G4Media.ro

Ambasadorul UE în Sudan a fost agresat în locuinţa sa din Khartoum

sursa foto: AFP

Ambasadorul UE în Sudan a fost agresat în locuinţa sa din Khartoum

Ambasadorul UE în Sudan, Aidan O’Hara, a fost agresat în locuinţa sa din Khartoum, care este cuprins de lupte mortale între forţe rivale, relatează BBC, citată de News.ro.

Diplomatul irlandez nu a fost „grav rănit”, a confirmat ministrul irlandez de externe Micheál Martin. Martin a descris atacul drept o „încălcare gravă a obligaţiilor de a proteja diplomaţii”.

Aproximativ 185 de persoane au fost ucise şi peste 1.800 au fost rănite în cele trei zile de lupte, potrivit ONU.

În oraş au avut loc atacuri aeriene, bombardamente şi focuri de armă de calibru mare. Atât armata, cât şi un grup paramilitar numit Forţele de Sprijin Rapid (RSF) susţin că controlează locuri cheie din Khartoum, unde locuitorii s-au adăpostit de explozii.

Martin l-a descris pe ambasador ca fiind un „diplomat irlandez şi european remarcabil, care serveşte UE în cele mai dificile circumstanţe”. „Îi mulţumim pentru serviciile sale şi solicităm încetarea urgentă a violenţelor din Sudan şi reluarea dialogului”, a spus el.

Anterior, şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a scris pe Twitter că securitatea sediilor diplomatice şi a personalului este o „responsabilitate principală” a autorităţilor sudaneze.

Purtătoarea de cuvânt a UE, Nabila Massrali, a declarat pentru agenţia de presă AFP că delegaţia UE nu a fost evacuată din Khartoum în urma atacului. Securitatea personalului a fost prioritară, iar măsurile de securitate erau în curs de evaluare, a adăugat ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...