G4Media.ro

America se autodescompune / Cum ar putea profita Trump de proteste –…

America se autodescompune / Cum ar putea profita Trump de proteste – comentariu Deutsche Welle

Protestele violente din mai multe oraşe americane scot la lumină profundele inegalităţi sociale din SUA. Preşedintele Donald Trump încearcă să profite de pe urma situaţiei şi s-ar putea să aibă succes, comentează postul de radio Deutsche Welle.

Statele Unite se cufundă în haos şi violenţă. Din California şi până la New York, din Minneapolis şi până pe coasta texană. Peste 75 de oraşe au fost cuprinse de violenţe puternice în ultimele zile. În New York City au fost incendiate maşini de poliţie, în Los Angeles au fost vandalizate magazine şi spaţii publice. „Acestea nu mai sunt proteste. E vorba de distrugere”, a declarat alarmat primarul din Los Angeles, Eric Garcetti.

Protestele au fost declanşate de moartea, lunea trecută, a bărbatului de culoare George Floyd, în timp ce acesta era imobilizat cu brutalitate de un agent de poliţie. Un incident tragic, care, însă, nu este singular în SUA, ci parte dintr-o serie de violenţe rasiale comise de poliţia americană.

Cele din urmă cuvinte rostite de Floyd – „I can’t breathe” (Nu pot respira) – au devenit laitmotivul protestelor care au cuprins Statele Unite cu o intensitate fără precedent în ultimele decenii. Situaţia a escaladat transformând compasiunea şi indignarea în mânie şi violenţă.

Moartea tragică a lui George Floyd amplifică dezbaterea pe tema scindării sociale profunde a Statelor Unite, iar criza coronavirus are, în acest context, efect de accelerator de incendiu. Cei care înaintea izbucnirii pandemiei nu dispuneau de un loc de muncă, de o asigurare medicală serioasă sau de economii au devenit uşor victime ale noului virus.

Cei afectaţi de criză sunt în majoritate afro-americani şi hispanici. În rândul acestora, rata de infectare şi mortalitate este cea mai crescută şi tot ei sunt cei care, în bună parte ca simplii muncitori, şi-au pierdut acum joburile. Clasa de mijloc a societăţii americane, majoritar albă, a rămas în general ferită de pandemie, lucrând de acasă în regim de home office, păstrându-şi astfel salariul întreg. Pandemia scoate dureros la iveală inegalităţile sociale ale Americii.

Un complex de probleme

„Cred că ţara se confruntă acum cu cea mai profundă criză de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, apreciază politologul din Bonn Christian Hacke, un bun cunoscător al situaţiei din Statele Unite. Pe de o parte, observăm frustrarea debordantă pe tema rasismului, reizbucnit şi radicalizat odată cu uciderea lui Floyd.

Pe de alta, declinul economic şi problemele de politică internă ale SUA. La toate acestea se adaugă consecinţele pandemiei, care îi duc pe tot mai mulţi americani la disperare. ‘”Moartea lui Floyd a fost în cele din urmă doar scânteia care a declanşat incendierea întregii ţări”, explică Hacke.

Protestele mai scot la iveală ceva. Anume că nu doar populaţia de culoare îşi manifestă frustrarea. Printre demonstranţii în majoritate tineri se numără şi mulţi albi, nu puţini cu situaţii bune, dar şi ei frustraţi în egală măsură. Din cauza unei ţări care nu e capabilă să împiedice agresivitatea poliţiei şi rasismul, ci le lasă, în schimb, să-şi facă de cap. Şi din cauza unei ţări care e condusă de un preşedinte provocator şi lipsită de alternativă politică.

„Urmărindu-l pe Joe Biden la televizor, ai senzaţia că e senil, încremenit, parcă, în pivniţa sa. Îţi inspiră aproape sentimentul că nu-l mai duce mintea să facă nimic”, adaugă politologul german.

La antipod îl regăsim pe Donald Trump, care prin obtuzitatea sa acutizează situaţia. Un preşedinte american, care, de la preluarea mandatului, nu uneşte ci, dimpotrivă, dezbină naţiunea, o minte şi apelează la instinctele primare. Uciderea lui Floyd şi valul de violenţă care a cuprins ţara accelerează transformarea visului american într-un coşmar. Christian Hacke e de părere că astfel „America se autodescompune”.

Trump s-ar putea să profite

Această mânie dezlănţuită a americanilor nu este un fenomen nou. O spune cineva care a trăit ani de zile în SUA şi care a fost implicat în campania electorală a lui Barack Obama.

Julius van de Laar a fost, în 2007 şi 2008, expert profesionist de campanie pentru democraţi şi a condus departamentul de mobilizare a alegătorilor în statul electoral cheie Ohio. Deja de pe atunci societatea americană era dezbinată, fiind tematizate violenţa poliţiei şi rasismul.

Dar discriminarea populaţiei de culoare a fost rareori atât de explicit documentată. „Atacurile devin vizibile prin imaginile video care nu lasă loc de interpretare”, spune van de Laar. Materialul video a devenit astfel vârful de lance al atacurilor cu care se confruntă SUA de decenii.

Preşedintele SUA poate profita de situaţie. El câştigă capital de pe urma dezbinării cetăţenilor ţării. „Trump este primul preşedinte care se consideră doar preşedintele unei părţi a americanilor”, constată van de Laar. În loc să fie un şef de stat al tuturor americanilor – indiferent dacă aceştia sunt albi sau de culoare, bogaţi sau săraci – Trump se îngrijeşte înainte de toate de soarta electoratului cu precădere alb, cu ajutorul căruia speră să obţină un al doilea mandat în noiembrie.

Aburirea electoratului

Incapacitatea sa de a gestiona criza coronavirus a făcut să piardă procente în sondajele de opinie. Pentru a abate atenţia de la această realitate, Trump încearcă să aburească electoratul. Şeful Casei Albe polarizează pentru a mobiliza alegătorii.

Aceasta este strategia sa, crede Christian Hacke. Partea amară e, spune el, că „s-ar putea să aibă success cu strategia sa de distragere a atenţiei”. Prin tradiţie, mai explică politologul german, americanii se grupează în jurul preşedintelui lor în situaţii de criză.

În plus, Trump este întruchiparea unor trăsături tipic americane, precum sentimentul de libertate materială, egoistă, şi aroganţa rasei albe. Toate acestea se bucură de o susţinere tacită mai mare decât ne-o putem imagina noi în Europa, mai crede Hacke, concluzionând: „Sunt convins că mulţi albi îşi văd rasismul confirmat.”


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Trump este exponentul unui segment de populație cu nivel de trai, dar lipsită de inteligență și mai ales cultură.
  Mai pe scurt, este un prost cu bani care-i reprezinta pe alți proști.
  Dacă va continua pe calea aceasta(si va continua, sunt sigur), ar fi posibil să câștige al doilea mandat, dar va conduce…ce ?! Va fi …ce ?!
  Trump este un idiot și oamenii cu ceva judecată proprie au observat asta, fie ei americani sau nu. Un idiot arogant.

  • Exponentul are de câştigat – asa spune articolul (sau, mai bine să cităm: „încearcă să profite de pe urma situaţiei şi s-ar putea să aibă succes”) – dar, rămâne de văzut.
   ‘Murica, îşi arată fața ascunsă – deocamdată, nimic mai mult. Ce urmează însă, de aici înainte, s-ar putea sa cântărească global.

  • Fascinant cum romanii sunt experti in politica interna a americii. Oare de ce nu aveti joburi pe-acolo?

   Prietenasi… daca Trump e reprezentantul celor lipsiti de inteligenta si cultura, ce sa mai zicem de protestatarii “pasnici” pe care ii putem vedea pe strazi distrugand tot ce prind? Ei ce sunt? Ce reprezinta?

   Ati invatat toti poezia ca niste papagali: Trump e un prost, un incult, bla bla bla.

   Greata, efectiv.

 2. Sunt în parte de acord cu acest articol. Cred că rămâne crucial pentru democrați și Biden să găsească un vicepreședinte cât mai potrivit.

  • Va fi un vice cetatean afro – american si este posibil ca nu Biden sa fie nominalizat in postura de candidat la presedintie chiar daca sta bine acum in sondaje .

  • Vrabia mălai visează și nemții că se descompune America. Abia așteaptă să se pupe cu rușii public, scăpați de griji. Niște idioți sinistri.

 3. Este o situatie complicata, ce nu se rezuma doar la cine va fi viitorul presedinte al Americii . Daca se continua si se exarcerbeaza situatia, se pot intimpla multe , chiar si aparitia unei dorinte de separare a regiunilor bogate de cele sarace , poate fi luata in calcul .

 4. Cineva a importat milioane de sirieni. Nu are pe cine pune la strans sparanghel, deci are cheltuiel de miliarde pe an. Dar, surprinzator, are bani de platit laudaci.

  Macar daca bugetarii ar latra ceva cu sens, dar se dau revoltati impotriva aliatului. Daca esti tare, ia pusca sau macar piatra in mana, si alunga ocupantul cel rau. Daca colaborezi, esti colaborator. Nu poti sa fii si cu colaborarea in ur, si cu sufletul in rai.

  • numai un postac rus ar posta ce postezi tu, esti complet pe langa subiect

  • Interesant. Asta e un comentariu auto generat? Ai un soft de bagi cuvinte de interes politic (Sau mai bine zis polarizat pentru a instiga niste oameni mai de dreapta) si iti face treaba asta de ai scriso aici?
   Interesant ca si propui niste violenta. Aici ai zis sa bagi si tu niste aroma proprie. Gresesc cumva?

  • Nu „propun violenta”. Ca vreau, ca nu vreau, romanii si-au pus toti sacii in caruta americana. Nu discutam despre Romania, neaparat.

   Comentam, in primul rand, situatia Germaniei – de vreme ce comentam un articol al Deutsche Welle, adica parerea unui bugetar german. Ala e ipocrit, o arde demascator, in vreme ce tara lui e aliata cu SUA. Ori e aliata, ori nu e.

   Desigur, in subsidiar, ramane si intrebarea de ce m-as uita in gura uunui bugetar german ipocrit. Dupa 30 de ani de sparanghel si masini „nepoluante”, unii dintre noi s-au vindecat de sindromul Neckerman.

   Deja, parca avea dreptate si Basescu: daca tot e sa o s u g, nu ar fi mai bine sa merg direct la Licuriciul cel Mare?

 5. Na, pai si la noi Werner se considera doar presedintele celor care voteaza cu penelistii, deci nu e ceva nou, nu e vreo mare chestie. La fel cum Basescu era doar presedintele basistilor, considera ca cei aproape 8 milioane care i-au dat jet la referendum nu il reprezinta.

 6. Orange man… Bad!!!toata lumea aplaudă isteric. O sa le curgă lacrimile încă 4 ani celor din partidul democrat.

 7. CAPITALISMUL crunt veritabil are o probema salariile mari se obtin dak ai multi ani de scoala

  negrii au l ocuri privilegiate ca rrommii de la noi

  Dar puitini din cei care dau cu pumnul sau piciorul castiga milioane =e vorba de boxeri.
  ar fi corecta o inversare un capitaizm de cumetrie in care aia fara scoala sa fie fruncea

 8. e o ciudatenie in america
  2 la suta din populatie detin avere cat restul populatiei desi au tot o gura si un kr.

 9. Albii americani sunt atât de rasiști încât l-au adus pe Obama la Casa Albă de două ori.

  „America se descompune” sună ca visul unor politicieni europeni plătiți de China. SUA însă cad mereu în picioare.

 10. In SUA este obligatoriu sa declari carei rase apartii, in toate formularele administrative exista o rubrica „race”, obligatorie; ai o lista, aberanta, de optiuni: caucazian, afro-american, american nativ, latino, asiatic, insular din Pacific, indian ( din India), etc. Atita vreme cit aceasta obligatie va exista, ea va deschide calea rasismului legal. Ea trebuie suprimata. In Europa nu exista asa ceva; rasismul de aici e vestigial si pe cale de disparitie, datind din epoca coloniala, sfirsit de secol XIX. Si un neo- antisemitism, alimentat de petromonarhii. Discriminari mai exista, dar pe criterii ” culturale”, in sens larg.
  Notiunea de „rasa”, à l’américaine”, nu are nicio valoare biologica, culturala, antropologica. Ea ar trebui desfiintata oficial, incepind prin suprimarea rubricii respective din toate domeniie unde este mentionata: de la cerere de angajare, trecind prin fisa medicala, permis de conducere sau construire si terminind cu certificatul de deces!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.