G4Media.ro

Analiză ApTI pe proiectul de lege privind prevenirea și combaterea terorismului: ”SRI…

Sursa foto: Pexels.com

Analiză ApTI pe proiectul de lege privind prevenirea și combaterea terorismului: ”SRI vrea să devină polițist, procuror, judecător și supraveghetorul executorului în cazul conținutului online cu caracter terorist”

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) susține că propunerea de modificare a legii 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului a fost folosită ca “vehicul” de Comisia Senatului pentru siguranța națională pentru a propune și a adopta în Senat modificări care privesc implementarea Regulamentului European TERREG (2021/784). Prin aceste modificări, autoritățile puteau cere unei firme de hosting, sau unei platforme online, eliminarea conținutului cu caracter terorist.

Amendamentele propuse de senatori depășesc cu mult Regulamentul European TERREG, susține APTI, confirmând ”cele mai negre temeri ale societății civile, care a ridicat îngrijorări similare în cursul procesului de adoptare european”.

”SRI primește atribuții echivalente cu un polițist, procuror, judecător și supraveghetorul executorului în cazul conținutului online “cu caracter terorist” și “propagandă teroristă”. ANCOM-ul este numit ca un simplu executant, care nu are atribuții de a analiza cererea sau de a o refuza, dar în schimb primește obligațiile de transparența din art 8 din Regulamentul TERREG. Legalitatea unui tip de conținut ajunge astfel să fie determinată nu de vreo instanță sau o autoritatea administrativă competentă (inclusiv de a face balanța cu libertatea de exprimare), ci de un serviciu secret. Principiul unui proces echitabil este aruncat la gunoi și totul este nepublic. Mai mult, SRI-ul urmărește implementarea ordinelor de eliminare, ceea ce ne aduce aminte de “câmpul tactic” recunoscut public acum câțiva ani”, susține ApTI.

Deși Regulamentul vorbește exclusiv de obligația furnizorilor de servicii de găzduire de a da jos conținutul de pe Internet, propunerea de lege adaugă o măsura de cenzură prin folosirea ISP-iștilor ca și instrument de blocare a conținutul “conținutului cu caracter terorist”, chiar în lipsa unui ordin judecătoresc, la simpla cerere a SRI.

”Tot în plus față de Regulament, s-a mai depistat o potențială problemă –  blocarea unui nume de domeniu .ro care face “apologia terorismului” (oare WeLoveTerrorism.BabyDontHurt.Me.ro o fi ilegal), de parcă un utilizator n-ar putea cu 2 clickuri să rezerve orice alt nume de domeniu în restul de peste 1500 de TLD-uri care există astăzi pe Internet. Astfel, forțarea RoTLD să scoată din uz un domeniu nu este o soluție reală”, scrie ApTI.

Proiectul a fost trimis acum la Camera Deputaților pentru dezbatere.

ApTI susține că propunerea trebuie modificată astfel încât proiectul să respecte drepturile fundamentale:

”Declararea conținutului ca ilegal ar trebui să se facă respectând principiul unui proces echitabil, doar prin implicarea unei autorități judiciare – sau în cazuri extreme a unei autorități administrative independente – care trebuie să analizeze conținutul în cauză. Rolurile trebuie împărțite, pentru a permite corectarea erorilor și un sistem de verificare încrucișată. O lege similara a fost declarata neconstituțională în Franța pentru motive similare.

Blocarea prin ISP este cenzură și este neconstituțională (art 30 alin 2 Constituția României) și contrară practicii CEDO (vezi Yildirim vs Turcia, Cengiz vs Turcia) care o vede ca pe o intruziune în libertatea de exprimare  și trebuie evitată cu toate costurile.

Cererea de a șterge un nume de domeniu .ro, – dacă chiar ar conține un text în domeniu care face apologia terorismului –  se poate face pe baza regulilor RoTLD de înregistrare a domeniilor și nu ca urmare a unei cereri a SRI pe baza unei legi.

Pentru cei interesați să dribleze orice măsura de blocare prin ISP – folosți DNS-uri publice și libere (nu cenzurate în mod ilegal ca în România)”, mai precizează asociația.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mafia PSD-PNL-UDMR-CCR a eliminat posibilitatea ca SRI sa contribuie cu informatii la lupta anti-coruptie, dar lasa pe mana serviciilor toate secretele romanilor cinstiti.
    SRI continua „traditia” vechii Sekuritati si-i va supraveghea legal pe toti romanii (acum o face ilegal!), daca legile noii Sekuritati vor fi adoptate in forma elaborata chiar de catre servicii (SRI+SIE+MApN etc).