G4Media.ro

Amnesty International: Republica Moldova a încălcat drepturi ale omului pentru a contracara…

Sursa foto: Facebook/ Maia Sandu

Amnesty International: Republica Moldova a încălcat drepturi ale omului pentru a contracara influenţa rusă

Republica Moldova a încălcat dreptul la asociere şi libertatea de exprimare în încercarea de a contracara influenţa rusă, a apreciat Amnesty International în raportul anual al organizaţiei privind situaţia drepturilor omului în lume, publicat miercuri, transmite EFE, preluată de Agerpres.

Autorităţile din fosta republică sovietică au interzis partidul pro-rus Şor. În plus, guvernul a împiedicat membrii partidului Şansă, fondat după dizolvarea Şor, să participe la alegerile locale din noiembrie anul trecut, mai scrie Amnesty International .

De menţionat că oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat definitiv în 2023 la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară, se ascunde de justiţia din Republica Moldova, aflându-se în prezent în Rusia, unde a ajuns din Israel. El a anunţat la 21 aprilie crearea blocului politic „Pobeda”, al cărui scop este să unească opoziţia prorusă împotriva guvernării proeuropene de la Chişinău. Şor a anunţat că formaţiunea va participa la alegerile prezidenţiale şi referendumul din toamna acestui an din Republica Moldova.

Amnesty International mai scrie în raportul său că, în octombrie 2023, Serviciul de Securitate şi Informaţii a blocat peste 20 de platforme digitale, majoritatea cu sediul în Rusia, şi a suspendat difuzarea a şase canale de televiziune.

Serviciile de informaţii de la Chişinău au anunţat cu acel prilej că au ordonat „blocarea imediată” a 22 de pagini de internet care difuzau informaţii false, printre site-urile blocate aflându-se cele ale Russia Today (RT) şi ale mass-media de stat VGTRK. De menţionat că măsura s-a înscris în politica Chişinăului împotriva a ceea ce numeşte „dezinformare” şi război hibrid purtat de Rusia la adresa Republicii Moldova.

În raportul său, Amnesty International evidenţiază tensiunile cu Rusia, menţionează că 45 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi şi că cetăţenilor ruşi li se interzice din ce în ce mai frecvent intrarea în Republica Moldova.

De amintit că, potrivit guvernului de la Chişinău, cei 45 de diplomaţi ruşi şi alţi angajaţi ai ambasadei au fost expulzaţi din cauza „acţiunilor neprietenoase” ale acestora. În plus, o investigaţie realizată în acea perioadă de postul Jurnal TV şi publicaţia The Insider a dezvăluit că Ambasada Federaţiei Ruse de la Chişinău avea în dotare numeroase sisteme de antene capabile să capteze orice tip de semnal la distanţă. Jurnaliştii celor două mass-media au identificat persoane care operau aceste sisteme de pe acoperişul ambasadei şi care ar fi avut legătură cu serviciile secrete ruseşti.

În fine, în raportul său, Amnesty International menţionează că, în iulie 2023, preşedintele Partidului Comuniştilor din regiunea transnistreană şi unul dintre opozanţii regimului de la Tiraspol, Oleg Horjan, a fost înjunghiat mortal în locuinţa sa după ce a fost eliberat din închisoare.

De amintit că, în 2018, Horjan a fost condamnat la 4 ani de închisoare de autorităţile separatiste de la Tiraspol, ulterior avocaţii acestuia adresându-se instanţelor naţionale ale Republicii Moldova care, în 2020, printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie, au constatat că opozantul transnistrean era deţinut ilegal şi că fusese condamnat de către instanţe neconstituţionale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

 1. Si astia un fel de ONU, ca pe restul le-au rezolvat pe toate . Nu fac insa si o analiza ce tip de cenzura ar fi , daca ar actiona aceleasi legi ca la rusi . Ce sa faci cand vin facturile si le achita unii si altii, mai dai si la comanda .

 2. Alo, redactia ? Ati gresit redactarea. Republica Moldova trebuia fizic sa îl aresteze pe acest individ, intre timp a fugit in Rusia. Republica Moldova a făcut ceea ce a trebuit sa facă.

  • Mars, ma! Faceti-va curat in groapa aia de gunoi! Lasati-ne-n pace cu problemele voastre de nomazi!

 3. Moldova face eforturi uriașe să scape de ingerințele dictatorului de la Kremlin în afacerile interne dar AI ține partea teroriștilor ruși.

 4. Câte drepturi ale omului se încalcă in Rusia, Iran, Afganistán, China, Qatar etc,dar zilnic . Ăștia sunt prezenți doar în Europa sau doar mie mi se pare ceva în neregulă cu ei? Sau acolo sunt dictaturi și nu se aplică drepturile omului?

 5. Amnesty International, aia care au spus la un moment dat ca Ukraina este tara agresoare????

  • @Marius Popa Buchholzer – Chestia aia a cam ramas in ceata… Nu a fost decat un comunicat de presa dupa care nu a mai urmat niciun raport. Deci, la treaba cu Ucraina nu a fost un raport ci doar un comunicat, lucru nefiresc pentru AI. Lumea astepta un raport pentru a vedea pe ce s-a bazat comunicatul, dar acesta n-a mai aparut.

 6. Și rușii nu încalcă niciun drept, nu?

 7. Sa fim seriosi, de mai bine de 10 ani, Amnesty International a cam dat cu mucii in fasole, si-a cam pierdut credibilitatea, cumva a devenit din ce in ce mai politizata. Or fi sursele finantatoare de vina (care or fi alea)? Unul din scandalurile din ultimii ani se refera la remuneratia obscen de mare a conducerii AI plus felul in care se poarta cu angajatii.

 8. Sa fim seriosi, de mai bine de 10 ani, Amnesty International a cam dat cu m.u.cii in fasole, si-a cam pierdut credibilitatea, cumva a devenit din ce in ce mai politizata. Or fi sursele finantatoare de vina (care or fi alea)? Unul din scandalurile din ultimii ani se refera la remuneratia ob.s.cen de mare a conducerii AI plus felul in care se poarta cu angajatii.