G4Media.ro

Analist maghiar, fost ofițer de informații: Viktor Orban vrea să câștige noi…

Foto: Viktor Orban / Facebook

Analist maghiar, fost ofițer de informații: Viktor Orban vrea să câștige noi teritorii și se bazează pe Rusia pentru a schimba ordinea politică în Europa

Peter Buda, profesor la o universitate din Budapesta și fost ofițer de informații, a declarat într-un podcast că miza premierului Viktor Orban este schimbarea granițelor și obținerea de noi teritorii pentru Ungaria. În acest scop, Orban susține Rusia și mizează pe faptul că Moscova va instaura o nouă ordine politică în Europa, ordine care să permită retrasarea granițelor.

Întrebat despre motivele pentru care Viktor Orban laudă sistemele totalitare din Rusia și China, Peter Buda a declarat:

”Cred că în spatele acestui lucru a stat în esență o politică externă și un calcul strategic foarte greșit din partea conducerii politice maghiare, al cărui aspect foarte important a fost că ne bazăm pe succesul ambițiilor imperiului rus, și legăm o alianță ideologică cu așa numita internațională neagră reprezentată de Putin, prin care întărim în Europa tabăra puterilor politice care apare ca apărător al valorile conservatoare, tradiționale, și așteptăm, ca aceste puteri să se unească, și practic să constituie o nou structură geopolitică, cel puțin în Europa. Deci, SUA sunt împinse în afara Europei, din arhitectura de securitate europeană, și în mai multe cazuri granițele Europei se vor redesena, și din aceasta, noi, ca stat, vom ieși în avantaj”.

Întrebat dacă asta înseamnă că Viktor Orban speră ca Ungaria Mare să fie restaurată, Peter Buda a spus: ”nu știu dacă toată Ungaria Mare, dar într-un anumit context, țara poate primi chiar compensații teritoriale”.

El a explicat de ce calculul premierului Viktor Orban este unul eronat: ”Evident, acesta poate fi un calcul de politică externă, cred însă că a te baza doar pe faptul că Rusia, dar chiar și China, vor prelua conducerea lumii, cred că este un lucru foarte greșit chiar și acum. Din starea actuală a războiului, se poate vedea că cine mizează pe un succes militar al Rusiei greșește foarte profund. Trecutul apropiat, reacția SUA și a Vestului, ne sugerează că aceștia, mai ales SUA, dacă iau ceva foarte în serios, este războiul, și aici nu există scuză. Asta nu înseamnă că trebuie să devii pro-America, chiar nu este ca o sabie cu două tăișuri. Ori suntem vasalii rușilor, ori suntem vasalii Statelor Unite, ei bine nu trebuie să devenim vasalii niciunuia. Dar această situație, ce ne-a condus până aici, eu nu o calific ca fiind o echilibristică, ci o eroare foarte gravă”.

Peter Buda este prima voce autorizată din Ungaria care atrage atenția că premierul Viktor Orban urmărește redesenarea granițelor în Europa.

Viktor Orban și restul alți înalți oficiali maghiari se întrec în declarații și gesturi cu caracter revizionist. Ultimul exemplu datează de săptămâna trecută, când președinta Ungariei, Katalin Novak, a făcut declarații cu caracter revizionist, chiar în România. ”Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru!”, a scris președinta Ungariei pe Facebook după ce a participat la pelerinajul din Șumuleu Ciuc, fraza fiind o parte din imnul secuilor.

De ce face constant Ungaria apel la revizionismul istoric: Ungaria – Viktor Orban? Regimul autoritar pro-rus de la Budapesta a adoptat în 2011 Strategia națională maghiară care reprezintă de facto doctrina unui revizionism hibrid: națiunea maghiară din tot bazinul carpatic trebuie controlată de Budapesta, chiar dacă face parte din alte țări, iar aspirațiile de autonomie teritorială sunt sprijinite public, la vedere, de guvernul Orban. Autonomia teritorială este primul pas spre revizuirea granițelor și, după cel de-al doilea război mondial, este un tabu în Europa.

VIDEO Podcastul cu Peter Buda, în lb maghiară, cu subtitrări în engleză:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

 1. Tătucii politicieni de carton din romanica sunt repetenți la politica și interese naționale …O sa se trezească târziu,când romanica va fi ruptă în bucăți de către dușmanii noștrii seculari…

  • Hai sa o mai repet odata, Kremlinu si Budapesta infuleca k@k@t cu polonicu cazarmii 😁

  • „…națiunea maghiară din tot bazinul carpatic trebuie controlată de Budapesta, chiar dacă face parte din alte țări, iar aspirațiile de autonomie teritorială sunt sprijinite public, la vedere, de guvernul Orban”
   In Romania, acest lucru chiar se intampla, fiind favorizat de iresponsabilitatea celor carora poporul roman le-a incredintat puterea.
   De ce parlamentul nu condamna aceasta politica si nu da o lege care sa interzica vizite si actiuni insultatoare si instigatoare precum cele ale unor oficiali maghiari?
   De ce sa admite dubla cetatenie unor cetateni nascuti in Romania, care traiesc in Romania? Ce alt sens ar putea avea?
   Stiti de ce? Fiindca la putere sunt niste parveniti care au doar interese egoiste, marunte.

 2. Și Statul Român e p_rost sau ticălos că a investit major în Transilvania și a neglijat estul și sudul țării!

  • ‘tuti mamica ta de hAURist micut la creieras …
   Pai cine p..1@ mea v-a pus sa tot votati PSD de 30 de ani?! Culegeti ce ati semanat. Plus, halesti k@k@t cu polonicu, nu statu mioritic a adus prosperitatea in vest si Transilvania, ci oamenii care nu au asteptat cu mina intinsa sa le arunce boeirii de la bucale firimituri, ci s-au pus pe treaba lucrind din greu prin EU si aducind venit acasa plus, cei ce au investit in educatie si calificare si lucreaza pt firmele internationale ce au deschis sedii si au investit la rindul lor miliarde. Hai basti si suge-o lui S1m10n

  • @ferianu
   Da ma, oamenii care au pus osu’ la treaba au facut autostrazi, cu banii lor, castigati in UE. Ca ritm de dezvoltare Iasul sta cel mai bine din tara, da daca nu e pe harta….

 3. Orban sa-si aminteasca de opinca sergentului Iordan.

 4. E evident că în Ungaristan lucrurile au luat-o razna, dar ca și în cazul mujicilor, doar după ce își vor crea singuri o situație ultra defavorabilă și umilitoare le vor ieși ideile schizofrenice din cap. Va dura cel puțin două generații de maghiari ratați.

 5. Poate că Orban are în cap ( și ) vise iredentiste, dar rezultatul principal al preocupării sale, legat de ungurii de peste hotare ( propagandă, investiții, menținerea sentimentelor etniciste) este susținerea cenzitară. Are votul unei enclave care nu trăiește și nu plătește impozite în Ungaria, dar – mai nou – nici nu suferă de inflația galopantă de acolo. Ideile iredentiste ale lui Orban, regurgitate docil de sicofanți, sunt semnul unui raport de putere singular în Europa, al unui regim personal, în care soarta fiecărui potentat depinde exclusiv de Orban, în sensul strict al cuvântului. Sunt nenumărate exemple ale acestei dependențe vitale ( exemplul cel mai elocvent este cel al lui Simicska, cu ani în urmă eminența cenușie din umbră, cu puteri și bogăție discreționare, dipărut din imaginea publică după ce s-a certat cu Orban ). Vreau să spun că – deși în conștientul colectiv există o anumită nostalgie față de ”măreția” de altădată – pariul lui Orban privind câștigarea de ”teritorii” nu are suport real nici sub aspectul raporturilor de forțe, nici sub aspectul condițiilor geopolitice și geografice. Se incadrează în schimb în deciziile sale legate de alegerea ”direcției spre Est” al țării, în care Rusia și China au un rol determinant, atât ca vectori geopolitici, dar mai ales ca regimuri totalitare. Acest trend este vizibil de când s-a angajat să construiască în Ungaria un regim ”iliberal”, împrumutând termenul de la Fareed Zakaria, jurnalist american. Orban și-a pus pariul pe un cal mort.

 6. O să le dea cu rest, ca și acum 100 de ani. În loc să se ocupe cum trebuie de ce le-a mai rămas ..

 7. Lui Orban, războiul ăsta ruso – ucrainean i-a venit mănușă!

 8. Catelusul lui Putin spera ca la final sa primeasca si el un os de ros.

 9. „Strategia națională maghiară care reprezintă de facto doctrina unui revizionism hibrid: națiunea maghiară din tot bazinul carpatic trebuie controlată de Budapesta, chiar dacă face parte din alte țări”.
  – Categoric, o traducere neconforma a cuvantului „controlata”. Nu cred ca partea maghiara ar putea folosi public acest cuvant.

 10. Ulitmul păcălici al Europei, nebăgat în seamă de nimeni altfel decât ca sursă de declarații penibile.

 11. In ROMÂNIA, toţi maghiarii au drepturi depline. Alţi co-naţionali nu au pretenţii irealiste. E timpul ca maghiarilor revizioniști să li se ridice cetățenia Română.

 12. In primul rand ungurii au uitat de 1956.
  In al doilea rand ,chiar daca Putin avea succes in Ucraina ei tot o swugeau in Romania. Daca o tara de 3 ori mai mare,membra Nato permitea sa returneze teritorii care au fost ocupate temporar militar acum 300 de ani eram de rasul lumii.Asadar
  nu mai puneti botu’ la sclavii putinisti,”patriotii” haur,suntem pro europeni si atat.Cei 45 de ani de „protectie” sovietica ne-au demonstrat ca asta nu mai trebuie sa se intample cu orice cost.

 13. 👍

 14. apucaturi de conducator de imperiu

 15. Ai uzit Draknea,ai auzit Ciolacu,ai auzit….
  Dupa ce gruparea de la Budapesta s-a cimentat într-ale coruptiei,pentru a se proteja si a se eterniza la putere a dat-o pe nostalgii,cu Ungaria Mare,potrivindu-se de minune cu „idealurile” oligarhilor de la Moscova.Si uite asa chestiunea a devenit politica de stat,iar unii politicieni de frunte de la noi au devenit prieteni cu ei,iar Romania n-are legi sa-i pedepsească.De ce???

 16. Iredentismul face parte din gena maghiarilor. Peste mii de ani, cind terra va fi de nelocuit , daca vom avea norocul sa nu ajunga si maghiari acolo, poate va fi liniște. Unul singur dacă supraviețuiește, va ofta după Erdely. Repetă greșeala din 1918 cînd au crezut în victoria Revoluției bolșevice și ajutorul lui Lenin pentru reface „Imperiul”. Atacul brutal asupra statelor vecine a dus la acceptarea de cătrte marile Puteri a intervenției României, ocuparea Bdapestei, etc. etc. Asta a crescut șansa noastră la aliăpirea Transilvaniei și a mai repetat-o (mare minune) și Stalin după WM 2 scîrbit de pretențiile hunilor, a decis recuperarea Ardealului de Nord. Imaginați-vă ce e în mintea lor cînd visează cu ochii desciși la o Ungarie cu Transilvania, părți din serbia, Croația, transcarpatia și Dumnezeu mai știe ce vor. O asemenea alcătuire statală ar avea partea maghiară minoritară și românii majoritari. Absurd.