G4Media.ro

Amendă record de la UE pentru societatea de termoficare din Focșani –…

sursa foto: Sebastian Oancea

Amendă record de la UE pentru societatea de termoficare din Focșani – 4,3 milioane de euro, pentru nedepunerea certificatelor de CO2 / Mastodontul falimentar e ținut „în viață” cu bani de la stat

Amendă record pentru societatea locală de termoficare din Focșani – SC ENET SA – 4,3 milioane de euro de la Uniunea Europeană, pentru pentru neachitarea contravalorii certificatelor de CO 2. Mastodontul e ținut în viață, trimestrial, cu bani de la bugetul local sau de la Guvern. La această oră, ENET mai are puțin peste 10 mii de abonați la sistemul centralizat de încălzire, majoritatea focșănenilor debranșându-se an de an, din cauza facturilor uriașe.

La această oră, ENET SA Focșani este în insolvență iar situația nu e deloc roz, mai ales că furnizorii de gaz au sistat livrarea către producătorul focșănean de energie termică. Sistarea livrării de gaz este cauzată de explozia prețului la gaze care a generat acumularea unei datorii de aproximativ 5,5 milioane lei a ENET SA către furnizor, dar și de lipsa unui contract de furnizare a gazului, ca urmare a faptului că societatea de termoficare se află în insolvență, procedură care nu permite încheierea unui astfel de contract decât cu plata în avans a gazului natural estimat a fi consumat.

Pentru a gestiona această situație, primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă și conducerea ENET SA au solicitat, în regim de urgență, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației un ajutor financiar pentru „sprijinirea autorităților administrației publice locale în asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică”.

De la începutul sezonului rece al anului trecut, Ministerul Dezvoltării a virat bani în mai multe tranșe pentru susținerea ENET Focșani, dar fondurile au fost insuficiente. În octombrie anul trecut, Consiliul Local Focșani a aprobat, în ședință extraordinară de îndată, alocarea a 1,3 milioane lei către ENET, ulterior fiind solicitați de la Guvern 44 de milioane lei. Doar că, în noiembrie au fost virați 3,7 milioane lei, în ianuarie 2,5 milioane lei, în martie 4,5 milioane, iar în aprilie aproximativ 2,7 milioane. Ministerul Dezvoltării a virat bani și către alte societăți de furnizare a agentului termic din țară.

Consilierii locali PNL (aflați, teoretic, în coaliție cu cei din PSD și majoritari în Legislativul focșănean) spun că situația este una deosebit de gravă și că singura soluție ar fi înființarea unei alte societăți.

„În acest context, nu există nicio posibilitate de redresare a societății actuale. Una din soluții ar fi înființarea unei noi societăți care să preia activitatea de termoficare prin încredințare directă. O altă soluție ar fi scoaterea la licitație de către Primăria municipiului Focșani a serviciului de termoficare. Ar mai fi de adăugat că în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022, cheltuielile cu achiziția gazului au fost de 109,1 milioane lei, din care societatea a achitat 103,1 milioane lei. Suma totală de 22,3 milioane lei, primită de la Ministerul Dezvoltării, a fost virată de către Primăria Focșani în contul subvenției pe care aceasta s-a angajat să o achite către ENET SA. În prezent, există un sold neachitat la facturile de gaze, în cuantum de 6 milioane de lei”, a declarat liderul de grup al consilierilor PNL Focșani, Victor Dumitru.

Ce spune conducerea

“Până pe 30 aprilie 2022, Enet trebuia să depună certificatele de bioxid de carbon. Orice mare poluator trebuie să depună aceste certificate care s-au dus la nişte preţuri aberante. Certificatele sunt nişte taxe care se plătesc pentru poluare. La fiecare tonă de bioxid de carbon emis în atmosferă avem un certificat. Banii aceştia după certificat se duc în proiectele care vizează proiectele de decarbonizare, de protecţie a mediului. În felul acesta, Uniunea Europeană îşi adună bani pentru a susţine aceste investiţii, care vin pe urmă sub formă de proiecte de finanţare. Amenda este de 100 de euro pe fiecare certificat şi sunt 43.000 de certificate. Nu le putem plăti pentru că suma este enormă”, a declarat Manole Merchea, directorul SC ENET SA Focșani.

sursa foto: Sebastian Oancea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Și trebuie menționat că este condus în continuare ( după zeci de ani de incompetenta ), de suinul Merchea, numit director special 🤢🤢🤢🤢 mama voastră de incompetenți și impostori 🤢🤢🤢🤢

  2. Doar din cauza lui Fritz de la Timisoara.

  3. Anul trecut orașul Focșani a beneficiat de căldură și apa calda.In 2022 situația a fost bună fata de alte orase(vezi Timisoara)Situația certificatelor verzi trebuie rezolvata cu bani și interpretarea corecta a situației actuale….se trece pe PIF a centralelor pe cărbune iar ENET este mare poluator????Cca 10000 de apartamente înseamnă 25-30000 de locuitori care trebuie sa rămână fără apa și căldură???…aceștia sunt vecinii noștri rude cunoscuți ,copii, batrani,instituții ale orașului și de ce nu alegători ai întregului eșichierul politic.La revoluție s-a spus sa fie căldură și lumina pentru toți iar acum…..!!!!!