G4Media.ro

Analiză: Cererea pentru apartamente noi din Bucureşti, în creştere cu 46% în…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Analiză: Cererea pentru apartamente noi din Bucureşti, în creştere cu 46% în trimestrul II / Specialist: Blocajul urbanistic din Capitală va determina o scădere accentuată a ofertei şi o presiune pe preţ

Cererea pentru apartamente noi din Bucureşti a înregistrat o creştere de 46% în cel de-al doilea trimestru al anului în curs faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce oferta are un minus de 26%, arată o analiză realizată de un portal imobiliar din România, transmite Agerpres.

Datele arată creşteri ale cererii în fiecare zonă din Bucureşti, începând de la 11% pentru zona de Vest, până la 54% pentru zona de Nord.

Potrivit sursei citate, oferta este în scădere în Nord (-44%), în Est (-31%), în Vest (-22%) şi în Centru (-16%). Doar zona de Sud are un plus de 6% pentru oferta de apartamente noi. Preţurile înregistrează scăderi de 2% în Vest, 3% în Est, 4% în Centru şi 9% în Sud, Nordul fiind singura zona unde se înregistrează o creştere de 7%.

„La nivelul pieţei din Bucureşti cererea şi-a revenit faţă de scăderea dramatică de anul trecut, din trimestrul al doilea. În acea perioadă perspectivele erau sumbre: război la graniţa noastră, inflaţie galopantă, dobânzi în creştere, trend ascendent al preţurilor.

Iată că totuşi piaţa a arătat maturitate şi rezilienţă, şi chiar dacă nu am ieşit încă din zona de risc, avem motive sa privim cu ceva optimism perioada următoare.

Sperăm ca impactul noilor modificări fiscale nu va fi de natură să afecteze parcursul pieţei, şi dacă va fi aşa, atunci vom putea vedea un 2024 benefic pentru piaţa rezidenţială”, a declarat Dan Niculae, Managing Director, Imobiliare.ro Finance, în cadrul evenimentului Residential Conference – The Future of Quality Living, organizat de BREC în această săptămână, la Bucureşti.

În contextul creşterii TVA de la 5 la 9%, a eliminării facilităţilor pentru industria de construcţii precum şi a creşterii salariului minim pentru acest domeniu, previziunea pe termen mediu şi lung este de creştere a preţurilor locuinţelor.

„Datele prezentate arată o scădere clară a ofertei de 26% în T2 2023 faţă de T2 2022 şi 12% în T2 2023 faţă de T1 2023. Dificultatea autorizării noilor proiecte, dat fiind blocajul urbanistic din Bucureşti, va determina o scădere accentuată a ofertei de locuinţe noi şi o presiune pe preţ”, a spus Despina Ponomarenco, preşedinte BREC.

De asemenea, segmentul chiriilor pentru unităţi noi a înregistrat o creştere semnificativă a cererii de 63% comparativ cu perioada similară a anului trecut şi 17% faţă de trimestrul anterior al anului 2023. Defalcată pe zone, creşterea cererii pentru apartamente noi de închiriat începe de la 49% până la 71% în Bucureşti.

Lansat în ianuarie 2000, Imobiliare.ro este primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România. Portalul a depăşit pragul de 1.900.000 de vizitatori unici pe lună şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.

Bucharest Real Estate Club (BREC) este una dintre cele mai mari organizaţii a pieţei de real estate. Companiile membre sunt investitori majori, locali şi internaţionali, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbană, clădirilor de birouri, parcurilor logistice şi industriale, parcurilor de retail, investiţiilor rezidenţiale, cu portofolii cumulate de peste 10 miliarde de euro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

 1. Pare 100% impartial

 2. nu stiu cat v-au platit astia pentru mizeria asta, dar sigur este un basm pentru bebelusi.

 3. Aoleu… acum alerg repede sa cumpar, sa nu cumva sa se termine oferta aia si asa limitata. :)))

 4. Nu este blocaj urbanistic , este normalitate. Noi, cetațenii cu drept de vot ai Bucurestiului am votat un primar care sa opreasca:
  blocurile construite intre blocuri,
  blocurile construite in parcuri şi in loc de parcuri,
  sa opreasca cateva de sute noi maşini ce aglomereaza brusc un colț de cartier doar ptr ca acolo cineva a facut ansamblu cu 20 de etaje.
  Multumim Nicusor.

  • Si eu am votat acelasi lucru. Dar nu am votat extremism, nu am votat blocaj total, nu am votat lipsa de dialog, nu am vrut sa girez furtul mandatului dat tot de tine si de mine catre consilierii generali. Asta nu e democratie, e talibanism, dictatura.

 5. Ce vise umede au câte unii în plin deșert . .
  Preturile se vor duce în cap, va fi diferit față de 2009-2014, dar tot aia e mâncarea de pește.
  Vedeți ce se întâmplă în Germania.
  Da e adevărat încă au unii bani și încă destui, dar ce nu pricep nici „oamenii de afaceri” nici „politicienii” (daca e vreo diferență între ei) e că toți banii lor îi au de la noi, clasa de mijloc, iar noi am început să nu mai avem bani, oricât de inteligent i-am cheltui.

 6. Publicitate mascata. Unde vede portalul imobiliar cerere ?? sunt blocuri intregi care sunt goaale. In toate tarile din vest a cazut piata imobiliara numai noi suntem pe invers.