G4Media.ro

Ambasadorul Suediei în Turcia, convocat de ministerul turc de Externe, în urma…

sursa foto: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

Ambasadorul Suediei în Turcia, convocat de ministerul turc de Externe, în urma difuzării unei emisiuni „ofensatoare” la televiziunea de stat suedeză

Ministerul turc de externe l-a convocat miercuri pe ambasadorul Suediei, după ce televiziunea publică suedeză a difuzat o emisiune considerată „ofensatoare” pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, transmite agenţia oficială de presă Anadolu, conform Agerpres.

„Ambasadorul Suediei la Ankara, Staffan Herrstrom, a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe din cauza difuzării la televiziunea de stat suedeză (SVT) a unei emisiuni care conţinea declaraţii şi imagini ofensatoare pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi pentru Turcia”, arată sursa citată.

Relaţiile între Ankara şi Stockholm sunt tensionate de la jumătatea lui mai de ameninţarea Turciei că va bloca aderarea Suediei la NATO. Erdogan a avertizat din nou, sâmbăta trecută, că s-ar putea opune primirii Suediei şi a Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică atâta timp cât cele două ţări nordice nu îşi vor îndeplini „promisiunile”.

Turcia acuză protecţia acordată de autorităţile suedeze şi finlandeze combatanţilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi din Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), organizaţii considerate teroriste de guvernul de la Ankara.

Săptămâna aceasta, în Turcia urmează să sosească o delegaţie suedeză, pentru a continua negocierile, în urma unei reuniuni tripartite găzduite în august de Finlanda. Unul din punctele cele mai sensibile de pe agenda dialogului îl reprezintă zecile de cereri de extrădare în Turcia a unor opozanţi, în special a unor militari kurzi sau din mişcarea condusă, potrivit părţii turce, de clericul Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA.

Până acum, 28 din cele 30 de state membre ale NATO au ratificat aderarea Suediei şi a Finlandei; singurele care nu şi-au dat încă acordul final sunt Turcia şi Ungaria.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...