat în decembrie 2018 să-l convingă pe Trump, într-o întâlnire la Casa Albă, să renunțe la aceste idei.

Vom vedea în 2019 cu cât succes. Taxele vamale punitive pentru autoturismele europene „nu ar fi probabile”, crede expertul IfW, Langhammer. „Altfel nu ar fi existat acest dialog al producătorilor auto germani cu Trump. Trump este un jucător deștept. El amplifică potențialul amenințărilor, pentru a se distanța apoi în mod surprinzător de cele mai dure poziții după negocieri personale.”

Totuși, evoluțiile din 2019 sunt greu de prevăzut, crede Langhammer, pentru că poziția lui Trump „se schimbă de la o zi la alta „.

Noi tratate comerciale

Claudia Schmucker crede, dimpotrivă, că Trump ar vrea de fapt să introducă taxe vamale majorate la importurile europene de mașini. „În tratatul comercial încheiat de SUA cu Canada și Mexic sunt prevăzute cote pentru importurile auto în SUA care nu au sens decât în contextul unor taxe vamale majorate”, crede experta DGAP. Ar fi deci probabilă introducerea acestor taxe „mai devreme sau mai târziu – dacă specialiștii care îl sfătuiesc pe Trump nu reușesc să îl convingă că aceste penalități sunt dăunătoare de fapt economiei americane”.

Renegocierea acordului commercial NAFTA dintre SUA, Canada și Mexic reprezintă unul din succesele lui Trump în 2018. El i-a convins pe cei doi vecini ai Americii, în septembrie, să accepte noua variantă a tratatului.

UE speră la rândul ei să încheie un acord cu americanii, în care să fie reglementată și chestiunea importurilor auto.

Deadline la OMC

Printre prioritățile politicii comerciale mondiale în 2019 se numără reformarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Cel mai controversat aspect în acest caz ar fi tocmai procedura de mediere a disputelor comerciale. „Presiunea timpului este mare, în 2019 trebuie să se întâmple ceva”, declară Schmucker.

SUA blochează numirea de noi judecători la instanțele de apel, pentru că se simt tratate incorect de către acestea în cazul unor conflicte comerciale. Din cele șapte posturi de judecători, prevăzute initial, sunt ocupate în prezent doar trei – minimul acceptabil pentru a putea fi luate decizii.

Dar mandatele a doi judecători din cei trei menționați expiră la finalul lui 2019. Dacă nu se va ajunge până atunci la un acord de numire a unor judecători noi, OMC nu va mai putea media disputele comerciale apărute între cele 164 de state membre.

Mare nesiguranță

Sigur este deci în 2019 doar faptul că nimic nu este sigur. „Ceea ce reduce interesul pentru noi investiții pe termen lung”, arată Claudia Schmucker de la DGAP. „Iar acest lucru se reflectă negativ asupra creșterii economice globale.”

Un alt pericol ar fi faptul că actualele conflicte nu mai permit discutarea unor teme importante de viitor: acorduri de investiții, transferuri de tehnologie, economia digitală și comerțul cu servicii.

„Negocierile se mută de la nivelul tradițional al comerțului de mărfuri la aceste domenii noi”, spune Langhammer de la Institutul pentru Economie Mondială. „Totuși, luptele continuă să se ducă cu armele vechi, și anume cu taxele vamale.”

Foto: Deutsche Welle


 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Trebuie sa dam Cezarului ce-i al Cezarului. SUA asigura peste 70% din cheltuielile NATO. Evident ca tarile care au cheltuieli militare nesemnificative se pot dezvolta mai accelerat si din punct de vedere economic. Toata dezvoltarea economica a Japoniei, Coreei sde sud, Asei de Sud est si nu in ultimul rand a Europei se datoreaza fara dubii SUA. Cercetarea, tehnologia, publicatiile stiintifice, universitatile de varf, patentele, sunt americane in proportie covarsitoare. Este o realitate care nu poate fi negata. China isi datoreaza dezvoltarea transferului de tehnologie americana atat prin firmele americane, europene sau japoneze. Vedem o multime de produse ale firmelor americane, europene sau japoneze pe care scrie made in PRC sau made in China (Taiwan). In acest timp SUA a suferit de recesiune si crize. SUA nu poate continua sa joace rolul de stat providential ajutand numeroase alte state care au depasit faza dezvoltarii, sunt state bogate si devin concurente pe piata fata. Ajutorul aconomic si miltar acordat de SUA timp de multi ani dupa razboi si-a atins scopul, tarile respective s-au reconstruit, dar acum trebuie sa se mai ajute si singure. Din acest punct de vedere, Donald Trump are perfecta dreptate, daca SUA continua pe aceeasi cale va intra in colaps si asta nu va fi in beneficiul nici unui stat din lume. Statele dezvoltate au ajuns la maturitate, sa se comporte deci ca state mature nu ca niste copii sau adolescenti dependenti. Trebuie sa-si asume si obligatii.