G4Media.ro

Ambasadorul SUA la București: În doar câteva luni, România va recepţiona propriile…

Ambasadorul SUA la București: În doar câteva luni, România va recepţiona propriile sisteme de apărare cu rachete HIMARS şi va deveni primul stat aliat din NATO care şi va desfăşura în teritoriu aceste echipamente

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a apreciat joi, la Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu, determinarea României de a-şi consolida capacitatea de apărare prin achiziţionarea tehnicii moderne pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate faţă de aliaţi şi pentru asigurarea suveranităţii naţionale şi securităţii pe flancul de est al NATO, transmite Agerpres.

”În doar câteva luni, România va recepţiona propriile sisteme de apărare cu rachete HIMARS (n.red: High Mobility Artillery Rocket System) şi va deveni primul stat aliat din NATO care şi va desfăşura în teritoriu aceste echipamente testate în teatrele de operaţiuni şi garantate de succesele avute în acţiunile purtate. Astfel, prin încorporarea sistemului HIMARS în strategia de apărare, România îşi va consolida poziţia de garant al securităţii Europei, pe frontiera de est şi în bazinul Mării Negre”, a declarat ambasadorul american.

Adrian Zuckerman a menţionat şi faptul că noua achiziţie a sistemelor defensive antiaeriene HIMARS completeză programele de înzestrare şi modernizare ale Armatei României, contribuind totodată şi la relansarea industriei naţionale de apărare.

”Sistemul HINMAR este un element adecvat în strategia de modernizarea structurilor de apărare, alături de planurile de înzestrare pentru forţele terestre, aeriene şi navale, precum achiziţia avioanelor F16, de rachetele Patriot, a capacităţilor de apărare antisubmarin, sau de colaborarea cu personalul militar american. SUA recunosc rolul României ca aliat de bază în zona Mării Negre şi pe flancul de est al Europei şi faptul că va continua să-şi dezvolte capacitatea de apărare în ritm susţinut, a teritoriului naţional şi a regiunii Mării Negre. Aşa după cum se ştie, ţările noastre au semnat recent un plan pe 10 ani pentru colaborare pe baza căruia va continua să fie asigurat necesarul resurselor militare şi al pregătirii pentru apărare. Azi suntem, de asemenea, martorii renaşterii sectorului de apărare al industriei şi economiei româneşti, pentru că o Românie puternică înseamnă o Europă puternică”, a mai afirmat ambasadorul Zuckerman.

Peste 130 de militari români şi americani cu 30 de mijloace tehnice participă, joi, la exerciţiul româno-american Rapid Falcon, organizat de Statul Major al Forţelor Terestre şi Forţele Terestre ale SUA în Europa, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu şi Poligonul Capu Midia.

Potrivit MApN, la exerciţiul cu trageri de artilerie partenerii americani participă cu două sisteme mobile de rachete HIMARS, din cadrul Brigăzii 41 Artilerie Terestră, dislocată în garnizoana Grafenwoehr din Germania, iar Forţele Terestre Române, cu trei lansatoare multiple de rachete LAROM, din cadrul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” din Focşani.

Activitatea are ca scop dezvoltarea şi consolidarea cooperării militare dintre Forţele Terestre ale României şi cele ale Statelor Unite ale Americii, precum şi o oportunitate de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două mari unităţi de artilerie în perspectiva dotării structurilor Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” cu echipamente HIMARS, începând cu anul 2021.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Suveranitatea nationala va fi cand „diplomatul” va respecta carantina.

 2. Ca de obicei, vechituri de 25-30 de ani. Suntem lada de zdrențe a yankeilor.

  M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) este un lansator de rachete ușor multiplu, dezvoltat în anii ’90 pentru armata SUA, montat pe un cadru de camion standard Army M1140.

  Echipaj: 3: Artilerist, Pilot și Șef Launcher
  Greutate: 16.200 kg
  Lungime: 7 m
  Lățime: 2,4 m
  Înălțime: 3,2 m
  Autonomie vehicul: 480 km
  Viteza rutieră: 85 km/h
  Armament: 6 rachete 227 mm din seria M26, M30/M31 sau 1 rachetă MGM-140 ATACMS

  La 14 februarie 2010, Forța Internațională de Asistență pentru Securitate (ISAF) pentru Afganistan a indicat într-un comunicat de presă că s-a crezut că două rachete lansate dintr-o unitate HIMARS au căzut la 300 de metri față de ținta prevăzută și au ucis 12 civili în timpul operațiunii Moshtarak. ISAF a suspendat utilizarea HIMARS până la finalizarea unei revizuiri complete a incidentului.

  • Daca tot dai cut&paste din Wikipedia macar citeste pana la sfarsit. Este o arma de artilerie extrem de performanta si versatila (Taiwan achizitioneaza in 2020 astfel de sisteme) Incidentul din Afganistan nu e datorat unui defect tehnic ci unor informatii eronate
   Cat despre precizie – On May 24, 2018, a HIMARS strike killed 50 Taliban fighters and leaders in Musa Qala, Afghanistan. Three rockets struck the building within a 14-second timespan.

 3. Am scăpat de ruși și ne omoară americanii.

  • In calitate de troll mujic se poate sa „mori” de mana Americanilor. Dar cum e sa „scapi” de rusi fiind in solda lor?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.